View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Insenic Guru
|
Posted: Thu Jan 26, 2006 2:44 pm Post subject: [LAPTOP] Odzyskanie danych z dysku |
|
|
Padł mi komputer, a raczej notebook. Nie wykrywa mi dysku w biosie, próbowałem też przez live-cd coś zrobić, ale nie wiem dokładnie jak. Mam zamiar oddać sprzęt do serwisu, jednak boję się o dane. Miałem/mam na dysku ważne dla mnie dane i oczywiści zainstalowane i skonfigurowane odpowiednio gentoo. Chciałbym jakoś te dane odzyskac ale nie mam dostępu do dysku. Czy jest na to jakiś sposób?
Laptop to FS Amilo M 7405 |
|
Back to top |
|
|
sza_ry Tux's lil' helper
|
Posted: Thu Jan 26, 2006 4:00 pm Post subject: |
|
|
Niedobrze to wygląda Może dystrybucja live -> DSL Damn Small Linux jeśli jesteś anglo-pojętny. W prawym dolnym rogu masz myszkowe narzędzie do montowania wykrytych zasobów. _________________ Macbook white |
|
Back to top |
|
|
Insenic Guru
|
Posted: Thu Jan 26, 2006 4:09 pm Post subject: |
|
|
Nie wiem czy to coś pomoże, bo nawet nie wykrywa mi dysku w biosie w innych live cd nie ma nawet /dev/hda. Już się ściąga, więc zaraz spróbuję i powiem czy pomogło...
EDIT:
Niestety w ten spsób nie da rady. Wykrywa mi tam tylko CD i flopkę (????). Chyba pozostaje mi serwis, byle mi tylko danych nie usunęli ;( |
|
Back to top |
|
|
BeteNoire Veteran
|
Posted: Fri Jan 27, 2006 2:31 am Post subject: |
|
|
Hej, wstrzymaj się moment. Może to tylko kontroler albo płyta, a tymczasem dane leżą bezpiecznie na dysku? Spróbuj go przepiąć do innego kompa. Nic w ten sposób nie tracisz, a zyskać możesz na pewno więcej niż po tym jak zajmą się tym dyskiem panowie z serwisu. _________________ powered by power plant |
|
Back to top |
|
|
Insenic Guru
|
Posted: Sat Jan 28, 2006 1:27 pm Post subject: |
|
|
OK! Przepiąłem dysk do komputera i tutaj również mi go nie wykrywa, za to brak dysku w laptopie drastycznie przyspieszył proces jego uruchamiania (choćby wejścia do bios'u). Dysk próbowałem podpinać na wszystkie możliwe sposoby, więc raczej jestm przekonany, że to właś nie on padł. Czy istnieje w takim razie jakiś sposób na odzyskanie tych danych? |
|
Back to top |
|
|
BeteNoire Veteran
|
Posted: Sat Jan 28, 2006 1:35 pm Post subject: |
|
|
Profesjonalne firmy biorą za takie operacje grube tysiące. Rozkręcają dysk, grzebią w elektronice...
W obecnej sytuacji bardzo mało prawdopodobne, że uda Ci się zrobić coś samemu. _________________ powered by power plant |
|
Back to top |
|
|
Ratman Tux's lil' helper
|
Posted: Sat Jan 28, 2006 1:55 pm Post subject: |
|
|
Prawdopodobnie padła elektronika. Jakbyś znalazł identyczny dysk gdzieś i zamienił elektronikę, to masz szanse. Profesjonalne firmy biorą za odzysk kupe kasy, a serwis ci w tym nie pomoże, to musi być firma która trudni się odzyskiem, a w serwisie dysk ci wymienią i tyle. |
|
Back to top |
|
|
|