Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Jak związać adres IP z fizycznym urządzeniem sieciowym?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
andrzej
n00b
n00b

PostPosted: Mon Jul 31, 2006 10:07 am    Post subject: Jak związać adres IP z fizycznym urządzeniem sieciowym? Reply with quote

Cześć.

Mam pytanie ale najpierw naświetle problem:
Posiadam dwie karty sieciowe w kompie eth0 i eth1 przyporządkowałem im statyczne adresy (w różnych podsieciach) i podłaczyłem do odseparowanych od siebie fizycznie sieci.
Wszystko jest fajnie do czasu np zmiany kernela, wtedy po restarcie następuje losowa zmiana przyporządkowania nazwy eth0 do urządzenia fizycznego do tej pory zwiazanego z eth1 i odwrotnie i w tym momencie muszę albo przepinać sieci albo zmieniac przyporządkowanie adresów statycznych eth0 i eth1, aby wszystko działało.
Jak zrobić żeby eth0 i eth1 zawsze były konkretnymi fizycznymi urządzeniami sieciowymi?

Czy może ktoś bawił się z takim problemem i go rozwiązał?

Pozdrowienia
Back to top
View user's profile Send private message
Yatmai
Veteran
Veteran

PostPosted: Mon Jul 31, 2006 11:12 am    Post subject: Reply with quote

Ja to rozwiązałem tak, że eth0 to moja sieciówka zintegrowana z mobo, do której stery mam wkompilowane w jajko, a eth1 to 3com na pci, który jest obsługiwany przez moduł kernela.

Gdyby nie chciało to zadziałać, to zawsze można opóźnić ładowanie modułu 3com (bez niego sys nie widzi sieciówki), a podnoszenie eth1 przenieść do local.start :)
andrzej
n00b
n00b

PostPosted: Mon Jul 31, 2006 11:48 am    Post subject: Reply with quote

Art.root wrote:
Ja to rozwiązałem tak, że eth0 to moja sieciówka zintegrowana z mobo, do której stery mam wkompilowane w jajko, a eth1 to 3com na pci, który jest obsługiwany przez moduł kernela.

Gdyby nie chciało to zadziałać, to zawsze można opóźnić ładowanie modułu 3com (bez niego sys nie widzi sieciówki), a podnoszenie eth1 przenieść do local.start :)

Dzięki to jest jakieś rozwiązanie (obejście problemu).
Ale co zrobić w przypadku gdy są to takie same sieciówki (ten sam sterownik), wtedy praktycznie różnią się tylko przerwaniem (mogę wymusić w biosie przerwanie do określonej PCI) ?
W opisie uprościłem problem do 2 kart sieciowych (bo łatwiej wytłumaczyć) ale tak naprawdę chodzi mi o więcej (4- w tym dwa dostępy do internetu i dwie niezależne sieci - podział dostepu managerem pasma HTB po znakowanych pakietach) a w takim przypadku szukanie kart sieciowych o 4 różnych chipsetach - jest mozliwe ale nieeleganckie :( .

pozdro

od raku: włączyłem BBCode dla tego postu, bo chyba się wyłaczyło przez prypadek ;-)
Back to top
qermit
Veteran
Veteran

PostPosted: Mon Jul 31, 2006 2:04 pm    Post subject: Reply with quote

zobacz dostępne opcje w /etc/conf.d/net.examples (m in ustawianie karty po MAC). Możesz też pobawić się udev
Piecia
Guru
Guru

PostPosted: Mon Jul 31, 2006 2:13 pm    Post subject: Reply with quote

Tak mnie zastanawia dlaczego u jednych karty zmieniają się a np. u mnie nie a ciągle mam wpięte te same Realteki. A nie jest to bardziej związane w kolejnością wpięcia w kolejne gniazdo pci?
Back to top
andrzej
n00b
n00b

PostPosted: Mon Jul 31, 2006 6:31 pm    Post subject: Reply with quote

qermit wrote:
zobacz dostępne opcje w /etc/conf.d/net.examples (m in ustawianie karty po MAC). Możesz też pobawić się udev

Dzięki za rady!
Jakoś nie mogłem zneleźć możliwości uzależnienia ip czy nazwy eth0 (1..) od mac-adresu w net.examples, jest coś ale dotyczy raczej zmiany mac-adresu (z pakietu net-analyzer/macchanger) i dla eth0 (1...) czyli znowu nie wiadomo dla jakiej karty fizycznie te zmiany(?). Było coś jeszcze ale dotyczyło sieci bezprzewodowych a dokładnie rozróżniania Access Point-ów z takim samym ESSID po mac-adresie - blisko ale to nie w tym temacie.
No może źle szukałem ? Więc naprowadź np jakis przykład.

Co do udev - to nie czuje się na siłach żeby tam grzebać - a poznawać filozofię udev jakos mi sie nie chce :(

pozdro

od raku: włączony BBCode

SKLEJONE:

Piecia wrote:
Tak mnie zastanawia dlaczego u jednych karty zmieniają się a np. u mnie nie a ciągle mam wpięte te same Realteki. A nie jest to bardziej związane w kolejnością wpięcia w kolejne gniazdo pci?

No wiesz, ja mówiąc szczerze trochę mieszam tymi sieciówkami, ale nawet jak tego nie robię a mam dwie różne (tez realtec jeden 8139 i drugi 1G nie pamiętam symbolu chipseta) i siedzą w tych samych gniazdach pci to po dołączeniu kilku opcji sieciowych do jąderka i ponownym skompilowaniu zamieniają się adresami lub nie - zupełnie losowo.

Dzięki za link do plików twojej konfiguracji ale mojego problemu to nie rozwiązuje.

Pozdro

PS
Mam wszędzie odchaczone BBcode i ustawiane na tak - może przy rejestracji nie zaznaczyłem?

od raku: właczony BBCode
Włącz obsługę BBCode. Na tym forum wskazane jest korzystanie ze znaczników quote i code.
Nie pisz dwóch postów jeden pod drugim. Do dodania czegoś do ostatniej wypowiedzi należy użyć przycisku ZMIEŃ.
Back to top
tokoloshe
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Mon Jul 31, 2006 9:26 pm    Post subject: Reply with quote

Jeśli to są te same karty to możesz popatrzeć czy sterownik do karty sieciowej nie przyjmuje jako parametr np. przerwania. Wtedy dwa razy ładujesz moduł z różnymi przerwaniami. A jeśli różne, to ładuj moduły do jądra w odpowiedniej kolejności.
A tutaj masz przykład z udev: http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?t=308008
Back to top
andrzej
n00b
n00b

PostPosted: Tue Aug 01, 2006 9:36 am    Post subject: Reply with quote

tokoloshe wrote:
Jeśli to są te same karty to możesz popatrzeć czy sterownik do karty sieciowej nie przyjmuje jako parametr np. przerwania. Wtedy dwa razy ładujesz moduł z różnymi przerwaniami. A jeśli różne, to ładuj moduły do jądra w odpowiedniej kolejności.
A tutaj masz przykład z udev: http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?t=308008

Dla 4 kart mam trzy sterowniki bo tylko dwie karty są takie same. Do tego często mieszam kartami (tz wymieniam sukcesywnie na 1G z chpsetami wspierającymi MSI Message Siigneled Interrupt - znaczna poprawa transferu) więc zabawa z modułami które też dość często są modyfikowane (dlatego mieszam w kernelu) nie wydaje się optymalna.
Ale przysłany przykład z wykorzystaniem udev jest prosty, logiczny i daje duże nadzieje na sukces w rozwiązaniu mojego problemu (tylko muszę potestować) - wielkie dzięki.

pozdro
Back to top
andrzej
n00b
n00b

PostPosted: Sun Aug 06, 2006 10:14 am    Post subject: Reply with quote

Cześć

Dla wszystkich którzy sie z tym problemem spotkają rozwiązanie:

Wpisujemy w udev:
KERNEL=="eth*", SYSFS{address}=="00:52:8b:d5:04:48", NAME="lan01"
KERNEL=="eth*", SYSFS{address}=="00:00:6c:a3:39:9a", NAME="lan02"
KERNEL=="eth*", SYSFS{address}=="00:98:7e:d5:04:49", NAME="lan03"
KERNEL=="eth*", SYSFS{address}=="00:00:65:45:19:90", NAME="lan04"

oczywiście najpierw musimy znać adresy MAC swoich kart , przy okazji mieszania w udev polecam link:
http://www.reactivated.net/writing_udev_rules.html ,wiele wyjaśni i pomoże w testach.

Uwagi praktyczne:
Nazwy "lan01,..." mogą być dowolne ale nie polecam standardowych "eth0", "eth1" itd.
Oczywiście wtedy należy zamienić net.eth0 na net.lan01 i analogicznie z całą resztą bo eth0 to lan01 itd.
Samo restartowanie udev i net nie pomoże niby w usev będzie widać zmiany przyporządkowań ale nie działa - polecam niestety windowsowy restart systemu (reboot) wtedy już bez problemu.

Pozdrowienia
Back to top
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum