Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Jak uruchomić KMobileTools jako zwykły użytkownik.
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
bender88
n00b
n00b

PostPosted: Sun Sep 23, 2007 12:55 pm    Post subject: Jak uruchomić KMobileTools jako zwykły użytkownik. Reply with quote

Próbuje podłączyć telefon Siemens m55 przez kabel szeregowy. KMobileTools działa mi bez problemu jako root, ale podawanie hasła za każdym razem jak chce skorzystać z tego programu jest trochę niewygodne. Po przewertowaniu google próbowałem:

• Zmiany praw dostępu do /dev/ttyS0 na 666
  • Utworzenia pliku /dev/ttyACM0 poleceniem "mknod /dev/ttyACM0 c 166 0" i ustawienia uprawnień do niego; plik musiałem utworzyć bo nie pojawiał się nawet po uruchomieniu z roota (ale program działał)
  • Dodania mojego użytkownika do grupy tty

Po tych operacjach już program uruchamia się i wyświetla mi stan baterii oraz zasięg, ale pozostałe opcje nie działają. Nie mam już żadnego pomysłu co jeszcze zrobić. KMobileTools uruchomiony z konsoli nie daje żadnych komunikatów.
Back to top
View user's profile Send private message
mistix
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Mon Oct 01, 2007 9:52 am    Post subject: Reply with quote

Musisz dopisać odpowiednie reguły do udev z prawami 0666 dla usera. Ja to zrobiłem tak
Code:
BUS=="usb", SYSFS{idProduct}=="3002", SYSFS{idVendor}=="22b8", OWNER="mistix", MODE="0666"
BUS=="usb", SYSFS{idProduct}=="3001", SYSFS{idVendor}=="22b8", OWNER="mistix", MODE="0666"

Dopisałem to sobie do /etc/udev/rules.d/50-udev.rules. Można tam oczywiście symlinki porobić, ale to już musisz się pobawić sam regułami do udev. Polecam tą stronkę http://reactivated.net/writing_udev_rules.html
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum