View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
pawelek Apprentice
Joined: 17 Dec 2006 Posts: 178 Location: Civitas Kielcensis
|
Posted: Thu Apr 19, 2007 6:08 am Post subject: [SOLVED][hwclock, syslog-ng]Dziwne komunikaty przy starcie |
|
|
Od kilku dni podczas startu systemu pokazują się akie komunikaty
Code: |
hwclock no non-option argument
|
Przed tym komunikatem były jeszcze jakieś inne informacje, ale to za szybko szło i nie zdążyłem przeczytać. Z tego co się zorientowałem, to jest start programu hwclock któremu coś brakuje przy uruchamianiu, ale nie wiem jak to rozwiązać.
Kolejny problem się tyczy programu syslog-ng i kilku innych, bo przy innych programach także się pojawiają te komunikaty. Pojawiają się zarówno przy starcie jak i zamykaniu systemu. Co najdziwniejsze, raz się pojawia, a raz nie, jedyny program przy którym się to pojawia cały czas jest ten syslog-ng.
Code: |
command not foundline 2:
command not foundline 7:
kilka innych takich linijek z innymi numerkami.
|
Last edited by pawelek on Thu Apr 19, 2007 10:20 am; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
arek.k Guru
|
Posted: Thu Apr 19, 2007 7:14 am Post subject: |
|
|
Ja bym na początek obstawił etc-update (a konkretnie nie wykonanie go po aktualizacji systemu). |
|
Back to top |
|
|
pawelek Apprentice
|
Posted: Thu Apr 19, 2007 7:25 am Post subject: |
|
|
arek.k wrote: | Ja bym na początek obstawił etc-update (a konkretnie nie wykonanie go po aktualizacji systemu). |
Zrobiłem to teraz i pokazało się takie coś
Code: | localhost pawel # etc-update
Scanning Configuration files...
Exiting: Nothing left to do; exiting. :) |
A co do tego hwclocka, to dojrzałem jeszcze jeden komunikat. Nie przytoczę originalnego komunikatu po angielsku, ale znaczenie było takie: Nie udało się ustawić zegara, musisz ustawić zegar samodzielnie. |
|
Back to top |
|
|
pawelek Apprentice
|
Posted: Thu Apr 19, 2007 10:19 am Post subject: |
|
|
Już się rozwiązało. Jak się okazało pliki /etc/conf.d/clock i /etc/conf.d/consolefont miały ustawione prawa na 777. Po zmianie na 644 wszystko wróciło do normy, a nawet więcej, bo po przełączaniu się na windę zegarek wariował, a teraz już nie wariuje . |
|
Back to top |
|
|
|