Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Gdzie warto się udać
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Goto page 1, 2  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Zwierzak
Veteran
Veteran

PostPosted: Wed May 23, 2007 2:36 pm    Post subject: Gdzie warto się udać Reply with quote

Skończyłem już liceum, całą matura zaliczona, teraz czekam tylko na wyniki. Mam jednak jedno pytanie, gdzie powinienem się udać po liceum? Interesuje mnie informatyka więc zastanawiałem się nad Politechniką Wrocławską i Politechniką Łódzką. Na Wrocławskiej najbardziej interesująca wydawała mi się oferta wydziału informatyki i zarządzania. W łodzi jednak waham się pomiędzy wydziałem Elektrotechniki, Elektroniki, Informatyki i Automatyki a Fizyki Technicznej, Informatyki i Matematyki Stosowanej. Możecie mi coś polecić. Na co powinienem zwrócić głownie uwagę.
Back to top
View user's profile Send private message
kwach
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Wed May 23, 2007 3:30 pm    Post subject: Reply with quote

Jak znasz angielski (w stopniu powiedzmy średnio-zaawansowanym) to może spróbuj na Centrum Kształcenia Międzynarodowego na Politechnice Łódzkiej (powszechnie nazywane IFE - International Faculty of Engineering). Wykładowy angielski.

Ja tam studiuję Telecommunications & Computer Science, ale CS to tylko w nazwie (na pierwszym semestrze Excel, na drugim Pascal....). Ogólnie jest fajnie i raczej nie jest zbyt trudno, ale jednak skok między liceum a studiami jest ogromny. Jeśli myślisz że się dużo uczyłeś, to dopiero teraz zobaczysz :-)

Jeśli chcesz coś bardziej z informatyką to jest kierunek Computer Science. Ogólnie to zobacz tu.

A jeśli nie po angielsku to raczej informatyka na FTIMSie - elektryczny jakiś dziwny jest :-)

Jeśli masz jakieś pytania odnośnie IFE czy Politechniki Łódzkiej to możesz śmiało do mnie

Pozdrawiam, Kuba

EDIT: IFE ma podpisane umowy z wieloma uczelniami zagranicznymi (europejskimi), więc KAŻDY student ma możliwość odbycia 1 semestru nauki za granicą. Jak ktoś się postara to może i na rok wyjechać, a jak ktoś bardzo się postara to może nawet zrobić 'mgr' na obczyźnie ;)
vermaden
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Wed May 23, 2007 3:50 pm    Post subject: Re: Gdzie warto się udać Reply with quote

Tak na poczatek ci powiem ze gdzie bys sie nie udal, to najwazniejsze i tak bedzie to czego sam sie nauczysz, a gdzie bys nie poszedl bedziesz mial pelno przedmiotow do zaliczenia "na pale" tylko dlatego ze sa w programie [ja mialem 10 przedmiotow matematycznych i kilka innych bzdur].

Jezeli bys na Lodzka Polibude uderzal to raczej na FTIMS.

Elektryka i Elektronika to tak blizej sprzetu, bedziesz jakies proste uklady smigal, chyba ze cie to interesi.

Co do uczelni innych niz lodzkie to ci nie pomoge.
YANOUSHek
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Wed May 23, 2007 5:11 pm    Post subject: Reply with quote

Jeśli chcesz studiować informatykę (a nie tak jak kolega pisał 10 matematyk) wybierz się na Politechnikę Poznańską, Wydział Informatyki i Zarządzania, Informatyka. Muszę przyznać, że uczymy się informatyki -- bardzo mało matematyk itp. Poza tym na prawdę dużo można się nauczyć -- prawdą jest, że większość uczysz się sam, ale na PP jest bardzo dużo osób, które z chęcią Ci pomogą jeśli masz jakiś problem (mówię o wykładowcach i laborantach), a nie tylko każą Ci poczytać książkę.
vermaden
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Wed May 23, 2007 5:40 pm    Post subject: Reply with quote

YANOUSHek wrote:
Jeśli chcesz studiować informatykę (a nie tak jak kolega pisał 10 matematyk)

Tak tylko btw, ja nie jestem na FTIMS, tylko Informatyce na Wydziale Matematyki i Informatyki na Uniwerku w Lodzi, taki najbardziej informatyczny kierunek na Uniwerku, bo jest tez Informatyka na Zarzadzaniu i Informatyka na Ekonomiczko Socjologicznym.

