Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Czy opłaca sie już przechodzić na Gentoo 64bit(y)??
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
nighthawk84
n00b
n00b

PostPosted: Thu Feb 22, 2007 10:30 pm    Post subject: Czy opłaca sie już przechodzić na Gentoo 64bit(y)?? Reply with quote

Tak jak w temacie. Używam kompa do grania, oglądania filmów, surfowania po necie i słuchania muzy.
Back to top
View user's profile Send private message
ro-x
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Thu Feb 22, 2007 10:39 pm    Post subject: Reply with quote

odpowiedz sobie na pytanie jakich aplikacji uzywasz. jesli kompilujesz z kodu dla 64 bit to owszem, warto. jesli wiekszasc progsow to binarki (opera, skype..) to beda chodzily w trybie emulacji i oplacalnosc takiego rozwiazania jest mocno dyskusyjna.

ja sam uzywam x86_64 na celeronie d 2,95 od tygodnia, chodzi szybciej, jestem zadowolony :)
Back to top
Yatmai
Veteran
Veteran

PostPosted: Fri Feb 23, 2007 7:29 am    Post subject: Reply with quote

@ro-x a nie jest to kwestia psychiki ? nie chce tu podważać twojej opinii, ale dzisiejsze programy a przynajmniej gruba ich większość nie były pisane z myślą o 64bit więc trudno by korzystały z dobrodziejstw dłuższych rejestrów :)

podchodzę sceptycznie do tematu bo już się zdążyłem rozczarować gdy jeden z userów tego forum zareklamował mi gentoo jako 5x szybsze od innych distro, a ja uwierzyłem w magię kompilacji wszystkiego ze źródeł i z zapałem stawiałem system ze stage1 :D
ro-x
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Fri Feb 23, 2007 8:27 am    Post subject: Reply with quote

sa to ulamki sekund, ale zawsze sa : w koncy dla tych wlasnie ulamkow system instalujemy w 3 dni a nie pol godziny, nie? :)

poza tym chodzilo mi bardziej o to ze programy skompilowane na 64 bit nie chodza w trybie emulacji jak binarki, co wyraznie spowalnia dzialanie aplikacji.
Back to top
Aktyn
l33t
l33t

PostPosted: Fri Feb 23, 2007 11:44 am    Post subject: Reply with quote

ro-x wrote:
nie? :)

nie

ro-x wrote:
programy skompilowane na 64 bit nie chodza w trybie emulacji jak binarki

Jakie programy chodzą w trybie emulacji? binarki 32 na 64 bity? bynajmniej nie chodzą w trybie emulacji
ro-x
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Fri Feb 23, 2007 1:54 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
bynajmniej nie chodzą w trybie emulacji
wiec w jakim trybie chodza?
Back to top
Crenshaw
Guru
Guru

PostPosted: Fri Feb 23, 2007 2:36 pm    Post subject: Re: Czy opłaca sie już przechodzić na Gentoo 64bit(y)?? Reply with quote

nighthawk84 wrote:
Tak jak w temacie. Używam kompa do grania, oglądania filmów, surfowania po necie i słuchania muzy.

Dziala. Dziala. Dziala. Chociaz czasami zeby dzialalo trzeba zrobic jeden czy dwa kroki wiecej niz na x86. Uzywam 64 bitow od 1,5 roku.
Back to top
szolek
Guru
Guru

PostPosted: Fri Feb 23, 2007 2:52 pm    Post subject: Reply with quote

Art.root wrote:
(...) ale dzisiejsze programy a przynajmniej gruba ich większość nie były pisane z myślą o 64bit więc trudno by korzystały z dobrodziejstw dłuższych rejestrów (...)

Raczej programy pisane w językach wyższego poziomu nie ma większego znaczenia sama architektura. Kompilator przejmuje sprawę rozplanowania zadań na poszczególne rozkazy z wykorzystaniem dostępnych rejestrów specyficznych dla danego procesora. Jak bym chciał przekompilować OpenOffice na sparku to potrzebował bym innych plików źródłowych?
Jakby kod źródłowy był ściśle przywiązany do sprzętu to raczej -O3 i więcej* oraz -funroll-loop nie miało by najmniejszego sensu.

Aktyn
l33t
l33t

PostPosted: Fri Feb 23, 2007 4:51 pm    Post subject: Reply with quote

ro-x wrote:
Quote:
bynajmniej nie chodzą w trybie emulacji
wiec w jakim trybie chodza?

w 32 bitowym

kompresja wav->ogg u mnie na 64 bitowym działała 30% szybciej. Niektóre rzeczy czasem troche wolniej. Za czasów jeszcze kompilatora gcc3.4 . Programy które na pewno szybciej będą chodziły to te które korzystają z 64-bitowych zmiennych. Ja mam 64-bitowy sys, ze względu na to że troche uczyłem sie pisać, i wykorzystane 64-bit słów tam gdzie to możliwe przyspiesza znacznie działania. Nie zawsze jest to 2 razy ale często coś koło tego. Ale raczej dotyczy to aplikacji obliczeniowych a nie typu jakiś office.

To tak samo jak z architekturą wieloprocesorową. Jak program nie jest napisany do wykorzystywania trybu wielowątkowego, to nic nie da ani kompilator ani procesor. Oczywiście więcej rejestrów i możliwość uproszczenia kodu wynikowego przez kompilator tez jest ważna.

Czy jest sens mieć 64... to zależy. Przede wszystkim 64 bity są bardziej pamięciożerne.
Yatmai
Veteran
Veteran

PostPosted: Fri Feb 23, 2007 7:55 pm    Post subject: Reply with quote

szolek wrote:
Jakby kod źródłowy był ściśle przywiązany do sprzętu to raczej -O3 i więcej* oraz -funroll-loop nie miało by najmniejszego sensu.

...i tak nie ma :D

(za małe zyski żeby ryzykować stabilnością ;) )
szolek
Guru
Guru

PostPosted: Fri Feb 23, 2007 11:00 pm    Post subject: Reply with quote

Art.root wrote:
szolek wrote:

...i tak nie ma :D

(za małe zyski żeby ryzykować stabilnością ;) )

Myślałem że gwiazdeczka też Ci to powie.
Back to top
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum