View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
mziab l33t
|
Posted: Tue Feb 07, 2006 6:26 pm Post subject: [DVD-RW] Update firmware bez użycia win [SOLVED] |
|
|
Witam.
Z przyczyn niezależnych ode mnie zmuszony jestem zaktualizować bios mojej nagrywarki DVD (LiteOn SOHW-832s konkretnie). Nigdy bym go nie ruszał, ale dopiero najnowszy bios wykrywa poprawnie niektóre nośniki. Mój problem polega na tym, że oficjalny bios jest dystrybuowany w formie EXE dla systemu z flagą w logo, a ja takowego nie posiadam. Czytałem trochę o obsłudze Mtkflash i rozważam update spod startówki. Nie chciałbym jednak podejmować pochopnych decyzji. Stąd zwracam się do was z zapytaniem - czy ktoś z was już takie coś robił? Jeśli tak, co możecie mi poradzić? Jak rozumiem, mam użyć mtkflash i rozszyfrowanego biosu w formacie bin? Może polecacie coś innego niż mtkflash? A może istnieje jakiś sposób zgodny z filozofią Gentoo? Z góry dzięki za wszelkie rady i sugestie. _________________ Gentoo Linux 13.0 | 3.19 | glibc 2.19 | gcc 4.9.2
mteam | mziab's blog | roslin
Last edited by mziab on Wed Feb 08, 2006 6:17 pm; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
milu Bodhisattva
Joined: 03 May 2004 Posts: 1122 Location: Poland, Konstancin-Jeziorna
|
Posted: Tue Feb 07, 2006 7:27 pm Post subject: |
|
|
Jedyny znany mi sposób to startowy dysk(najlepiej dyskietka lub usb bo można tam zapisać kopię) w formacie fat z flashem w postaci rozpakowanego pliku bin i programik mtkflash. Zachowaj tylko profilaktycznie kopię tego co akurat masz obecnie w biosie nagrywarki. _________________ Pozdrawiam,
Milu
------------------------------------
Registered Linux User: #246079
Zanim zadasz pytanie przeczytaj to dokładnie!! |
|
Back to top |
|
|
mziab l33t
|
Posted: Tue Feb 07, 2006 7:34 pm Post subject: |
|
|
Z ciekawości, czy nagrywarka, którą flashowałeś to LiteOn? Powiedzmy sobie szczerze, biosy w formacie BIN do tychże nagrywarek pochodzą z nieco... podejrzanego źródła. Stąd wolałbym się upewnić czy komuś ten zabieg naprawdę się udał. _________________ Gentoo Linux 13.0 | 3.19 | glibc 2.19 | gcc 4.9.2
mteam | mziab's blog | roslin |
|
Back to top |
|
|
milu Bodhisattva
Joined: 03 May 2004 Posts: 1122 Location: Poland, Konstancin-Jeziorna
|
Posted: Tue Feb 07, 2006 8:11 pm Post subject: |
|
|
A i owszem flashowałem LITE-ON'a ale CDRW a nie DVD-RW _________________ Pozdrawiam,
Milu
------------------------------------
Registered Linux User: #246079
Zanim zadasz pytanie przeczytaj to dokładnie!! |
|
Back to top |
|
|
mziab l33t
|
Posted: Wed Feb 08, 2006 11:08 am Post subject: |
|
|
Dzięki za informacje. Aczkolwiek po przeczytaniu, że mtkflashem mogę sobie schrzanić eeprom z danymi dot. kalibracji, chyba zdecyduję się na bezpieczniejszą i bardziej czasochłonną metodę - podłączenie napędu do maszyny z windozą. Co prawda już nawet przygotowałem odpowiednią startówkę, ale wolałbym nie ryzykować uszkodzenia napędu.
UPDATE: Dokonałem tego zabiegu? Guess what... windowsowy flasher odmówił posłuszeństwa. I tak musiałem użyć mtkflash spod startówki. W każdym razie, testy trwają. Chyba [SOLVED]. Wypaliłem parę płyt, parę odczytałem. Nie było problemów.
Gdyby ktoś chciał wiedzieć, najpierw zrobiłem backup za pomocą:
Code: | mtkflash 3 r /m backup.bin |
A potem wrzuciłem nowy bios za pomocą:
Code: | mtkflash 3 w /m vs0m.bin |
UWAGA! 3 oznacza Secondary Master. Parametr ten należy zastąpić wartością odpowiednią dla danego komputera. _________________ Gentoo Linux 13.0 | 3.19 | glibc 2.19 | gcc 4.9.2
|
Back to top |
|
|
BeteNoire Veteran
|
Posted: Thu Feb 09, 2006 10:30 am Post subject: |
|
|
A co się stanie jak dam 1, czyli u mnie WD Caviar 80 gb? _________________ powered by power plant |
|
Back to top |
|
|
mziab l33t
|
Posted: Thu Feb 09, 2006 10:43 am Post subject: |
|
|
Przy odrobinie szczęścia twój dysk zacznie wysuwać tackę Nawiasem mówiąc, mtkflash to strasznie dziwny program. W starej wersji dawało się parametr /B. W nowszych usunięto ten parametr, a podanie go powoduje... błędne flashowanie urządzenia. Przynajmniej tak słyszałem. Istnieje zamiennik o nazwie XSF, ale nie jestem w stanie wiele o nim powiedzieć, poza tym, że istnieje
Dodam, że warto sobie najpierw sprawdzić czy mtkflash w ogóle obsługuje dany eeprom za pomocą:
(gdzie, jak już mówiłem, zamiast X wpisujemy odpowiednią cyfrę). _________________ Gentoo Linux 13.0 | 3.19 | glibc 2.19 | gcc 4.9.2
|
Back to top |
|
|
|