View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
gornikfan n00b
|
Posted: Sat May 12, 2007 3:23 pm Post subject: |
|
|
Eeeyeore wrote: |
Nie x86_64 |
hmmm a jeszcze takie pytanie: gdzie mam cos takiego znalezc jak ze stronki gentoo moge sciagnac tylko x86 lub amd64 |
|
Back to top |
|
|
Eeeyeore Apprentice
|
Posted: Sat May 12, 2007 4:02 pm Post subject: |
|
|
gornikfan wrote: | Eeeyeore wrote: |
Nie x86_64 |
hmmm a jeszcze takie pytanie: gdzie mam cos takiego znalezc jak ze stronki gentoo moge sciagnac tylko x86 lub amd64 |
Oj to zwyczajowo napisalem z czasow kiedy 64 bity byly luksusem - oczywiscie amd64 _________________ Tutaj sie dopiero dzieje !!!
Nie wiedzialem ze na swiecie jest tylu idiotow - dopoki nie zajrzalem do internetu... |
|
Back to top |
|
|
ChRisiu n00b
|
|
Back to top |
|
|
gornikfan n00b
|
Posted: Thu May 17, 2007 6:33 pm Post subject: |
|
|
thx za te linki
Mam jednak maly problem, gdy juz wsztstki zrobilem i mam reset po instalce GRUBa wyskakuje mi taki oto blad:
Code: | 17 : Cannot mount selected partition |
Czytalem ze mam sobie sprawdzic root(x,y) ale tam sie niby wsztstko zgadza. Partycje stworzylem tak jak w przewodniku instalki (tzn. boot na hdc1, swap na hdc2 i / na hdc3) w grub probowalem wpisac zarowno hd1,0 jak i hd2,0 ale ten sam efekt osiagnalem Partycja hdc1 to ext2 a hdc3 to reiserfs. Co moze byc powodem tego bledu? |
|
Back to top |
|
|
Poe Bodhisattva
Joined: 03 Apr 2004 Posts: 2155 Location: Mysłowice/Lublin, Poland
|
Posted: Thu May 17, 2007 7:45 pm Post subject: |
|
|
Code: |
#grub
> root (hd2,0)
> setup (hd0)
> quit
|
gdyz z tego co rozumiem hdc nie jest pierwszysm dyskiem? _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://popularcoffee.blogspot.com - Popkulturowa Kawa
RLU#342333 |
|
Back to top |
|
|
gornikfan n00b
|
Posted: Thu May 17, 2007 8:12 pm Post subject: |
|
|
Poe wrote: | Code: |
#grub
> root (hd2,0)
> setup (hd0)
> quit
|
gdyz z tego co rozumiem hdc nie jest pierwszysm dyskiem? |
nie, pierwszym dyskiem jest hda na ktorym mam windowsa |
|
Back to top |
|
|
Poe Bodhisattva
Joined: 03 Apr 2004 Posts: 2155 Location: Mysłowice/Lublin, Poland
|
Posted: Thu May 17, 2007 8:15 pm Post subject: |
|
|
wiec z tego co mi wiadomo (o ile cos mi sie teraz nie pomieszało) grub musi byc zainstalowany w MBR dysku rozruchowego, czyli hda czyli hd0. _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://popularcoffee.blogspot.com - Popkulturowa Kawa
RLU#342333 |
|
Back to top |
|
|
gornikfan n00b
|
Posted: Fri May 18, 2007 6:39 am Post subject: |
|
|
znaczy ja robie tak, ze w biosie zmieniam poprostu z ktorego dysku ma sie bootowac (plyta Gigabyte). Nie chca sobie tam nic dodawac do tego dysku z windowsami, na linuxa przeznaczam osobny dysk. |
|
Back to top |
|
|
kurak Guru
|
Posted: Fri May 18, 2007 6:51 am Post subject: |
|
|
Ja miałem kiedyś właśnie na 2 dyskach 2 sysemy, na sda Getnoo. na hdc winde i grub u mnie wyglądał tak: Code: | # For booting GNU/Linux
title Linux Gentoo
#root (hd0,0) kernel
kernel /boot/bzImage root=/dev/sda1 video=vesafb:ywrap,mtrr vga=773 noapic
#title Windows XP Professional SP2
#map (hd0) (hd1)
#map (hd1) (hd0)
#rootnoverify (hd1,0)
#chainloader +1
#makeactive
#boot
| I wszystko działało jak należy;] _________________ Open Your Mind, Use Open Source |
|
Back to top |
|
|
Bialy Guru
|
Posted: Fri May 18, 2007 9:32 am Post subject: |
|
|
gornikfan wrote: | znaczy ja robie tak, ze w biosie zmieniam poprostu z ktorego dysku ma sie bootowac (plyta Gigabyte). Nie chca sobie tam nic dodawac do tego dysku z windowsami, na linuxa przeznaczam osobny dysk. |
Ustaw w BIOS'ie zeby boot'owal z dysku linuxowego i dodaj wpisy mniej wiecej takie jak pokazal kurak (oczywiscie zmienialac pod swoj komputer). |
|
Back to top |
|
|
gornikfan n00b
|
Posted: Sun May 20, 2007 9:57 am Post subject: |
|
|
ustawilem to pod swoj system jednak dalej to samo
Error 17 i dopisek "File system type unknow, partition type0x7"
Z tego co napisal kurak mi potrzeba tylko wpisu dla linuxa wiec robie:
Code: | title Linux Gentoo
root (hd1,0)
