View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Zwierzak Veteran
|
Posted: Thu Nov 09, 2006 3:04 pm Post subject: Jak uruchomić beryla? |
|
|
Mam taki problem, wszędzie jest opisywane jak uruchomić beryla na XGL, a ja chciał bym wiedzieć jak to zrobić na aiglx. Na razie w paczce xorg-sever aktywowałem flagę use aiglx, przy okazji instalując najnowsze sterowniki nVidi (mam kartę tej firmy), są to 1.0.9629. Teraz instaluje beryla i moje pytanie czy jest to ostatnia rzecz jaką powinienem zrobić i jaki oczywiście powinien być wpis w xorg.conf? |
|
Back to top |
|
|
doman Tux's lil' helper
Joined: 25 Feb 2006 Posts: 84 Location: Poland, Wrocław/Wałbrzych
|
|
Back to top |
|
|
taopai Apprentice
|
|
Back to top |
|
|
wodzik l33t
|
Posted: Thu Nov 09, 2006 7:40 pm Post subject: |
|
|
a aiglx to czasem nie jest czescia xorga 7.1 ? bo ja jakoś nie kojarzę żebym instalował coś oprócz xorga i beryla. _________________ :() { :|: & };: <- nie próbuj wpisywać tego w konsoli |
|
Back to top |
|
|
msch Guru
|
Posted: Thu Nov 09, 2006 9:25 pm Post subject: |
|
|
dokladnie. jak zemergrowalem xorga z USE="aiglx", to potem tylko emerge beryl i beryl-menagerem sobie odpalasz wszystkie wodotryski |
|
Back to top |
|
|
Zwierzak Veteran
|
Posted: Fri Nov 10, 2006 12:03 pm Post subject: |
|
|
USE=-aixgl", najnowsze sterowniki nVidi, tylko 2 opcje w xorg.conf (od Composie i ARGB) i jak już mam uruchomiony system (w 100%) i wpiszę beryl-manager to wszystko pięknie startuje. Natomiast kiedy dodam go jako KDEWM to obramowanie włącza się i wyłącza (muszę przełączyć na kwin i powrót nic nie daje) i poza tym nie ma ikonki w trayu, kiedy uruchomię autostartem to cześć programów oddokowuje mi się z traya (te które nie zdążyły tego zrobić). Jedynym rozwiązaniem jest dodanie sleepa na 5s przed startem po czym wszystko uruchamia się bez problemu. Jest jakieś inne wygodniejsze rozwiązanie? Naprawdę wolał bym to robić przez KDEWM niż w takie bawienie się. Używam oczywiście KDE 3.5.5 |
|
Back to top |
|
|
Yaro Tux's lil' helper
|
Posted: Fri Nov 10, 2006 2:41 pm Post subject: |
|
|
Witam.
Ja do odpalania beryla używam prostego skryptu:
Code: | #!/bin/bash
beryl | emerald --replace |
Plik pod nazwą beryl znajduje się oczywiście w ~/kde3.5/Autostart/ . |
|
Back to top |
|
|
wodzik l33t
|
Posted: Fri Nov 10, 2006 2:48 pm Post subject: |
|
|
ja odpalam przez beryl-start, ale to tylko jak sie chce pochawalic znajomym, bo na codzien nie uzywam. a moze ktos jeszcze napisac co dokladnie robi flaga "aiglx" w xorg-server. bo wlasnie zauwazylem ze nie mam tego, a beryl smiga az milo. _________________ :() { :|: & };: <- nie próbuj wpisywać tego w konsoli |
|
Back to top |
|
|
msch Guru
|
Posted: Fri Nov 10, 2006 3:32 pm Post subject: |
|
|
ta flaga wlacza akceleracje w kodzie zrodlowym. oczywiscie, ze zadziala przy skompilowanym X bez tej flagi, ale np u mnie meeega zamulal |
|
Back to top |
|
|
Belliash Advocate
|
Posted: Sat Nov 11, 2006 1:06 pm Post subject: |
|
|
msch wrote: | ta flaga wlacza akceleracje w kodzie zrodlowym. oczywiscie, ze zadziala przy skompilowanym X bez tej flagi, ale np u mnie meeega zamulal |
u mnie mega zamula...
i nie wiem co mozna na to poradzic? _________________ Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog |
|
Back to top |
|
|
Piecia Guru
|
Posted: Tue Nov 14, 2006 3:49 pm Post subject: |
|
|
Dawno już zapomniałem o wszelkich *xgl'ach z racji używania fluxbox'a. Jak na dzień dzisiejszy się przedstawia sprawa np. aiglx + beryl, dalej jest wymagany specyficzny WM czy też pójdzie tylko na Desktop Environment?(Swoją drogą ostatnio spodobał mi się xfce4, więc jest jakaś szansa).
Drugie co mnie zastanawia czy te efekty da się uruchomić na moim laptopie z kartą graficzną ATI Mobility Radeon(ATi Radeon IGP 8/64M) (ale na nim gentoo dopiero instaluje)? |
|
Back to top |
|
|
|