View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
rzabcio Guru
|
Posted: Thu Aug 03, 2006 2:37 pm Post subject: Problem z wysyłaniem maili przez Crona |
|
|
W jaki sposób można zorganizować wysyłanie maila przy logowaniu przez kogoś do systemu?
Generalnie przeglądałem możliwości logrotate'a jednak z tego, co wyczytałem on wysyła maile w wybranym cyklu (godzinnym, dziennym, tygodniowym). Mi natomiast zależałoby na natychmiastowym wysłaniu maila przy konkretnym zdarzeniu - niekoniecznie logowanie do systemu. Najlepsze byłoby coś w stylu tail'a z możliwością wysyłania maili.
Last edited by rzabcio on Thu Aug 03, 2006 8:34 pm; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
Gabrys Veteran
|
Posted: Thu Aug 03, 2006 3:02 pm Post subject: |
|
|
Dodajesz polecenie
mail cośtam
do /etc/bashrc (albo /etc/bash/bashrc nie bardzo pamiętam). _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
@ Dell Inspiron 8600 (nVidia, Realtek, Pentium M) |
|
Back to top |
|
|
aqu Apprentice
|
Posted: Thu Aug 03, 2006 3:07 pm Post subject: |
|
|
dokladniej
/etc/bash/bashrc
tylko nie jestem pewnien czy czasem nie wysle tego maila jako root (albo inny proces) bo w odbywa sie to jeszcze w fazie logowania. _________________ Security is like Ogres and Onions, they have layers.
Linux - Registered user #415939
adopt an unanswered post |
|
Back to top |
|
|
rzabcio Guru
|
Posted: Thu Aug 03, 2006 3:08 pm Post subject: |
|
|
Gabrys: To nie pomoże np. przy próbie zalogowania ssh.
Znalazłem logwatcha jednak nie za bardzo wiem, jak go skonfigurować. Nie zna ktoś jakiegoś dobrego szybkiego howto? |
|
Back to top |
|
|
aqu Apprentice
|
|
Back to top |
|
|
Gabrys Veteran
|
Posted: Thu Aug 03, 2006 3:15 pm Post subject: |
|
|
Jakto nie pomoże? Przecież bashrc jest wykonywany ilekroć ktoś włącza basha. Chyba, że ma ustawioną inną powłokę, ale powłokę ustala administrator . _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
|
Back to top |
|
|
rzabcio Guru
|
Posted: Thu Aug 03, 2006 3:20 pm Post subject: |
|
|
Gabrys A jak jest z próbą logowania na użytkownika, który nie istnieje? A logowaniem do ftp?
Ok. Logwatcha sobie skonfigurowałem. Jednakże nadal jest to wysyłanie co godzinę a nie w dowolnej chwili... Jakieś sugestie?
Last edited by rzabcio on Thu Aug 03, 2006 3:54 pm; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
Gabrys Veteran
|
Posted: Thu Aug 03, 2006 3:27 pm Post subject: |
|
|
Pytałeś o logowanie kogoś do systemu. Zrozumiałem to przez domyślne logowanie z dostępem do powłoki. Każda z usług (w tym SSH i FTP) oferuje takie możliwości. Ale niestety nie pomogę Ci w tej kwesti. _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
|
Back to top |
|
|
rzabcio Guru
|
Posted: Thu Aug 03, 2006 8:39 pm Post subject: |
|
|
Zmiana problemu!
Cron nie może wysyłać maili - ani w ręcznie zdefiniowanym skrypcie za pomocą mail ani też przez wykonanie logwatch.pl w /etc/cron.hourly (sam skrypt ma własciwe prawa i się wykonuje). W logach dostaję coś takiego: Code: | Aug 3 22:30:01 front cron[10978]: (root) MAIL (mailed 35 bytes of output but got status 0x004e ) | Szukałem po forum (anglojęzycznym) oraz ogólnie u wujka Google. Okazało się, że tylko root miał dostęp do sendmaila bowiem ten znajduje się w /usr/sbin/sendmail. Dodałem więc link symboliczny w /usr/bin i od tego czasu zwykły użytkownik ma do niego dostęp, lecz vixie-cron nadal ma problem.
Widziałem też, że jedną z przyczyn mogą być złe prawa do katalogu /var/spool/clientmqueue, tymczasem nie mam takiego katalogu.
Korzystam z msmtp - może to jego trzeba zmienić? |
|
Back to top |
|
|
Gabrys Veteran
|
Posted: Thu Aug 03, 2006 9:01 pm Post subject: |
|
|
Pytanie, msmtp jest podlinkowany do sendmail? Oba programy nie powinny współistnieć. _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
|
Back to top |
|
|
rzabcio Guru
|
Posted: Fri Aug 04, 2006 8:24 am Post subject: |
|
|
Ciekawe - mam tak: Code: | # ls -l /usr/sbin/sendmail
lrwxrwxrwx 1 root root 14 sie 2 13:36 /usr/sbin/sendmail -> /usr/bin/msmtp