kernel /boot/kernel-new root=/dev/hdc3 video=vesafb:ywrap,mtrr vga=773 noapic
|
U mnie sprawa wyglada tak ze na hda jest winda na hdc jest tylko linux. Jak wg numeracji grub-a powinien wygladac dysk hdc? hd2 czy hd1 (bo nie mam hdb ktory bylby hd1)? |
|
Back to top |
|
|
Bialy Guru
|
Posted: Sun May 20, 2007 1:12 pm Post subject: |
|
|
Jesli zrobiles ze boot'owany jest dysk linuxowy to:
title Linux Gentoo
root (hd0,0)
kernel /boot/kernel-new root=/dev/hdc3 <-- hdc3 zamien na odpowiednia partycje u siebie (jesli tego oczywiscie nie zrobiles)
Jesli linuszka masz na hdc to ustawiasz hdc i odpowiedna partycje do /. Zalezy jak masz je potworzone |
|
Back to top |
|
|
gornikfan n00b
|
Posted: Sun May 20, 2007 4:17 pm Post subject: |
|
|
HAHA dziala Jest ok z tym hd0.
Mam jeszcze pytanie co do tych opcji grafiki. Po tym jak zadzialalo wlaczylem sobie fb console w jadrze i po restarcie juz niestety z tymi ustawieniami nic nie widze Mam karte 7600GS na PCI-E i monitor 19'' z optymalna rozdzialka 1280x1024 60Hz. Czy powinienem zmienic te ustawienia jakos pod siebie i czy wogole od nich zalezy ze to dziala lub nie?? |
|
Back to top |
|
|
Bialy Guru
|
|
Back to top |
|
|
Bialy Guru
|
Posted: Sun May 20, 2007 4:40 pm Post subject: |
|
|
PS. polecam Tobie (jesli tego jeszcze nie masz) zmienienie jednej opcji:
/etc/conf.d/rc
Code: |
[...]
RC_PARALLEL_STARTUP="no"
[...]
|
Zamien "no" na "yes".
Opcja ta powoduje zrownoreglenie staru i wylączania systemu.
Edit by Poe
ort |
|
Back to top |
|
|
gornikfan n00b
|
Posted: Sun May 20, 2007 7:07 pm Post subject: |
|
|
Dodalem opcje o ktorej pisales, bo jeszcze jej nie mialem.
Teraz mam takie pytanie jeszcze co do tych ustawien vga itp. Zrobilem sobie trzy wpisy w grubie: 1 z opcja "0x31B", drugi z opcja "ask" i trzeci bez opcji o vga wogole. Trzecia opcja dziala bez problemu, w drugiej moge sobie wybrac tam z opcji i tez dziala a po pierwszej mam czarny ekran Zastanawia mnie tak rzecz bo pisales zeby nie dodawac do jadra sterow do karty ale na stronce znalazlem cos takiego:
Quote: | If you have configured your kernel with framebuffer support (or you used genkernel default kernel configuration), you can activate it by adding a vga and/or a video statement to your bootloader configuration file. |
To jesli nie wkompiluje tej opcji to powinienem uzywac wogole tego vga bez fb w jadrze?
Jeszcze takie pytanko doszlo bo chcialem zrobic sobie jeszcze wersje jajeczka z fb ale po make wyskoczylo mi:
Code: | make: warning: clock skew detected. Your build may be incomplete |
Zapewne czegos jeszcze brakuje ale co mam jeszcze doinstalowac/skonfigurowac?
Inne pytanko to Midnight Commander. Chcialem go instalnac dopoki nie wezme sie za X-y ale wyskakuje mi cos oto takiego:
Code: | Set slang or unset unicode |
W czasie instalacji szedlem wg instrukcji i nie wiem czy cos zle wpisalem czy zapomnialem dopisac ze to nie dziala. |
|
Back to top |
|
|
Bialy Guru
|
Posted: Sun May 20, 2007 7:31 pm Post subject: |
|
|
gornikfan wrote: | Teraz mam takie pytanie jeszcze co do tych ustawien vga itp. Zrobilem sobie trzy wpisy w grubie: 1 z opcja "0x31B", drugi z opcja "ask" i trzeci bez opcji o vga wogole. Trzecia opcja dziala bez problemu, w drugiej moge sobie wybrac tam z opcji i tez dziala a po pierwszej mam czarny ekran Zastanawia mnie tak rzecz bo pisales zeby nie dodawac do jadra sterow do karty ale na stronce znalazlem cos takiego:
Quote: | If you have configured your kernel with framebuffer support (or you used genkernel default kernel configuration), you can activate it by adding a vga and/or a video statement to your bootloader configuration file. |
To jesli nie wkompiluje tej opcji to powinienem uzywac wogole tego vga bez fb w jadrze? |
U mnie w dziale
Code: | -> Device Drivers
-> Graphics support |
Mam zaznaczone opcje:
Code: | [*] Enable firmware EDID
<*> Support for frame buffer devices
[*] Enable Video Mode Handling Helpers
<*> VESA VGA graphics support
VESA driver type (vesafb) --->
[*] Support for the framebuffer splash |
Nic więcej. Najwazniejszy jest wybor drivera (vesafb).
