View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Belliash Advocate
|
Posted: Thu Feb 08, 2007 5:31 pm Post subject: [EBUILDS] Repozytorium SVN z Software! |
|
|
Witam wszystkich.
Postanowilem stworzyc kolejnego overlaya, ktory mialby pomoc Wam wszystkim w korzystaniu z Gentoo
Stworzylem go z mysla o osobach, ktore wolaly by miec wszystko w 1 repozytorium oraz tych, ktorzy nie moga odnalezc swoich ulubionych aplikacji w innych. Co go wyroznia? Kazdy ma wplyw na to, co sie w nim znajduje!
Dostęp do Repozytorium:
By przegladac: http://arcon.svn.sourceforge.net/viewvc/arcon/trunk/overlay
By pobrac: svn co https://arcon.svn.sourceforge.net/svnroot/arcon/trunk/overlay portage-arcon
W przypadku pobrania repozytorium na dysk, nalezy pamietac o dodaniu odpowiednich wpisów do pliku /etc/make.conf !
Overlayem można też zarządzać używając LayMan'a!
Q&A:
Q: Dlaczego portage nie znachodzi pakietów zawartych w Overlay, mimo że pobrałem go na dysk?
A: Po pierwsze upewnij się, czy dodałeś odpowiedni wpis do make.conf. Dalej sprawdź czy nie popełniłeś żadnej literówki i czy wpisana w make.conf ścieżka do repozytorium wskazuje na katalog główny overlaya (powinien znajdować się w nim folder profiles).
Q: Pobrałem repozytorium. Co wpisać do make.conf?
A: Powinieneś dodać linijkę: PORTDIR_OVERLAY="${X}" gdzie ${X} to ścieżka do repozytoium na Twoim dysku. Zakładając, że komende svn co https://arcon.svn.sourceforge.net/svnroot/arcon/trunk/overlay portage-arcon wydałeś będąc w /usr/local ścieżka do Overlaya to: /usr/local/portage-arcon. I taka właśnie ścieżke powinieneś wpisać!
Q: Czy mogę używać laymana?
A: Tak. Dokładny opis korzystania z laymana znajduje się zaraz pod tym How-To.
Q: Szukam ebuilda, jednakże nie mogę go nigdzie znaleźć. Czy są jakieś szanse, aby zosał stworzony i dodany do Overlaya?
A: Tak. Jest oczywiście taka możliwość. Należy jednak liczyć się z tym iż jesteśmy tylko ludźmi i możemy nie mieć czasu aby stworzyć go od razu. Czasami może przyjść dłużej na niego poczekać. Może się też okazać, iż ktoś inny wykarze się inicjatywą i stworzy tego ebuilda. Oczywiście zostanie on wysłany do repozytorium tak szybko, jak tylko będzie to możliwe.
Q: Program nie kompiluje się, a ebuild wydaje się być uszkodzony. Co robić?
A: Oczywiście może zdarzyć się tak, że ebuild przestanie nagle działać (np. za sprawą przeniesienia plików które są pobierane do ${DISTFILES}). Wystarczy, że dasz nam znać albo za pomocą PM, albo odpowiadając w tym temacie. Postaramy się w miare szybko i sprawnie rozwiązać problem.
Q: Dostaję komunikat "Digest verification failed". Co robić?
A: Możesz na własną rękę pobrać tarball do ${DISTFILES} i wygenerować poprawnego digesta, albo zostawić to nam, przy czym musisz poinformować nas o zaistniałym błędzie, jeżeli chcesz abyśmy go jak najprędzej rozwiązali!
Q: Co zrobić, jeśli chciałbym umieścić jakiegoś ebuilda w Overlayu?
A: Możesz wysłać tarball z ebuildem, digestem i manifestem na maila jednej z osób, które opiekują się Overlay'em, bądź zamieścić go w jakimś ogólno dostępnym miejscu, oraz podać nam niezbędne do jego pobrania informacje. Zwracamy się także z prośbą, aby w paczce znajdowała się ścieżka do ebuilda (np. app-misc/mc). Nie znamy wszystkich aplikacji i nie wszystkie są w Portage. Ułatwi nam to odpowiednie umiejscowienie ebuilda i zaoszczędzi troche czasu
Q: Kto opiekuje się Overlay'em?
A: Aktualnie: http://arcong.ath.cx/index.php?option=com_contact&catid=18&Itemid=46
Q: Mam problem nie pisany w tym skromnym HowTo. Co robić?
