Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Jakie wybrac parametry dla monitora ?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
wlodarek4
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Mon Jun 26, 2006 2:23 pm    Post subject: Jakie wybrac parametry dla monitora ? Reply with quote

Wiele razy był juz poruszany na tym forum temat wyłaczania monitora przez płyte live cd gentoo 2006 .Próbowałem uzyc opcji NOX
Tyle pomaga ze monitor sie nie wyłacza alei tak po wydaniu polecenia
xorgcfg -textmode nie moge dobrac własciwego zestawu ustawien z tych które sie w tym momencie wyswietlaja próbowałem 4 mozliwosci i nic to nie dało po poleceniu startx monitor i tak sie wyłaczał :cry:
ZAuwazyłem ostanio taka prawidłowość ; w kazdym systemie operacyjnym z tych jakie poznałem poczawszy od windows mój monitor pracuje prawidłowo tylko przy parametrach;
1024 x 768 85 Hz
Przy wiekszej rozdzielczosci zarówno w windows , jak i linuxie jak i freebsd obraz ma zmniejszana powierzchnie jesli zwieksze czestotliwosc odswierzania powyzej 85 hz to tez to samo sie dzieje;
Obraz sie zmniejsza. Jesli natomiast czestotliwosc odswiezania dam mniejsza niz 85 hz to obraz robi sie bardziej rozciagniety na boki.
Moj monitor to SAMTRON 76DF karta grafiki nvidia mx 440 :P
I widze ze na kazdym systemie operacyjnym tylko parametry ;
1024 x 768 85 hz im odpowiadaja :(
Teraz dopiero zadaje własciwe pytanie z prosba o pomoc;
Który z tych zestawów liczb wyswietlanych nam po wydaniu polecenia
XORGCFG -TEXTMODE wybrac aby osiagnac ten upragniony rezultat ze x-y sie uruchamiaja , monitor nie wyłacza.
ZA trafne wytypowanie zestawu tych czestotliwosci które mamy do wyboru bede bardzo wdzieczny :D
Back to top
View user's profile Send private message
noobah
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Mon Jun 26, 2006 2:34 pm    Post subject: Reply with quote

Ja kiedyś zaeksperymentowałem i do xorg.conf wpisałem zakresy odświerzania mojego monitora dokładnie takie (co do tysięcznej) jak podaje manual (albo spec-tech na www) i wszystko pięknie wygląda. Spróbuj może?
wlodarek4
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Mon Jun 26, 2006 2:47 pm    Post subject: Reply with quote

Chciałem dodac jeszcze taka rzecz;
Testoweałem niedawno SLAX-a 5.1.4 i tyen system live tez wyłacza monitor ale tam jest na to sposób ;polecenie XCFG i powstaje plik xorg.conf na tyle prawidłowy ze x-y uruchamiaja sie normalnie.
Podobnie we FREEBSD jest polecenie X -configure które generuje plik
xorg.conf na tyle dobry ze system sie graficznie uruchamia.
Podobnie jest w SLACKWARE , KATE OS, ARCH-u tzn te systemy generuja po wydaniu odpowiedniego polecenia mozliwa do zaakceptowania konfiguracje x-ów :D
Dlaczego w GENTOO nie ma takiego skryptu który by z AUTOMATU wygenerował akceptowalny plik xorg.conf :?:
Back to top
noobah
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Mon Jun 26, 2006 3:03 pm    Post subject: Reply with quote

Jest taki skrypt, nazywa się xorgconfigure, tyle że nie jestem pewien czy jest on na LiveCD, bo jak zemergujesz X'y to napewno jest.
Jeszcze jedno, jeżeli startuja ci Xy przy ustawieniach innych LiveCD to skopiuj stamtąd ustawienia monitora z xorg.conf i po sprawie!
Arfrever
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Mon Jun 26, 2006 5:02 pm    Post subject: Reply with quote

W Gentoo działa przecież:
Code:
X -configure

Sveikinu
Arfrever
Back to top
wlodarek4
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Mon Jun 26, 2006 8:39 pm    Post subject: Reply with quote

Walczyłem przrz ostatnie półtorej godziny z gentoo;
xorgconfigure comand not found
X -configure po próbie wywala error ze nie moze połaczyc sie z serwerem x-ów bo jakas biblioteka jest UNRESOLVED
dy dałem xorgcfg -textmoge w wstawiałem liczby które wydawały mi siue odpowiednie to po poleceniu startx lub GDM monitor i tak sie wyłaczał a gdy wowczas wracałem do 1 konsoli, wyłaczałem x-y
widziałem długo liste z komunikatami o błedach w których powtarzało sie /lib/modules/OPENGL is UNRESOLVED
A raz w tym systemie wyswietlił sie taki komunikat
INVALID MIG-MAGIC.key :o
Dzis na noc zostawiam właczonego kompa i sciagam najnowszego VIDALINUXA, system wq którym tez sie emerguje programy :D
I stawia flagi ale który ma NORMALNY INSTALATOR jakiego gentoo moze mu pozazdroscic :) :!:
Back to top
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Tue Jun 27, 2006 6:14 am    Post subject: Reply with quote

wlodarek4: Naprawdę nie musisz korzystać z Gentoo i udzielać się na tym forum. To już twój kolejny wątek, w którym nie możesz sobie poradzić z konfiguracją czegośtam i straszysz, że zaczniesz używać VidaLinux. To już twój kolejny wątek, w którym zaczynasz wyładowywać swoje frustracje...
Spełnij w końcu swoje groźby i daj sobie spokój z Gentoo. Widocznie nie jest to dystrybucja dla ciebie.
Temat zamykam. Odwiedź psychoanalityka zamiast wyżalać się na forum.