Jezeli chodzi o przedmioty informatyczne to jak pojdziesz do kazdego kolesia/babki to tez ci wszystko potlumacza, czy na dyzur na przyklad, ale wiadomo wszedzie trafi sie jakis pedal co ci nie pomoze i oleje.
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Wed May 23, 2007 7:11 pm    Post subject: Reply with quote

przejrzyj sobie jeszcze ten temat - https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-553851.html

btw. czy jest wsród użytkownikow tego forum ktoś na studiach dziennikarskich, filologii polskiej badz na łodzkiej filmówce? bo za rok mam mature, a po maturach studia w mniej wiecej takich kierunkach jak wymieniłem. jestem ciekaw opinii.

pozdrawiam
RLU#342333
Back to top
vermaden
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Wed May 23, 2007 7:38 pm    Post subject: Reply with quote

Poe wrote:
btw. czy jest wsród użytkownikow tego forum ktoś na studiach dziennikarskich, filologii polskiej badz na łodzkiej filmówce? bo za rok mam mature, a po maturach studia w mniej wiecej takich kierunkach jak wymieniłem. jestem ciekaw opinii.

moj kumpel zdawal na filmowke, zawsze sie krecil w kolkach tatralnych, recytacje/poezja itd, ma niezly glos, talent ale lipa, chyba nawet do trzeciego etapu nie przeszedl, bylo to jakis czas temu to tez srednio pamietam szczegoly.

zeby sie dostac do filmowki trza przejsc kilka etapow, a jak juz ktos sie tam dostanie to za ktoryms razem albo przez znajomosci, mozesz sprobowac, w sumie nie zaszkodzi, ale wieksze prawdopodobienstwo ze stracisz tylko sporo czasu i nerwow [no i kase na dojazdy].

takze filmowke moge ci tylko z tej strony opisac, nie wiem jak juz tam jest jak wejdziesz miedzy wrony.
XianN
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Wed May 23, 2007 8:11 pm    Post subject: Reply with quote

Hm, na PWr (Politechnice Wroclawskiej) ciekawiej mi sie wydawalo na Elektronice / Inf... no, ale trzeba sie uczyc, bo jak nie... to ma sie tak prze^H... jak ja mam teraz :) Jakbys potrzebowal wiecej info o PWr to pytaj.

Tymczasem wracam do algorytmow :/
Back to top
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Wed May 23, 2007 8:33 pm    Post subject: Reply with quote

vermaden wrote:
Poe wrote:

moj kumpel zdawal na filmowke, zawsze sie krecil w kolkach tatralnych, recytacje/poezja itd, ma niezly glos, talent ale lipa, chyba nawet do trzeciego etapu nie przeszedl, bylo to jakis czas temu to tez srednio pamietam szczegoly.

zeby sie dostac do filmowki trza przejsc kilka etapow, a jak juz ktos sie tam dostanie to za ktoryms razem albo przez znajomosci, mozesz sprobowac, w sumie nie zaszkodzi, ale wieksze prawdopodobienstwo ze stracisz tylko sporo czasu i nerwow [no i kase na dojazdy].

takze filmowke moge ci tylko z tej strony opisac, nie wiem jak juz tam jest jak wejdziesz miedzy wrony.

hm, troszkę nie sprecyzowałem ;) chodzi mi o łódzką filmowkę, ale nie kierunek aktorski, tylko operatorsko-fotograficzny. choc o wtykach i śmietance towarzyskiej slyszalem... na UŚ na wyd. RiT jest podobnie... z tym ze wstepne są jeszcze gorsze, a na rok przymują z tego co pamiętam kilka osób (bodajże 11)
RLU#342333
Back to top
akroplas
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Wed May 23, 2007 8:50 pm    Post subject: Reply with quote