A: Jak to mówią... "Nic co ludzkie nie jest nam obce", tak więc nie ma się czego wstydzić. Trzeba śmiało pisać w tym wątku lub PM!
Q: Do czego służy plik install-xgl.sh znajdujący się w głównym katalogu overlaya?
A: Dzięki temu skryptowi można szybko i bez problemów zainstalować XGLa. Zapewnia on 100% sprawność działania na większości popularnych kart graficznych.
Q: Jak mogę skontaktować się opiekunami Overlaya?
A: Jak na każdym forum dyskusyjnym tak i na tym skontaktować można się z nami za pośrednictwem PM lub na kanale IRC (#arcon @ spaz.homelinux.org:6667), co jest wygodniejsze. Dla osób które nie posaidają klienta IRC przygotowujemy specjalną stronę z klientem IRC w Javie!
Jak posługiwać się Laymanem?
emerge -av layman [jesli jeszcze tego nie zrobilismy]
layman -f
layman -a arcon
Milego korzystania!
Enjoy! _________________ Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
Last edited by Belliash on Sun Jan 13, 2008 2:02 pm; edited 15 times in total |
|
Back to top |
|
|
wodzik l33t
|
Posted: Thu Feb 08, 2007 5:43 pm Post subject: |
|
|
czy nie powinno tam byc pliku betacomp-overlay.txt o mniej wiecej takiej zawartosci:
Code: | <?xml version="1.0" ?>
<layman>
<overlay
type = "svn"
src = "http://svn.sourceforge.net/viewvc/betacomp/overlay/"
name = "betacomp-overlay"
contact = "tu@jakis.mail">
<description>
Portage Overlay
</description>
<link>
http://svn.sourceforge.net/viewvc/betacomp/overlay/
</link>
</overlay>
</layman> |
-----------------------------EDIT-------------------------
a ze tak zapytam czym sie rozni ten overlay od tego sarvena ? _________________ :() { :|: & };: <- nie próbuj wpisywać tego w konsoli |
|
Back to top |
|
|
Belliash Advocate
|
Posted: Fri Feb 09, 2007 2:21 pm Post subject: |
|
|
@wodzik: Niczym... Sarven trzyma ebuildy do Kadu wlasnie w tym repozytorium
Dzis postanowilem zrobic wlasnego ebuilda ktorego wrzucilem oczywiscie do repozytorium. Mowa o app-emulation/emul-linux-x86-qtcurve. Sam jestem uzytkownikiem 64-bitowej instalacji Gentoo i denerwuje mnie wyglad Firefoxa, mimo iz posiadam zainstalowany styl qtcurve dla QT i GTK2. 32-bitowa przegladarka nie wyglada zbyt ciekawie na 64-bitowym systemie. Ten ebuild calkowicie odmieni image naszego kochanego firefoxa
Zycze milego uzytkowania _________________ Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog |
|
Back to top |
|
|
IdefiX666 n00b
|
Posted: Fri Feb 09, 2007 2:45 pm Post subject: |
|
|
hmm.. a jak dokładnie moge to dodać do laymana? |
|
Back to top |
|
|
wodzik l33t
|
Posted: Fri Feb 09, 2007 3:36 pm Post subject: |
|
|
dokladnie tak jak w poscie sarvena.
