View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
koval_ski n00b
|
Posted: Tue May 29, 2007 1:47 pm Post subject: [multi-bywalność] Czyli problemy pracy na kilku komputerac |
|
|
W chwili obecnej pracuje tylko w dwóch miejscach (dom, praca) ale bywały takie czasy że, korzystało się komputerów w czterech różnych miejscach. Nie wspominając już o tym że jedna z maszyn napędzana była Windą.
1. Problem (jak dla mnie najbardziej irytujący) gg, do zniesienia jeszcze jest fakt że archiwum wiadomości zostaje na komputerach lokalnie, ale lista kontaktów to przegięcie. Import/export do serwera gg skutkuje utratą przynajmniej jednego numerka. Królestwo za program z oddzielnym gui, gdzie core będzie odpalony na "serwerze" tzn. jednym z posiadanych komputerów, a interfejs z dowolnego miejsca.
2. Katalog domowy, rozwiązań tego problemu jest pewnie z 1000, ja kiedyś bawiłem się w nfs, było to bardzo wygodne gdy posiadałem dwa komputery w domu, cały /home podmontowany przez nfs'a. Gdy zaszła konieczność montowania przez internet, pomimo łącza z 0,5Mbita uploadu, było to zbyt powolne. Po drugie nie wskazanie jest montowywanie całego /home 100 razy lepsze było by coś w stylu montowywania wybranych katalogów oraz możliwość poszczególnych plików, np. pliku z zakładkami firefox'a. Teraz próbuję stosować svn, jest genialnym rozwiązaniem jeśli mamy do czynienia z konkretnymi projektami, np. strony www. Spróbuję też do folderu z dokumentami to wprowadzić.
3. Na pewno, ktoś jeszcze dopisze kilka podobnych sytuacji.
Świetnie to rozwiązano w mldonkey'u, program działa jako demon, jest oddzielny interfejs, a co najfajniejsze jest interfejs przez www.
Jak dla mnie wszelkie rozwiązania powyższych problemów oparte i przenośne pamięci flash są nieskuteczne. Dysponuję tylko USB1.1 więc transfery są porażająco niskie, dotyczy to oczywiście pracy przy kompie w domu. Najbardziej uśmiechają mi się sposoby oparte na serwerze, mój komputer w domu działa niemal 24h/dobę ma stałe IP więc świetnie się nadaje na centralny punkt przechowywania danych. |
|
Back to top |
|
|
lsdudi Guru
|
Posted: Tue May 29, 2007 2:13 pm Post subject: |
|
|
jeśli nie odpowiada ci ekg2
to poczytaj sobie o NX podobno wyciąga nawet na łączu 58kb/s _________________ RLU#416942 |
|
Back to top |
|
|
Zwierzak Veteran
|
Posted: Tue May 29, 2007 2:20 pm Post subject: Re: [multi-bywalność] Czyli problemy pracy na kilku komput |
|
|
koval_ski wrote: | W chwili obecnej pracuje tylko w dwóch miejscach (dom, praca) ale bywały takie czasy że, korzystało się komputerów w czterech różnych miejscach. Nie wspominając już o tym że jedna z maszyn napędzana była Windą.. |
Miałem podobnie, tyle teraz mam już laptopa, więc problem się rozwiązał.
koval_ski wrote: | 1. Problem (jak dla mnie najbardziej irytujący) gg, do zniesienia jeszcze jest fakt że archiwum wiadomości zostaje na komputerach lokalnie, ale lista kontaktów to przegięcie. Import/export do serwera gg skutkuje utratą przynajmniej jednego numerka. Królestwo za program z oddzielnym gui, gdzie core będzie odpalony na "serwerze" tzn. jednym z posiadanych komputerów, a interfejs z dowolnego miejsca.. |
Z tym probleme radziłem sobie bardzo prosto: Psi + Jabber. Lista kontaktów jest zawsze aktualna! GUI jest identyczne na Linuksie, Windowsie i Mac OS X
koval_ski wrote: | 2. Katalog domowy, rozwiązań tego problemu jest pewnie z 1000, ja kiedyś bawiłem się w nfs, było to bardzo wygodne gdy posiadałem dwa komputery w domu, cały /home podmontowany przez nfs'a. Gdy zaszła konieczność montowania przez internet, pomimo łącza z 0,5Mbita uploadu, było to zbyt powolne. Po drugie nie wskazanie jest montowywanie całego /home 100 razy lepsze było by coś w stylu montowywania wybranych katalogów oraz możliwość poszczególnych plików, np. pliku z zakładkami firefox'a. Teraz próbuję stosować svn, jest genialnym rozwiązaniem jeśli mamy do czynienia z konkretnymi projektami, np. strony www. Spróbuję też do folderu z dokumentami to wprowadzić.. |
Najrozsądniejsze jest korzystanie z pendrive. Choć nie polecam trzymać nan im całego katalogu domowego, a jedynie dokumentów i projektów. Są specjalne aplikacje synchronizujące do utrzymywania najaktualniejszej wersji dokumentu.
