View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Ma-Lin n00b
|
Posted: Mon Jan 09, 2006 10:32 pm Post subject: Instalacja pierwszy raz |
|
|
Komp athlon64 3000+ (1800@1980) 1024 RAM 400@533 Dyski WD Caviar 80 i 120 Asus A8N-SLI(nForce4 sli) net neostrada 512 na ruterze przez eth0
Na pierwszym dysku mam WIN xp
Na drugim ma być gentoo
Pytania
Ile będzie trwać instalacja gentoo na stage 2 i czy się opłaca?
Czy mogą występować problemy z platformą sprzętową?
Czy będą jakieś problemy z grubem,lilo?
Na routerze jest ściana ogniowa czy system bazowy musi mieć otwarte jakieś porty? |
|
Back to top |
|
|
Insenic Guru
|
Posted: Mon Jan 09, 2006 11:34 pm Post subject: |
|
|
Na początek czytaj punkt 6 i 13
Ma-Lin wrote: | Ile będzie trwać instalacja gentoo na stage 2 i czy się opłaca? |
Zainstaluj ze stage 3. Ten sam ostatecznie będzie efekt a mniej na to potrzebujesz czasu.
Ma-Lin wrote: | Czy mogą występować problemy z platformą sprzętową? |
Mogą. Odnośnie aplikacji 32-bit (flash, java, win32codecs), było o tym wiele razy na forum, wystarczy poszukać.
Ma-Lin wrote: | Czy będą jakieś problemy z grubem,lilo? |
Jeżeli odpowiednio je skonfigurujesz nie powinno być żadnych problemów. |
|
Back to top |
|
|
13Homer Guru
|
Posted: Tue Jan 10, 2006 8:39 am Post subject: Re: Instalacja pierwszy raz |
|
|
Ma-Lin wrote: | Komp athlon64 3000+ (1800@1980) 1024 RAM 400@533 Dyski WD Caviar 80 i 120 Asus A8N-SLI(nForce4 sli) net neostrada 512 na ruterze przez eth0
Na pierwszym dysku mam WIN xp
Na drugim ma być gentoo |
Eee...., pół (albo i ćwierć) pierwszego dysku na Windows wystarczy ;) Ja mam Windows na 2: 6 i 4 GB.
Quote: | Ile będzie trwać instalacja gentoo na stage 2 i czy się opłaca? |
Dla mnie stage 2 nie jest dobrym rozwiązaniem. Oszczędzasz tylko parę godzin na bootstraping. Ja sugeruję albo 1 albo 3. Ile czasu to nie wiem, przygotuj się na całą noc (u mnie trwało, o ile dobrze pamietam, ok. 4,5 godziny, ale mam laptopa).
Quote: | Czy mogą występować problemy z platformą sprzętową? |
Mogą. Nie piszesz nic o karcie graficznej. Ja mam Ati i trochę się namęczyłem, żeby ją skonfigurować. Ale ze wszystkim można sobie poradzić. To forum jest fantastyczne.
Quote: | Czy będą jakieś problemy z grubem,lilo? |
Ja nie miałem żadnych (używam gruba), poszło za pierwszym razem. Ale też nie pierwszy raz korzystałem z niego.
Quote: | Na routerze jest ściana ogniowa czy system bazowy musi mieć otwarte jakieś porty? |
Ja w pracy mam proxy (chyba, takie są objawy, nie chciało mi się nawet pytać o to). Nie mogę robić emerge --sync (ale działają emerge-webrsync i emerge-delta-webrsync, bo idą po protokole HTTP), nie działa mi także żaden klient peer2peer (z sieci korzystam tylko w pracy). _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM |
|
Back to top |
|
|
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|