View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
taopai Apprentice
|
Posted: Thu Sep 04, 2008 5:37 pm Post subject: [SOLVED] Poszukuję rozwiązania sieciowego |
|
|
Witam,
Chciałbym połączyć dwie sieci:
* w mieszkaniu mojej dziewczyny (Aster)
* u siebie w domu (Neostrada)
w jedną, żeby wszystkie komputery u niej/u mnie widziały się wzajemnie, tak jakby były podłączone do jednego switcha. Jeśli to możliwe, fajnie by było w przyszłości dodawać nowe sieci do puli
Znając życie istnieje takie rozwiązanie, ale nie wiem czego szukać. Jeśli to ma znaczenie w sieci będą pracować i linuksy i windowsy.
Pozdrawiam,
Tao
Last edited by taopai on Mon Sep 08, 2008 1:54 pm; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
dziadu Guru
Joined: 04 May 2006 Posts: 467 Location: Kraków/Darmstadt/Munich
|
Posted: Thu Sep 04, 2008 6:31 pm Post subject: |
|
|
Nie jestem specjalistą więc tylko rzucę hasłem bez sprawdzania. Czy VLAN by tego nie załatwił? |
|
Back to top |
|
|
ChRisiu n00b
|
Posted: Thu Sep 04, 2008 6:59 pm Post subject: |
|
|
Może jakiś VPN? |
|
Back to top |
|
|
bartmarian Guru
|
Posted: Thu Sep 04, 2008 8:41 pm Post subject: |
|
|
Ty masz dynamiczne IP, nie wiem jak jest w aster, zainteresuj się
będą Ci potrzebne dwa routery (np mikrotik), musisz też (w przypadku MT
mieć do neo modem, aster chyba kończy się RJ-45.
Openvpn powinien wystarczyć + ddns.
Nie wiem jak sprawnie ddns działa, okresowe krótkie przerwy pewnie będą. _________________ Człowiek bez religii jest jak ryba bez roweru.
Albercik się pomylił, prędkość światła to prędkość, wszechświat nie ma punktu odniesienia.
Perpetuum mobile - np. jowisz + jego księżyc, siły pływowe. Proste i niepraktyczne. |
|
Back to top |
|
|
taopai Apprentice
|
Posted: Sat Sep 06, 2008 12:15 pm Post subject: |
|
|
Szczerze mówiąc liczyłem na jakieś rozwiązanie sprzętowe, w sensie że kupię dwa routerki z implementacją określonej technoligii, podłączę komputerki i będzie banglać No ale wracam do rzeczywistości Dzięki za odpowiedzi!
Pozdrawiam,
Tao |
|
Back to top |
|
|
DtZ Tux's lil' helper
|
Posted: Sat Sep 06, 2008 6:29 pm Post subject: |
|
|
Możesz też spróbować hamachi. Ebuld jest w portage, konfiguracja w miarę prosta, a dodatkowy sprzęt zbędny. |
|
Back to top |
|
|
no4b Bodhisattva
|
Posted: Sun Sep 07, 2008 11:41 am Post subject: |
|
|
taopai wrote: | Szczerze mówiąc liczyłem na jakieś rozwiązanie sprzętowe, w sensie że kupię dwa routerki z implementacją określonej technoligii, podłączę komputerki i będzie banglać No ale wracam do rzeczywistości Dzięki za odpowiedzi!
Pozdrawiam,
Tao |
Możesz kupić 2 linksysy, zainstalować jakiś OpenWRT, a na nim zainstalować i skonfigurować openvpn i będzie działać (mam takie rozwiązanie "wdrożone", tylko w innym celu :>). _________________ GTK2/GNOME - The weakest link! |
|
Back to top |
|
|
taopai Apprentice
|
Posted: Mon Sep 08, 2008 1:54 pm Post subject: |
|
|
no4b wrote: | Możesz kupić 2 linksysy, zainstalować jakiś OpenWRT, a na nim zainstalować i skonfigurować openvpn i będzie działać (mam takie rozwiązanie "wdrożone", tylko w innym celu :>). |
Co prawda będę musiał pewnie bardzo dużo doczytać, ale wygląda mi to na rozwiązanie, którego poszukuję. Daję [SOLVED], dzięki.
Pozdrawiam,
Tao |
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Mon Sep 08, 2008 3:16 pm Post subject: |
|
|
Do OpenWRT czy innych chyba potrzeba linksysa wrt54gl w wersji od 1.0 do 4.0, nowsze mają mniej ramu albo nie mają już linuksa, a może i jedno i drugie. |
|
Back to top |
|
|
n0rbi666 l33t
|
Posted: Mon Sep 08, 2008 9:45 pm Post subject: |
|
|
SlashBeast wrote: | Do OpenWRT czy innych chyba potrzeba linksysa wrt54gl w wersji od 1.0 do 4.0, nowsze mają mniej ramu albo nie mają już linuksa, a może i jedno i drugie. |
Z tego co wiem - każdy wrt54gl obsłuży OpenWRT i inne softy (w końcu sam domyślnie chodzi na oprogramowaniu OS). Za to wrt54g (bez l na końcu) - zgadza się, od 1.0 do 4.0
Cytat ze strony Tomato (też fajne oprogramowanie)
Quote: | * Linksys WRT54G v1-v4, WRT54GS v1-v4, WRT54GL v1.x, WRTSL54GS (no USB support)
* Buffalo WHR-G54S, WHR-HP-G54, WZR-G54, WBR2-G54
* Asus WL500G Premium (no USB support)
* Untested but apparently works without changes: SparkLAN WX-6615GT |
( http://www.polarcloud.com/tomatofaq#what_will_this_run_on - generalnie jeżeli ruszy Tomato - to OpenWRT też ) |
|
Back to top |
|
|
|