View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
keefas n00b
|
Posted: Thu Mar 02, 2006 12:54 pm Post subject: Aristo Prestige 700 i gentoo |
|
|
Witam!
Mam taki drobny problemik.
Otóż ma sprzęt następujący
Aristo Prestige 700 (laptop. Znany również jako Compal CL-56)
Intel Pentium 4 Mobile - Centrino 2MB Dothan 1,7GHz
80GB HDD Samsunga (model MP0804H)
1,5GB RAM (1GB Kingstone + 512 GoodRAM)
DVD-RAM MATSHITA UJ-820S firmware 1.0
I może po kolei
Próbowałem zainstalować sobie Gentoo 2005.1 r1, jednakże mi się to nie udało. Pojawiał się napis
Code: |
loading gentoo....
loading gentoo.igz.....
|
i tych kropek było równo 3 (a może 2) linijki.
Po przeczytaniu setek postów na forach wypróbowałem bodajże wszystkie parametry instalacji. Efekt zawsze ten sam. napis Loading gentoo.igz.... i kropeczki (UWAGA! Nie ma słówka READY na końcu. Po prostu "._"). Dałem więc sobie spokój z instalacją.
Niedawno wyszła wersja 2006.0 i znów próbowałem sobie zainstalować gentoo. Tym razem jednak błąd był inny. Pojawił sie napis
Code: |
Disk error 80, AX=420B, drive 90
|
wyczytałem, iż może to być problem BIOSu. I rzeczywiście tak było.
Po downgrade'dzie z biosu 140T1 poprzez 130T2 i dalej 120A, 110A aż do 100A. I tutaj się udało. Błędu więcej razy nie było. Jednak...
Wrócił stary problem... Loading gentoo.igz i kropki...
Sprawdzałem dalej fora i komuś zostało tam poradzone, aby spróbował odpalić Knoppixa i z niego zainstalować. Spoko. Knoppix poszedł (wersja 3.8.1). Przeszedłem procedurę instalacyjną (jeszcze na 2005.1 r1) i w momencie wydania polecenia
lub coś podobnego (instalacja GRUB'a) pojawił się komunikat mówiący (nie pamiętam dokładnie), że GRUB próbuje wykryć mój BIOS i się do niego dopasować. Po 3h czekania stwierdziłem, że mu się raczej nie udało :/ Po reebocie wszystko było w pożądku (w sensie MBR nie został nadpisany i WinXP się zbotował bez problemu).
Taki mam głupi problem i błagam was pomóżcie mi Lub chociaż podajcie mi adres, gdzie mogę szukać odpowiedzi.
Pozdrawiam i z góry dzięki
keef
PS. AAA. Właśnie. Jak już wspomniałem knoppix się botuje, a laptopa dostałem z zinstalowaną fedorą (która też się instaluje - sprawdzałem)). Tak więc czemu gentoo nie chce?
Jeszcze raz dzięki |
|
Back to top |
|
|
szolek Guru
|
Posted: Thu Mar 02, 2006 1:43 pm Post subject: |
|
|
No kolego jak już knoppixa zabootowałeś to możesz smiało instalować gentoo. Nie ma takiego obowiązku instalowania gentoo z płyty livecd gentoo. To jest poprostu linux live na płycie z kilkoma narzędziami które się wykorzystuje do instalacji. Mało tego jak już masz fedorke na dysku możesz również z niej instalować. Masz taki wybór że może się to nie wydawać.
A co do płytki gentoo możesz spróbować podać parametry przy bootowaniu. Może chodzić także o bufor ramki domyślnie włączany. Spróbuj zamiast klepnięcia w enter wpisać gentoo-nofb. Poza tym szerzej o parametrach pod F1. |
|
Back to top |
|
|
keefas n00b
|
Posted: Thu Mar 02, 2006 1:49 pm Post subject: |
|
|
tak tak. Instalowałem z knoppixa Gentoo. Tylko mi się grub nie chciał zainstalować
I o parametrach spod F1 też wiem
I -nofb też używałem z takim samym skutkiem
Pozdrawiam |
|
Back to top |
|
|
damjanek Apprentice
|
Posted: Thu Mar 02, 2006 3:26 pm Post subject: |
|
|
Zamiast robić grub-install, odpal shella gruba, przy użyciu polecenia Jak masz postąpić dalej, dowiesz się z podręcznika Gentoo. _________________ $ uname -rms
Darwin 10.0.0 i386
Welcome to Darwin!
#gentoo-pl@freenode and #gentoo.pl@ircnet team |
|
Back to top |
|
|
WujekStaszek n00b
|
Posted: Thu Mar 02, 2006 9:30 pm Post subject: |
|
|
Sprobuj uzyc lilo, jesli Ci sie nie uda, to sprawdz czy konfig bootloadera z Fedory bedzie dzialal dobrze. Ewentualnie uzyj waniliowych zrodel kernela - moze jakis patch nie dzialac z Twoim sprzetem (na moim na przyklad Nitro spowalnia komputer). _________________ Gentoo 2006.0, Fluxbox, Firefox 1.5 @ Celerdon D 330 [2.66 @ 3 GHz] 512 MB RAM. |
|
Back to top |
|
|
|