View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
bender88 n00b
|
Posted: Sun Sep 23, 2007 12:55 pm Post subject: Jak uruchomić KMobileTools jako zwykły użytkownik. |
|
|
Próbuje podłączyć telefon Siemens m55 przez kabel szeregowy. KMobileTools działa mi bez problemu jako root, ale podawanie hasła za każdym razem jak chce skorzystać z tego programu jest trochę niewygodne. Po przewertowaniu google próbowałem:
- Zmiany praw dostępu do /dev/ttyS0 na 666
- Utworzenia pliku /dev/ttyACM0 poleceniem "mknod /dev/ttyACM0 c 166 0" i ustawienia uprawnień do niego; plik musiałem utworzyć bo nie pojawiał się nawet po uruchomieniu z roota (ale program działał)
- Dodania mojego użytkownika do grupy tty
Po tych operacjach już program uruchamia się i wyświetla mi stan baterii oraz zasięg, ale pozostałe opcje nie działają. Nie mam już żadnego pomysłu co jeszcze zrobić. KMobileTools uruchomiony z konsoli nie daje żadnych komunikatów. |
|
Back to top |
|
|
mistix Apprentice
|
Posted: Mon Oct 01, 2007 9:52 am Post subject: |
|
|
Musisz dopisać odpowiednie reguły do udev z prawami 0666 dla usera. Ja to zrobiłem tak Code: | BUS=="usb", SYSFS{idProduct}=="3002", SYSFS{idVendor}=="22b8", OWNER="mistix", MODE="0666"
BUS=="usb", SYSFS{idProduct}=="3001", SYSFS{idVendor}=="22b8", OWNER="mistix", MODE="0666" |
Dopisałem to sobie do /etc/udev/rules.d/50-udev.rules. Można tam oczywiście symlinki porobić, ale to już musisz się pobawić sam regułami do udev. Polecam tą stronkę http://reactivated.net/writing_udev_rules.html _________________ Cuda się zdarzają. Co potwierdzi każdy programista. |
|
Back to top |
|
|
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|