Polecam zainwestować w dysk HDD na USB. Pojemność duża, a jak korzystasz z USB2.0 brak jest spadku predkości w porównaniu z wbudowanym |
|
Back to top |
|
|
koval_ski n00b
|
Posted: Tue May 29, 2007 2:58 pm Post subject: |
|
|
lsdudi wrote: | jeśli nie odpowiada ci ekg2 |
kurcze interfejs jest po prostu uciążliwy...
lsdudi wrote: | to poczytaj sobie o NX podobno wyciąga nawet na łączu 58kb/s |
Brzmi interesująco, miałem do tej pory styczność tylko z VNC i szybkość przy dobrych warunkach była wystarczająca, ale w codziennej pracy jednak to nie potrzebne nadwyrężanie łącza. W każdym razie spróbuje tego. |
|
Back to top |
|
|
koval_ski n00b
|
Posted: Tue May 29, 2007 3:02 pm Post subject: Re: [multi-bywalność] Czyli problemy pracy na kilku komput |
|
|
Zwierzak wrote: |
Polecam zainwestować w dysk HDD na USB. Pojemność duża, a jak korzystasz z USB2.0 brak jest spadku predkości w porównaniu z wbudowanym |
Niestety nie mam USB2.0 8GB na flashu jest teraz takie tanie... no i jeszcze jedna przeszkoda, ja na pewno zapomniałbym wziąć go ze sobą w najbardziej potrzebnej chwili. |
|
Back to top |
|
|
kurak Guru
|
Posted: Tue May 29, 2007 3:38 pm Post subject: |
|
|
Ja korzystam z samogeo ekg, zostawiasz sobie na screenie, i działa. Mówisz, że nterfejs uciążliwy, kwestia przyzwyczajenia, jak porobisz dobre aliasy, to będziesz o wiele bardziej zadowolony niż z graficznych komunikatorów. _________________ Open Your Mind, Use Open Source |
|
Back to top |
|
|
bartmarian Guru
|
Posted: Tue May 29, 2007 3:45 pm Post subject: |
|
|
instalowalem kilka NX-ow - super sprawa, dziala wg mnie bdb |
|
Back to top |
|
|
Zwierzak Veteran
|
Posted: Tue May 29, 2007 4:33 pm Post subject: Re: [multi-bywalność] Czyli problemy pracy na kilku komput |
|
|
koval_ski wrote: | Zwierzak wrote: |
Niestety nie mam USB2.0 8GB na flashu jest teraz takie tanie... no i jeszcze jedna przeszkoda, ja na pewno zapomniałbym wziąć go ze sobą w najbardziej potrzebnej chwili. |
Tylko? Przecież od kilku dobrych lat jest instalowany USB2.0. Chyba, że masz naprawdę stare komputery. A rozwiązaniem na niezapominanie jest przypięcie sobie go na smyczy. |
|
Back to top |
|
|
Yatmai Veteran
|
Posted: Tue May 29, 2007 7:41 pm Post subject: |
|
|
Propos gadu... Skombinowałem sobie shell'a w robocie z ekg na serwerku - teraz ssh albo putty z lokalnego kompa i nie ma żadnego niebezpieczeństwa, że zapomne wymazać hasło odchodząc od kompa _________________ Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
Lapek: [HP nc6000] [i686] [2.6.29-ARCH] [ati-open] [KDE 3.5.10] |
|
Back to top |
|
|
koval_ski n00b
|
Posted: Wed May 30, 2007 11:15 am Post subject: Re: [multi-bywalność] Czyli problemy pracy na kilku komput |
|
|
Tylko? Przecież od kilku dobrych lat jest instalowany USB2.0. Chyba, że masz naprawdę stare komputery. |
Hehe tak się złożyło że mam 2x P-III-S 1400MHz czyli nie ma USB2.0 a wydajność jego i tak przerasta moje wymagania więc jeszcze długo go nie zmienię...
A rozwiązaniem na niezapominanie jest przypięcie sobie go na smyczy. |
Trzeba jeszcze nie zapomnieć przypiąć |
|
Back to top |
|
|
akroplas Tux's lil' helper
|
Posted: Wed May 30, 2007 12:29 pm Post subject: |
|
|
@koval_ski: Niewiem czy jest taki duzy problem z tym USB 2.0... czy kontroler pod PCI nie zalatwi sprawy? 40 PLN i mamy "szybkie usb" |
|
Back to top |
|
|
noobah Apprentice
Joined: 11 Apr 2005 Posts: 210 Location: Ustonie Morskie, Poland
|
Posted: Wed May 30, 2007 8:13 pm Post subject: |
|
|
Hm, ja tam używam z powodzeniem gaim-2.0-beta6 i nie narzekam, mam GG (z importem i exportem) i jabbera. A programik jest IMO lekki.
Co do noszenia danych na pendrive'ie, to pomysł jest przedni, tylko niech ktoś wymyśli coś żeby z automatu się wszystko synchronizowało. Ja się nie czuję na siłach. |
|
Back to top |
|
|
koval_ski n00b
|
Posted: Fri Jun 01, 2007 10:44 am Post subject: |
|
|
akroplas wrote: | @koval_ski: Niewiem czy jest taki duzy problem z tym USB 2.0... czy kontroler pod PCI nie zalatwi sprawy? 40 PLN i mamy "szybkie usb" |
Widzę że jestem dość problematycznym człowiekiem - nie mam już wolnych slotów PCI |
|
Back to top |
|
|
mpapis n00b
|
Posted: Fri Jun 01, 2007 8:29 pm Post subject: |
|
|
jak dla mnie NX rozwiązuje problem, jedyne co to serwer się trochę gryzie z libami z systemu i albo nie działa ci NX albo nie podnoszą się Xy, miałem już tak kilka razy, no ale co tam wygoda niesamowita, w domu mam 1Mb/128kb i niema problemu z połączeniem do serwera NX w domu, nie wspomnę o tym że w tym samym czasie żona używa kompa w tym neta _________________ only think what could U do |
|
Back to top |
|
|
|