1. w pliku /etc/layman/layman.cfg dopisujemy:
Code: |
overlays : http://www.gentoo.org/proj/en/overlays/layman-global.txt
http://student.agh.edu.pl/~sarven/sarven.txt |
2. wydajemy polecenia:
Code: |
layman -f
layman -a sarven |
_________________ :() { :|: & };: <- nie próbuj wpisywać tego w konsoli |
|
Back to top |
|
|
Belliash Advocate
|
|
Back to top |
|
|
Yatmai Veteran
|
Posted: Fri Feb 09, 2007 9:47 pm Post subject: |
|
|
Moge rozumieć, że jak zmontuje tego overlay'a to tego od Sarven'a mogę wywalić bo to jest to samo ? _________________ Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
Lapek: [HP nc6000] [i686] [2.6.29-ARCH] [ati-open] [KDE 3.5.10] |
|
Back to top |
|
|
PsychoX n00b
|
Posted: Fri Feb 09, 2007 11:41 pm Post subject: |
|
|
Art.root wrote: | Moge rozumieć, że jak zmontuje tego overlay'a to tego od Sarven'a mogę wywalić bo to jest to samo ? |
tak |
|
Back to top |
|
|
Nomen Apprentice
Joined: 29 Nov 2005 Posts: 281 Location: Poland:PLOCK/UK:London
|
|
Back to top |
|
|
Belliash Advocate
|
Posted: Sat Feb 10, 2007 9:36 am Post subject: |
|
|
* Dodalem Veejay w wersjach 0.5.1 i 0.6.0
Wiem, ze jest nowsz awersja i zobacze co da sie zrobic aby ebuild rowneiz znalazl sie w overlayu
* Dodalem emul-linux-x86-qtcurve-0.46.4
Wielkie dzieki dla kfiaciarki za skompilowanie qtcurve na 32-bitach i podeslanie mi paczuszki! _________________ Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog |
|
Back to top |
|
|
manwe_ l33t
|
Posted: Sat Feb 10, 2007 12:34 pm Post subject: |
|
|
No to jak składamy listy życzeń, to ja poproszę jednak o tego gfxmenu grub ( http://gentoo-wiki.com/HOWTO_gfxmenu_on_patched_Grub ). Wczoraj dopiero dowiedziałem się, że coś takiego istnieje Trzeba będzie w wolnej chwili przetestować. I jeszcze pytanie o tę poprawioną wersję glibc - na ile to jest pewne&stabilne ? |
|
Back to top |
|
|
Belliash Advocate
|
Posted: Sat Feb 10, 2007 12:38 pm Post subject: |
|
|
manwe_ wrote: | No to jak składamy listy życzeń, to ja poproszę jednak o tego gfxmenu grub ( http://gentoo-wiki.com/HOWTO_gfxmenu_on_patched_Grub ). Wczoraj dopiero dowiedziałem się, że coś takiego istnieje Trzeba będzie w wolnej chwili przetestować. I jeszcze pytanie o tę poprawioną wersję glibc - na ile to jest pewne&stabilne ? |
gfxboot juz jest w overlayu, brakuje tylko polatanego gruba ktory moglby to wykorzystac. Sam tego uzywam i spisuje sie rewelacyjnie.
Co do glibca, to uzywalem go z powodzeniem na x86 i nie napotkalem zadnych problemow. Podobnie na AMD64.
A uzywam tego od wersji 2.3.6 i nigdy nie mialem z tym problemow Jak tylko sprobowalem, jestem wierny temu ebuildowi, zmieniam tylko wersje. Aktualnie uzywam 2.5.-r1 (z overlaya). Podobnie jesli chodzi o binutils.
* Dodalem gruba 0.96-r2 z gfxmenu (narazie 0.96, kiedys probowalem nowszego i konczylo sie faultem )
* Dodalem morph-sources-2.6.20_p2. Mam nadzieje ze bedzie dzialac lepiej niz -morph1! NIE TESTOWALEM JESZCZE! _________________ Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog |
|
Back to top |
|
|
manwe_ l33t
|
Posted: Sat Feb 10, 2007 1:20 pm Post subject: |
|
|
Dzięki bardzo za grub'a, może jutro znajdę chwilę, żeby potestować. Natomiast glibc już się kompili |
|
Back to top |
|
|
Belliash Advocate
|
Posted: Sat Feb 10, 2007 1:23 pm Post subject: |
|
|
manwe_ wrote: | Dzięki bardzo za grub'a, może jutro znajdę chwilę, żeby potestować. Natomiast glibc już się kompili |
zeby nie bylo, ze z tym glibcem cos nie tak, ...
ja zawse po zmienie glibca reemergowalem wszystkie pakiety (emerge -e world) _________________ Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog |
|
Back to top |
|
|
manwe_ l33t
|
Posted: Sat Feb 10, 2007 1:42 pm Post subject: |
|
|
Narazie to nie może pobrać 'binutils-2.17.50.0.5-uclibc-patches-1.0.tar.bz2' (No such file or directory), a zaraz muszę wyjść, więc i tak testy zostają przesunięte na bliżej nieokreśloną chwilę. |
|
Back to top |
|
|
Belliash Advocate
|
Posted: Sat Feb 10, 2007 1:46 pm Post subject: |
|
|
manwe_ wrote: | Narazie to nie może pobrać 'binutils-2.17.50.0.5-uclibc-patches-1.0.tar.bz2' (No such file or directory), a zaraz muszę wyjść, więc i tak testy zostają przesunięte na bliżej nieokreśloną chwilę. |
kiepskie mirrory wybrales
wpisz nazwe pliku w google i znajdzie Ci inne, na ktorych miesci sie ten pliczek...
