View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Zwierzak Veteran
|
Posted: Sat Jun 24, 2006 11:47 am Post subject: Modul Wi-fi w laptopach ASUS |
|
|
Mam zamiar kupic sobie laptopa firmy ASUS i postanowilem ze zainstaluje na nim Gentoo. Jedynym problemem dla mnie wydaje sie moze byc problem z konfiguracja modulu wi-fi. Czy ma ktos doswiadczenie z konfiguracja tych notebookow? |
|
Back to top |
|
|
bartmarian Guru
|
Posted: Sat Jun 24, 2006 12:08 pm Post subject: |
|
|
jakbyś się pochwalił jaka karta wifi jest w (jakim) asusie.... i zobaczył czy dana karta (chipset) posiada sterownik na linux'a (www.google.pl) to było by łatwiej...
chcę kupić forda, czy będzie dużo palił i jak często będę musiał korzystać z myjni. bez urazy |
|
Back to top |
|
|
Raku Bodhisattva
|
Posted: Sat Jun 24, 2006 12:16 pm Post subject: |
|
|
Moved from Polish to Instalacja i sprzęt. _________________ raku
Powered by Archlinux |
|
Back to top |
|
|
Zwierzak Veteran
|
Posted: Sat Jun 24, 2006 1:03 pm Post subject: |
|
|
Nie mam pojecia ma jakim chisetcie jest to oparte (nie zostalo podane w specyfikacji), mialem nadzieje ze we wszystkich (nowych) ASUS jest podobny. Za to moge powiedzie jaki to model: A6KM |
|
Back to top |
|
|
manwe_ l33t
|
Posted: Sat Jun 24, 2006 9:47 pm Post subject: |
|
|
A6Km mam ja [AMD Turion], niestety z opensource'owymi sterownikami są same problemy, można je sobie narazie odpuścić, natomiast ndiswrapper + sterowniki dla XP64 działają b. dobrze. Trzy polecenia na krzyż żeby zainstalować [emerge, ndiswrapper -i [plik], modprobe ndiswrapper] i chodzi jak szwajcarski.
Quote: | # lspci | grep 802
00:09.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02) |
|
|
Back to top |
|
|
Zwierzak Veteran
|
Posted: Sun Jun 25, 2006 11:17 am Post subject: |
|
|
To dobrze wiedzieć. Mam nadzieje, że nie będę miał z tym problemów. Treaz pytanie troche spoza tematu, a co z kamerą wbudowaną w ekran? |
|
Back to top |
|
|
arsen Bodhisattva
Joined: 10 Apr 2004 Posts: 1803 Location: Siemianowice Śląskie, Poland
|
Posted: Sun Jun 25, 2006 12:31 pm Post subject: |
|
|
manwe_ wrote: | A6Km mam ja [AMD Turion], niestety z opensource'owymi sterownikami są same problemy, można je sobie narazie odpuścić, natomiast ndiswrapper + sterowniki dla XP64 działają b. dobrze. Trzy polecenia na krzyż żeby zainstalować [emerge, ndiswrapper -i [plik], modprobe ndiswrapper] i chodzi jak szwajcarski.
Quote: | # lspci | grep 802
00:09.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02) |
|
do kernela 2.6.17 dołączono obsługę natywnie tego chipsetu, więc ndiswrapper można przy nowych kernelach odpuścić |
|
Back to top |
|
|
Zwierzak Veteran
|
Posted: Sun Jun 25, 2006 12:38 pm Post subject: |
|
|
Poprzeglądałem sobie praę stron internetowych i wyczytałem, że najczęściej spotykanym modułem jest albo Broadcom albo Intel. Do obu istnieją opensourcowe sterowniki więc już chyba z tym nie powinno być problemów. Dodatkowo przeczytałem w jaki sposób można obsługiwać dodatkowe przyciski na obudowie, do np. sterowani amarokiem, czy łączenia się z WiFi. A także jak obsługiwać didoy LED na obudowie. |
|
Back to top |
|
|
manwe_ l33t
|
Posted: Sun Jun 25, 2006 2:39 pm Post subject: |
|
|
1. Kamera - aktualnie piszą obsługe, to samo z czytnikiem kart
2. USB 2.0 robi problemy z acpi - do rozwiązania.
3. WiFi - tak jak pisałem, jak będą działały te sterowniki z 2.6.17 - może sprawdzę, ale narazie jestem za leniwy, skoro ndis działa.
4. acpi4asus działa dobrze, raportuje naciśnięcie prawie wszystki klawiszy [poza Fn + F2], jedynie nie potrafi sterować LED'ą WiFi [LED'a mail działa dobrze], tzn. niby stan w /proc można zmienić, ale LED'a zawsze pozostaje wyłączona
To chyba tyle, z resztą nie ma namniejszych problemów [pcimci i firewire nie sprawdzałem], byle dobre sterowniki dobrać.
http://www.maxxer.it/?page=a6k#mmc |
|
Back to top |
|
|
|