@XianN: A mozesz sprecyzowac troche, ja chce lepsze info... Na jakim dokładnie kierunku jestes? Bo nie jestem pewny z twojej wypowiedzi, czy "wydawalo ci sie ciekawiej" czy tam jestes? :) Heh...
A jak jest na waszych uczelniach z OS... mozna oddawac prace w pdf, uzywac otwartego oprogramowania, czy wszedzie sa windowsy i obowiązuje .doc ?
Ogólnie to poważnie się zastanawiam nad politechnika we Wrocławiu (fajna strona rekrutacyjna :P )... @XiaN opisz co mozna tam robic oprocz nauki (z takich rzeczy nigdzie indziej nie spotykanych, tj. w innych miastach)

Pozdrawiam
Back to top
dziadu
Guru
Guru

PostPosted: Wed May 23, 2007 9:47 pm    Post subject: Reply with quote

akroplas wrote:
A jak jest na waszych uczelniach z OS... mozna oddawac prace w pdf, uzywac otwartego oprogramowania, czy wszedzie sa windowsy i obowiązuje .doc ?

U mnie na Informatyce na WFIIS na AGH to jest różnie, np. na Komputerowych Symulacjach Numerycznych preferowało się sprawozdania i referaty w TeXu ale jak ktoś napisał w OO albo Wordzie to nikt nikomu głowy nie ucinał - pod warunkiem, że wszystko było odpowiednio sformatowane. Sprawozdania oddawało się oczywiście papierowo. Jeśli chodzi o np. Techniki Internetowe to wykładowce nie obchodzi to czy Windows czy Linuks, byle kodowanie nie było CP1250 i by było poprawnie wyświetlane - oczywiście strona ma działać na serwerze linuksowym finalnie.
A co do używanych OS-ów. Tu też jest kwestia gustu, ale ja/my/ta lepsza część ;-) śmiejemy się czasem z tych co od Linuksa jak od ognia uciekają (bo niby trudne/dziwne/nie umie, albo "po co mi to?"). Informatyk to powinien znać przynajmniej te dwa systemy w dobrym stopniu. A potem niestety trafiają się rodzynki co nie umieją skompilować programu w C z wykorzystaniem biblioteki matematycznej bo... nikt im nie powiedział jak to zrobić... na trzecim roku <sic!>.
Back to top
vermaden
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Thu May 24, 2007 7:14 am    Post subject: Reply with quote

akroplas wrote:

Z OS jest u mnie straszna lipa, wszedzie WindowsXP Pro i dualboot z ... Windows Server 2003 :/ W kilku salach jest co prawda FreeBSD, ale chyba na jakies specyficzne zajecia tylko [trza znac/dostac login/pass], koncze 4 rok a jeszcze nie mialem na nim zajec na wydziale. Linuxa nie ma wogole zainstalowanego, chociaz na kilku zajeciach koles przynosil zawsze LiveCD Knoppixa, albo Xen LiveCD, ale ten drugi to juz na specyficzne zajecia.

Mamy natomiast 2 serwery z naszymi kontami shellowymi, i wiele osob generalnie poprostu sie do nich putty'uje ;)

Jezeli chodzi o roznorakie projekty to mozna oddawac w czym sie chce generalnie, wiekszosc leci z Borland Buildera jezeli sa graficzne :/, jezeli chodzi o algorytmy to przewaznie tekstowo w C/C++, czasami bywa tak ze jakis przedmiot jest tak, ze jest 2 prowadzacychn jeden preferuje Borlanda, drugi Kdevelop.

Jeden gosciu mial swietne wymagania do formatu sprawozdan, wymagany format PDF, w przypadku oddania sprawozdania w innym formacie -1 pkt + i tak musisz oddac w PDF za tydzien, respect ;)

Sa tez tacy, ktorym szczerze lezy w jakim formacie to robiles bo i tak oddajesz tylko drukniete.

