View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
koval_ski n00b
|
Posted: Fri Feb 10, 2006 10:29 pm Post subject: Brak tdfx - voodoo nie czaruje ;( |
|
|
Witam!
Mam voodoo3 2000 AGP podczas startu X'ów dostaje taki error
Code: |
FATAL: Module tdfx not found.
[drm] failed to load kernel module "tdfx"
(EE) TDFX(0): [dri] DRIScreenInit failed, disabling DRI.
|
Wszystko poza 3D działa ok, rozumiem z tego komunikatu że nie ma sterownika tdfx, tylko skąd go wziąźć? Do 'ati' poprostu był, dodam że reemergowałem xorg-x11 z flagami '3dfx insecure-drivers' oraz TDFX_RISKY="yes", a także USE="voodoo3". Jako zależność zemegrowało się glide-v3, Następnie x11-drm z flagą video_cards_3dfx.
----edit----
Ale co się okazuje mam takie pliki:
/usr/lib/modules/dri/tdfx_dri.so
/usr/lib/modules/drivers/tdfx_drv.o
O ile dobrze się oriętuje to to są właśnie te sterowniki, jak sprwadzić czemu tdfx się nie ładuje?
A tak na marginesie jakim cudem mi X działa poprawnie skoro sterownik karty graficznej się nie załadował? |
|
Back to top |
|
|
Ratman Tux's lil' helper
|
Posted: Sat Feb 11, 2006 8:48 am Post subject: |
|
|
Nie emergowałeś Xorg'a przypadkiem z flagą dlloader? Miałem podobny problem ostatnio z Xpress200 i sterami ATI - 3 dni zmarnowałem na głupiej zmiennej USE, która mi się zapałętała gdzieś i dopiero ostre szukanie pomogło - nawymyslałem sobie sam potem aż uszy spuchły |
|
Back to top |
|
|
koval_ski n00b
|
Posted: Sat Feb 11, 2006 12:12 pm Post subject: |
|
|
Flagi xorg'a są takie:
Code: |
[ebuild R ] x11-base/xorg-x11-6.8.2-r6 -3dfx* -3dnow +bitmap-fonts -cjk -debug -dlloader -dmx +doc -font-server -insecure-drivers* +ipv6 -minimal +mmx +nls -nocxx +opengl +pam -sdk +sse -static +truetype-fonts +type1-fonts (-uclibc) -xprint +xv 0 kB |
wiec to nie to |
|
Back to top |
|
|
|