* Dorzucilem tez ZSH 4.3.99 (wersja z CVS) _________________ Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog |
|
Back to top |
|
|
Yatmai Veteran
|
Posted: Sat Feb 10, 2007 5:21 pm Post subject: |
|
|
Proponuje Xmms'a _________________ Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
|
Back to top |
|
|
wodzik l33t
|
Posted: Sat Feb 10, 2007 7:06 pm Post subject: |
|
|
fajnie by bylo jak by byl ebuild do http://kvm.qumranet.com/kvmwiki/Code na razie widzialem, ale do wersji 12, a juz jest 13 nie mowiac juz o svn. moze ktos jest w stanie napisac ebuilda. _________________ :() { :|: & };: <- nie próbuj wpisywać tego w konsoli |
|
Back to top |
|
|
no4b Bodhisattva
|
Posted: Sat Feb 10, 2007 9:23 pm Post subject: |
|
|
Quote: | sys-libs/glibc: Stabilna wersja biblioteki zawierajaca dodatkowe latki od nxsty dzieki ktorym jest szybsza na AMD64 |
Mnie się zdaje, czy te łaty dla amd64 są w standardowym portage od ponad roku? _________________ GTK2/GNOME - The weakest link! |
|
Back to top |
|
|
manwe_ l33t
|
Posted: Sun Feb 11, 2007 2:24 am Post subject: |
|
|
Zrobiłem tego gfxmenu-grub [mały problem przy generowaniu themes'a, ale udało się obejść], reboot, ucieszyłem oko ślicznym ekranem, włączenie systemu, przejrzenie google.... wywalenie gfxmenu, powrót do najnowszego "normalnego" gruba. Heh, to powinno być napisane* wielkimi czerwonymi literami, że przy gfxmenu nie działa opcja password Równie dobrze, mógłym przy każdym odejściu od laptopa zostawiać na nim przyklejoną karteczkę z hasłem root/bios.
* mniej więcej tak, jak powyżej |
|
Back to top |
|
|
Yatmai Veteran
|
Posted: Sun Feb 11, 2007 8:55 am Post subject: |
|
|
Czyli masz hasło na root'a, grub'a i bios ? Nie przesadzasz ? _________________ Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
|
Back to top |
|
|
wodzik l33t
|
Posted: Sun Feb 11, 2007 9:03 am Post subject: |
|
|
jak znam zycie, wiekszosc ludzi ma takie samo haslo na bios/roota/gruba, zeby latwiej bylo zapamietac. :D to nie bylo nic do ciebie manwe_ ;] _________________ :() { :|: & };: <- nie próbuj wpisywać tego w konsoli |
|
Back to top |
|
|
Belliash Advocate
|
Posted: Sun Feb 11, 2007 9:32 am Post subject: |
|
|
1) nie wiedzialem ze gfxmenu nie obsluguje pasworda... nigdy nie nakladalem hasla na gruba. Wydawalo mi sie to zawsze smieszne, tymbardziej ze mam tylko Linuksa i nawet jak ktos go zabootuje to i tak sie nie zaloguje A bootowanie z CD mam wylaczone i nie da sie wlaczyc bo na BIOS tez mam haselko (ale nie prosi o haslo podczas bootowania, jedynie przy probie wejscia do BIOSu)
2) XMMS jest starym, nie wspieranym odtwarzaczem na GTK1. Nie wiem czy jest sens aby go dodawac, ale jak sie uprzesz i znajdziesz gotowe ebuildy, to dodam
3) Ten glibiec ma dodatkowe laty, ktorych nie ma ten z portage. Jest to wersja przygotowana przez nxsty
4) wodzik, mozesz zapytac w unsupported, czy ktos nie zrobi ebuilda do KVMa Poki co dodaje wersje KVM-12 _________________ Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog |
|
Back to top |
|
|
garwol Tux's lil' helper
|
Posted: Sun Feb 11, 2007 10:02 am Post subject: |
|
|
Art.root wrote: | Proponuje Xmms'a |
ja tez jestem za _________________ If you don't live for something, You'll die for nothing... |
|
Back to top |
|
|
PsychoX n00b
|
|
Back to top |
|
|
|