Z projektrami tez bywa czasami tak ze masz cos poprostu zrobic i masz zupelna dowolnosc w jakim jezyku to zaimplantujesz, C C++ Pascal Java Python Perl Ruby ... byle dzialalo tak jak trza, czasami w takich sytuacjach smieszne sceny wychodza, bo prowadzacy na przyklad nie zna jakiegos jezyka i generalnie o wiele latwiej sie wtedy oddaje, bo nie ma sie czego czepiac ;)

poe wrote:
hm, troszkę nie sprecyzowałem chodzi mi o łódzką filmowkę, ale nie kierunek aktorski, tylko operatorsko-fotograficzny. choc o wtykach i śmietance towarzyskiej slyszalem... na UŚ na wyd. RiT jest podobnie... z tym ze wstepne są jeszcze gorsze, a na rok przymują z tego co pamiętam kilka osób (bodajże 11)

Niestety na ten kierunek zaden znajomy sie nie wybieral ;)

Last edited by vermaden on Fri May 25, 2007 5:16 am; edited 1 time in total
Back to top
Zwierzak
Veteran
Veteran

PostPosted: Thu May 24, 2007 12:23 pm    Post subject: Reply with quote

Odnośnie politechniki Poznańskiej, to również zastanawiałem się nad nią. Ma ona ocenę wyróżniającą (wg skali ocen Państwowej Komisji Akredytacyjnej), kiedy PWr i PŁ mają tylko pozytywną (w 4 stopniowej skali, niżej są warunkowa i negatywna). Jednak ostatecznie zrezygnowałem z niej, mam za mało dokumentów.

@XianN: Czy Informatyka na Elektronice jest znacznie bardziej skupiona na samym komputerze jako urządzeniu, a nie jako maszynie do programowania? Mnie bardziej interesował by tok nauczania związany z programowaniem, szczególnie specjalizacje typu inżynieria oprogramowania i podobne. Dlatego bardziej słusznym wydaje mi się wydział Informatyki i Zarządzania. Papiery mogę złożyć tylko na jeden z nich, bo jeden komplet dokumentów idzie do Politechniki Łódzkiej, a drugi do Politechniki Wrocławskiej. Nie ratuje mnie to, że na Politechnice Wrocławskiej papiery składa się dopiero pod zakwalifikowaniu się na studia, bo w Łodzi termin wyników naboru jest znacznie później, a papiery trzeba oddać w tym samym terminie co we Wrocławiu.

Trudny wybór przyszłości...
Back to top
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Thu May 24, 2007 8:19 pm    Post subject: Reply with quote

vermaden wrote:
akroplas wrote:
hm, troszkę nie sprecyzowałem chodzi mi o łódzką filmowkę, ale nie kierunek aktorski, tylko operatorsko-fotograficzny. choc o wtykach i śmietance towarzyskiej slyszalem... na UŚ na wyd. RiT jest podobnie... z tym ze wstepne są jeszcze gorsze, a na rok przymują z tego co pamiętam kilka osób (bodajże 11)

Niestety na ten kierunek zaden znajomy sie nie wybieral ;)

Tego chyba jednak akroplas nie pisał ;)
RLU#342333
Back to top
XianN
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Thu May 24, 2007 11:30 pm    Post subject: Reply with quote

Jestem na wydziale Elektroniki na kierunku - informatyka.

Z OS jest tak, ze na "jezykach programowania 2" robimy w C++, a "prof." Kisielek ma 'alias C++="Microsoft Visual C++ 6.0"' >> .bashrc... Ale poniewaz VC++ dziala na wine da sie takich tez obejsc :) Z innymi nie mialem problemow do tej pory. Dzisiaj gadalem z dr. od AiSD2 (algorytmy i struktury danych) i stwierdzil, ze jemu to ryba. Jak lubie Linuxa to moja sprawa i moge sobie pisac w czym sobie chce. Jest sporo otwartego softu na uczelni.

Nooo, faktem to jest, ze programowania tutaj jest sporo, ale nie tylko na x86 ;-) Programowanie mikrokontrolerkow i tych takich tam, lepienie plytek i w ogole tej elektroniki jest troche. Jesli Cie to w ogole nie interesuje to IZet moze Ci sie bardziej podobac. Za to my wiecej pijemy, wiecej mozemy wypic i nie jestesmy pedalami (co wydaje sie nienaturalne na wydziale [prawie] bez kobiet...) ;]]] (nie wiem czy widziales, ale jest jeszcze inf na wppt...)