gornikfan wrote: | Jeszcze takie pytanko doszlo bo chcialem zrobic sobie jeszcze wersje jajeczka z fb ale po make wyskoczylo mi:
Code: | make: warning: clock skew detected. Your build may be incomplete |
|
A przypadkiem nie bawiles sie w tym czasie czasem systemowym?
gornikfan wrote: | Zapewne czegos jeszcze brakuje ale co mam jeszcze doinstalowac/skonfigurowac? |
Jak pisalem nic więcej nie dodawalem do jaderka i smiga.
gornikfan wrote: | Inne pytanko to Midnight Commander. Chcialem go instalnac dopoki nie wezme sie za X-y ale wyskakuje mi cos oto takiego:
Code: | Set slang or unset unicode |
|
Sprawdz ustawienia jezykowe. |
|
Back to top |
|
|
gornikfan n00b
|
Posted: Sun May 20, 2007 8:55 pm Post subject: |
|
|
Ok wszystko dziala jeszcze tylko apropos tego MC to chodzi Ci o ustawienia jezykowe w /etc/locale.gen?
I jak sie zwie progs odpowiedzialny ze myszke pod konsola? |
|
Back to top |
|
|
Bialy Guru
|
Posted: Sun May 20, 2007 9:08 pm Post subject: |
|
|
gornikfan wrote: | Ok wszystko dziala jeszcze tylko apropos tego MC to chodzi Ci o ustawienia jezykowe w /etc/locale.gen? |
mc moze sie bic z 2 flagami nls i unicode. Sprawdz co masz i zrezygnuj z jednego.
gornikfan wrote: | I jak sie zwie progs odpowiedzialny ze myszke pod konsola? |
Jesli uzywasz drivera nv zmien na nvidia i powinno smigac, a jesli nie zemerguj jakies cursory. |
|
Back to top |
|
|
gornikfan n00b
|
Posted: Wed May 23, 2007 9:15 am Post subject: |
|
|
Ok wszystko juz prawie ladnie smiga MC dziala, z myszka mam dalej problem i chcialem zapytac gdzie mam zmienic to nv na nvidia i jak sie nazywa pakiet z kursorami.
Teraz poniewaz ladnie wszystko trybi chcialem sie dowiedziec od czego zaczac instalacje X-ow? Odrazu emerge x11 czy jakos do tego powinienem sie przygotowac? Chcialbym sobie KDE sprawic, gnoma nie uzywam. |
|
Back to top |
|
|
Bialy Guru
|
Posted: Wed May 23, 2007 10:22 am Post subject: |
|
|
Myslalem, ze kursorow nie masz pod X. Jesli chcesz uzywac X'ow to daruj sobie kursor pod CLI.
Polecam:
http://www.gentoo.org/doc/pl/?catid=desktop
Oczywiście zacznij od dzialu Instalowanie sterowników i środowisk. |
|
Back to top |
|
|
unK l33t
|
Posted: Wed May 23, 2007 12:51 pm Post subject: |
|
|
gornikfan wrote: | I jak sie zwie progs odpowiedzialny ze myszke pod konsola? |
gpm |
|
Back to top |
|
|
gornikfan n00b
|
Posted: Thu May 24, 2007 6:18 pm Post subject: |
|
|
Dzieki za link, przeszedlem instalacje wg niego oprocz jednego problemu ze sterownikami NVIDII.
Mam nastepujacy blad:
Code: | ERROR: Kernel configuration is invalid
include/linux/autoconf.h or include/linux/auto.conf are missing |
Jadro mam skompilowane dokladnie tak jak pisalo na tej stronce nom i wyskakuje mi cos takiego. Jeszcze chcialem zapytac czy teraz bede musial tylko poprawic bledy i zainstalowac stery czy jeszcze raz caly emerge xorga bo pliki konfiguracyjne do X-ow juz sie potworzyly. |
|
Back to top |
|
|
Bialy Guru
|
Posted: Thu May 24, 2007 8:47 pm Post subject: |
|
|
Jaka masz karte i gdzie ten blad wyskakuje?
Przy kompilacji jaderka czy przy starcie systemu? |
|
Back to top |
|
|
gornikfan n00b
|
Posted: Fri May 25, 2007 9:32 am Post subject: |
|
|
Wyskakuje mi to w czasie instalacji sterownikow NVIDII przez co wogole sie one nie instaluja. Moja karta to GF 7600GS na PCI-E. |
|
Back to top |
|
|
|