View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
BeteNoire Veteran
|
Posted: Sun Feb 12, 2006 2:55 am Post subject: [SOLVED] Azureus łans egen. |
|
|
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić coś takiego:
Code: | emerge -av azureus
These are the packages that I would merge, in order:
Calculating dependencies ...done!
[ebuild N ] dev-java/swt-3.2_pre1 USE="firefox -accessibility -cairo -gnome -mozilla" 0 kB
[ebuild N ] net-p2p/azureus-2.3.0.6-r1 USE="-source" 0 kB
Total size of downloads: 0 kB
Do you want me to merge these packages? [Yes/No] y
>>> emerge (1 of 2) dev-java/swt-3.2_pre1 to /
>>> checksums files ;-) swt-3.1-r1.ebuild
>>> checksums files ;-) swt-3.2_pre1.ebuild
>>> checksums files ;-) files/swt-cairo-0.9.2-amd64.patch
>>> checksums files ;-) files/SWTMessages.properties
>>> checksums files ;-) files/swt-cairo-0.9.2.patch
>>> checksums files ;-) files/build.xml
>>> checksums files ;-) files/digest-swt-3.1-r1
>>> checksums files ;-) files/digest-swt-3.2_pre1
>>> checksums src_uri ;-) swt-3.2M1-gtk-linux-x86.zip
* You must enable the mozilla useflag to build the browser
* component. The firefox flag is used only to determine
* what to build against.
!!! ERROR: dev-java/swt-3.2_pre1 failed.
Call stack:
ebuild.sh, line 1910: Called dyn_setup
ebuild.sh, line 653: Called pkg_setup |
Kiedy włączam tą flagę "mozilla" to swt również się nie emerguje, wywala setkę podobnych linijek z błędem:
Code: | /usr/lib/mozilla-firefox/include/xpcom/nsIInputStream.h: In static member function `static const nsIID& nsIInputStream::GetIID()':
/usr/lib/mozilla-firefox/include/xpcom/nsIInputStream.h:58: error: too many initializers for `const nsIID'
In file included from xpcom_structs.h:29,
from xpcom_custom.cpp:30:
xpcom.h:26:19: prmem.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
xpcom.h:27:19: prenv.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
xpcom_custom.cpp: In function `jint Java_org_eclipse_swt_internal_mozilla_XPCOM_strlen_1PRUnichar(JNIEnv*, _jclass*, jint)':
xpcom_custom.cpp:44: error: expected initializer before '*' token
xpcom_custom.cpp:45: error: `lparg0' was not declared in this scope
xpcom_custom.cpp:45: error: ISO C++ forbids declaration of `type name' with no type
xpcom_custom.cpp:45: error: ISO C++ forbids declaration of `type name' with no type |
No ale przecież ja nie chcę żadnego plugina do mozilli tylko Azureusa, jako że jest jedynym i słusznym klientem torrent pod linuksa.
Więc o co tu biega? Czy jedyne wyjście to bugreport do developerów Gentoo? _________________ powered by power plant
Last edited by BeteNoire on Sun Feb 12, 2006 12:58 pm; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
qermit Veteran
|
Posted: Sun Feb 12, 2006 7:41 am Post subject: |
|
|
a którego gcc używasz? _________________ "A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit |
|
Back to top |
|
|
przemos Guru
|
Posted: Sun Feb 12, 2006 10:53 am Post subject: Re: Azureus łans egen. |
|
|
BeteNoire wrote: |
No ale przecież ja nie chcę żadnego plugina do mozilli tylko Azureusa, jako że jest jedynym i słusznym klientem torrent pod linuksa. |
Na linuksie nic nie jest jedyne i słuszne swoją drogą polecam zero problemów z mojej strony i z tego co pamiętam mniejsza zasobożerność.
EDIT:
A próbowałeś kompilacji z -firefox w USE?
Code: | [ebuild N ] dev-java/swt-3.2_pre1 USE="firefox -accessibility -cairo -gnome -mozilla" 0 kB |
|
|
Back to top |
|
|
mziab l33t
|
Posted: Sun Feb 12, 2006 11:31 am Post subject: Re: Azureus łans egen. |
|
|
przemos wrote: | swoją drogą polecam zero problemów z mojej strony i z tego co pamiętam mniejsza zasobożerność. |
Bittornado to przeżytek (choć sam do niedawna go używałem). Najlepszy jest rtorrent Ma wiele fajnych opcji i jest dużo lżejszy niż bittornado, a tym bardziej azureus. Wybieranie plików w batch-torrentach, zarządzanie sesjami, monitorowanie katalogu w poszukiwaniu torrentów... Czego chcieć więcej? _________________ Gentoo Linux 13.0 | 3.19 | glibc 2.19 | gcc 4.9.2
mteam | mziab's blog | roslin |
|
Back to top |
|
|
spiker Tux's lil' helper
|
Posted: Sun Feb 12, 2006 11:40 am Post subject: |
|
|
Quote: |
No ale przecież ja nie chcę żadnego plugina do mozilli tylko Azureusa, jako że jest jedynym i słusznym klientem torrent pod linuksa.
|
Jeśli dobrze pamiętam to Ty chyba używasz KDE więc polecam Ci Ktorrent. Sam Zrezygnowałem z Azureusa na rzecz tego klienta. Nie ma z nim problemów na szczęście, nie ma w nim javy przez co nie jest wolny i nie trzeba sciągać kilograma zależności. |
|
Back to top |
|
|
BeteNoire Veteran
|
Posted: Sun Feb 12, 2006 12:16 pm Post subject: Re: Azureus łans egen. |
|
|
przemos wrote: | A próbowałeś kompilacji z -firefox w USE?