A co we Wroclawiu mozna robic? WSZYSTKO! Czlowieku, to miasto ma tylko granice na mapie. Nie ma granic mozliwosci. No i nie bardzo rozumiem o co pytasz tak w zasadzie :)

Ja tez mam pytanie: Politechnika Wroclawska nadal jest najlepsza polibuda w Polsce wg. rankingow, czy cos sie zmienilo?
Back to top
vermaden
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Fri May 25, 2007 5:21 am    Post subject: Reply with quote

Poe wrote:
Tego chyba jednak akroplas nie pisał ;)

No nie, jak zwykle jakis babol sie wkradl ;)

XianN wrote:
Z OS jest tak, ze na "jezykach programowania 2" robimy w C++, a "prof." Kisielek ma 'alias C++="Microsoft Visual C++ 6.0"' >> .bashrc...

No tu u nas qltura, wszystko bylo na gcc, lacznie z kolem.

Jakies Algorytmy i Struktury Danych / Metody Numeryczne itd, wszystko generalnie tez gcc, jak znalazl sie ktos kto pisal w devcpp to jego sprawa, ale ogromna wiekszosc w gcc.

XianN wrote:
Za to my wiecej pijemy, wiecej mozemy wypic i nie jestesmy pedalami

:lol: przez buleczke chociaz przecedzacie? ;p
XianN
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Fri May 25, 2007 5:52 am    Post subject: Reply with quote

vermaden wrote:
:lol: przez buleczke chociaz przecedzacie? ;p

Zartujesz?! 8O Chcesz nas potruc? Przeciez kazdy chlopak z polibudy wie, ze dobrze filtruje tylko skorka razowca! :lol:
Back to top
akroplas
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Sat May 26, 2007 7:07 am    Post subject: Reply with quote

XianN wrote:
No i nie bardzo rozumiem o co pytasz tak w zasadzie

Pytam o jakies dziwne, szczegolne dla tego miasta sposoby spedzania czasu (tak ladnie to teraz dopiero moge to ujac). Jest tam blizej w gory niz nad morze ;). No i oprocz picia cos sie robi (jak juz sie napijesz, to sa rozne pomysly :>)
Dobra, nie musisz odpowiedac, myslalem ze jest cos szczegolnego :P
Pozdrawiam
Back to top
jodri
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Sun May 27, 2007 8:47 am    Post subject: Reply with quote

Ja ze swej strony polecam najlepsza polska uczelnie informatyczna: Uniwersytet Warszawski. To wlasnie stamtad wywodza sie mistrzowie swiata w programowaniu.
Back to top
v7n
Guru
Guru

PostPosted: Sun May 27, 2007 7:22 pm    Post subject: Reply with quote

a wiesz skąd się wzięli ci ludzi na UW? z vi lo w Bydgoszczy. moje liceum 8)
akroplas
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Sun May 27, 2007 8:58 pm    Post subject: Reply with quote

@jodri: I jak tam jest? Bo o mistrzostwach to tutaj wszsycy wiedza, ale nieoceniona jest wiedza studenta, jego odczucia, i niewymuszone refleksje :> (dzisiaj wszystko ubieram w piekne slowa :P )
Tak, wiec... Co na temat sieci komputerowych, programowaniu sieciowym, gdzie to jest najlepiej wspierane, gdzie wykladaja najwyzszej klasy specjalisci w tej dziedzinie?
[sorry za dodanie mojego pytania do watku, ale mnie to najbardziej interesuje]
Back to top
Kajan
Guru
Guru

PostPosted: Sun May 27, 2007 9:44 pm    Post subject: Reply with quote

akroplas wrote:

Tak, wiec... Co na temat sieci komputerowych, programowaniu sieciowym, gdzie to jest najlepiej wspierane, gdzie wykladaja najwyzszej klasy specjalisci w tej dziedzinie?

Jest coś takiego.

Pozdrawiam