View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Szczur n00b
|
Posted: Thu Dec 28, 2006 6:10 pm Post subject: Gentoo en_us a pl fonty dla fat/ntfs |
|
|
system komunikuje sie po angielsku, locale nie zdefiniowane (posix), consolefont lat2a-16, keymap pl2, mc wyswietla poprawnie polskie ogonki na partycjach fat/ntfs a konsola juz nie (tty nie xterm), dodam ze partycja fatowska montowana z kodowaniem iso8859-2 i cp852, a w konsoli mozna polskie krzaczki wprowadzac i wyswietlaja sie poprawnie. Brakuje mi juz koncepcji....
pozdr |
|
Back to top |
|
|
argasek Bodhisattva
Joined: 06 May 2004 Posts: 1121 Location: Sol [0,0], Poland, Kraków
|
Posted: Thu Dec 28, 2006 9:06 pm Post subject: |
|
|
Nie wiem jakim sposobem robi to MC, natomiast skoro:
Quote: |
locale nie zdefiniowane (posix)
|
to kodowanie znaków=ANSI (albo ISO-8859-1). Ten (ani ten drugi ) zestaw znaków nie obejmuje nic z charsetów iso-8859-2 ani cp852, więc obstawiam, że konsola głupieje z tego powodu... _________________ RLU #137109 | http://soundcloud.com/argasek |
|
Back to top |
|
|
Szczur n00b
|
Posted: Fri Dec 29, 2006 3:36 pm Post subject: |
|
|
no wiec jak zrobic angielski system poprwanie wyswietlajacy polskie znaki ? jak dam LC_* na pl_PL to bedzie po polsku ze mna gadal, a tu nie o to chodzi. Konsola ma przeciez podana czcionke z pl fontami lat2a-16.....
pozdr |
|
Back to top |
|
|
Zwierzak Veteran
|
Posted: Fri Dec 29, 2006 7:30 pm Post subject: |
|
|
Ja dorzucę swoją cegiełkę. Ostatnio często zdarza się, że mam dostęp do zewnętrznych pamięci których użytkownikami są windowsowcy. Są one oczywiście formatowane na vfat i jeżeli na którejkolwiek z nich się pojawi polski znak w nazwie to dostaje krzaczek. Wygląda to tak komicznie jakby to było podane w utf. W dodatku dokładnie tak samo dzieje się z płytami CD. Osobiście domyślnie jako kodowanie ustawiłem w kernelu utf8. Ale nie ważne jakie ustawiałem dla vfat zawsze było źle. Najbardziej jednak dziwią reakcje programów gnomowych w których jak wprowadzę nazwę z polskimi znakami to zamieniane jest na 2 krzaczki jak na płytach partycji vfat. Przyglądałem się temu spod Konquerora, Konsole i zwykłego tty, wszędzie tak samo, w dodatku programy zapisany plik z polskim kodowaniem przez siebie również czytają jako 2 znaki, kiedy znowu coś poprawnie wyświetla się w konquerorze i konsolach to gnome wyświetla pojedynczy znak zapytania. Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego się tak dzieje? |
|
Back to top |
|
|
|