Code: | [ebuild N ] dev-java/swt-3.2_pre1 USE="firefox -accessibility -cairo -gnome -mozilla" 0 kB |
|
Heh, że też o tym nie pomyślałem (no co, nad ranem to emergowałem ). Oczywiście, że tak działa
Bittornado i Bittorent jakoś są ubogie i nie działają tak jak trzeba. Ktorrent crashuje.
Poza tym chciałem sprawdzić czy Azureus też będzie tak całe łącze mi zamulał. Chodzi o to, że nawet jak nie ściąga się z maksymalną prędkością to jakikolwiek inny transfer niż torrent jest bardzo "stłumiony". Z czego to może wynikać? _________________ powered by power plant |
|
Back to top |
|
|
przemos Guru
|
Posted: Sun Feb 12, 2006 12:42 pm Post subject: Re: Azureus łans egen. |
|
|
mziab wrote: | Bittornado to przeżytek (choć sam do niedawna go używałem). Najlepszy jest rtorrent Ma wiele fajnych opcji i jest dużo lżejszy niż bittornado, a tym bardziej azureus. Wybieranie plików w batch-torrentach, zarządzanie sesjami, monitorowanie katalogu w poszukiwaniu torrentów... Czego chcieć więcej? |
No po takiej reklamie to aż się skusiłem sprawdzić ten wynalazek Mam nadzieję tylko, że stabilne to bo nie ma chyba nic bardziej wku.. niz wyspypka w style Kasablanca'i co 1min.
EDIT:
BeteNoire wrote: | Poza tym chciałem sprawdzić czy Azureus też będzie tak całe łącze mi zamulał. Chodzi o to, że nawet jak nie ściąga się z maksymalną prędkością to jakikolwiek inny transfer niż torrent jest bardzo "stłumiony". Z czego to może wynikać? |
To chyba taka charalterystyka łącza (kabel?) bo z tego co pamiętam na DSL nie miałem czegoś takiego, a teraz jak mam kabel to już reguła, że strona wp.pl ładuje mi się ok. 50sek . |
|
Back to top |
|
|
mziab l33t
|
Posted: Sun Feb 12, 2006 12:51 pm Post subject: |
|
|
przemos: Mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby się wywalił. A z tego, co słyszałem, autorzy kładą nacisk przede wszystkim na stabilność i dobry kod. Radzę odmaskować najnowszą wersję. Parę fanych ficzerów dodali. _________________ Gentoo Linux 13.0 | 3.19 | glibc 2.19 | gcc 4.9.2
mteam | mziab's blog | roslin |
|
Back to top |
|
|
lazy_bum l33t
|
Posted: Sun Feb 12, 2006 4:23 pm Post subject: Re: Azureus łans egen. |
|
|
BeteNoire wrote: | Bittornado i Bittorent jakoś są ubogie i nie działają tak jak trzeba. |
Tzn.? <-: _________________ roslin uberlay | grubelek |
|
Back to top |
|
|
Kurt Steiner Bodhisattva
Joined: 01 Apr 2005 Posts: 1050 Location: Ostroleka, Polska
|
Posted: Sun Feb 12, 2006 5:11 pm Post subject: |
|
|
BeteNoire wrote: | Chodzi o to, że nawet jak nie ściąga się z maksymalną prędkością to jakikolwiek inny transfer niż torrent jest bardzo "stłumiony". Z czego to może wynikać? | Myślę, że chodzi o to, że nawet jak nie widzisz, żeby Azureaus coś sciągał, to tak naprawdę robi on w sieci naprawdę dużo - chociażby komunikuje się z gromadą serwerów i innych użytkowników. Klienty p2p to wprost niewiarygodni zapychacze sieci. |
|
Back to top |
|
|
Polin Guru
|
Posted: Sun Feb 12, 2006 6:09 pm Post subject: Re: [SOLVED] Azureus łans egen. |
|
|
Code: |
Call stack:
ebuild.sh, line 1910: Called dyn_setup
ebuild.sh, line 653: Called pkg_setup |
Od jakiegos czasu tez zdarza mi sie ten blad. Ale przewaznie wystarczy
Code: |
rm -r /usr/tmp/portage
|
i ponowne emergeowanie - przewaznie za drugim razem idzie bez problemow.
Wiem, to bardziej obejscie problemu, niz jego rozwiazanie, a w dodatku nie zawsze skuteczne, ale lepsze to niz nic.
PS. Czy tylko ja przy wpisywaniu sciezki proboje odruchowo po dwoch literkach autouzupelniac TABem? |
|
Back to top |
|
|
arach Tux's lil' helper
Joined: 22 Jan 2005 Posts: 92 Location: Between the Moon and a star
|
Posted: Sun Feb 12, 2006 8:23 pm Post subject: Re: Azureus łans egen. |
|
|
BeteNoire wrote: | [
....
Poza tym chciałem sprawdzić czy Azureus też będzie tak całe łącze mi zamulał. Chodzi o to, że nawet jak nie ściąga się z maksymalną prędkością to jakikolwiek inny transfer niż torrent jest bardzo "stłumiony". Z czego to może wynikać? |
Proponowałbym zainteresować się traffic-shapingiem, na linuxie do tego chyba HTB służy. _________________ ble! |
|
Back to top |
|
|
|