View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
kurak Guru
|
Posted: Fri Jan 18, 2008 7:45 pm Post subject: Aktualizacja jądra bez reboot'a |
|
|
Witam, tak jak w temacie, chodzi mi o aktualizację kernela bez rebootowania systemu, jest jakiś sposób żeby nowe jajo zaskoczyło bez odcinania ludzi od serwera?
edit:
Kiedyś było coś takiego jak czy jakoś tak, ale to w sumie nie przeładowywało do końca całego kernela. _________________ Open Your Mind, Use Open Source |
|
Back to top |
|
|
Kurt Steiner Bodhisattva
Joined: 01 Apr 2005 Posts: 1050 Location: Ostroleka, Polska
|
Posted: Fri Jan 18, 2008 8:31 pm Post subject: Re: Aktualizacja jądra bez reboot'a |
|
|
kurak wrote: | Kiedyś było coś takiego jak czy jakoś tak, ale to w sumie nie przeładowywało do końca całego kernela. | ZTCW, to w ogóle nie dotyka kernela - to przeładowuje inita. Co do kernela, to od jakiegoś czasu istnieje taka możliwość, jednak musisz mieć dla niej wsparcie w kernelu wkompilowane. Nie pamiętam jak to się nazywa i nie mam jakichkolwiek informacji o skuteczności czy tym bardziej stabilności tego rozwiązania.
---Dodane:---
To o czym pisałem to chyba "kexec" i chyba jednak nie do końca pozwala na to co Cię interesuje. _________________ Proszę, pamiętaj o regulaminie, a jeśli zauważysz, że został on złamany, zgłoś to.
LRU:431698 |
|
Back to top |
|
|
Yatmai Veteran
|
Posted: Fri Jan 18, 2008 10:20 pm Post subject: |
|
|
Kexec raczej służy do zrobienia dumpa pamięci przy jakiejś grubszej awarii.
Inna rzecz, że ponoć się dało tak jajka podmieniać, niemniej operacja i tak była by krótsza od reboot'a jedynie o to co bios na początku knuje z kompem, a przez ten czas userzy i tak byli by odcięci. _________________ Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
Lapek: [HP nc6000] [i686] [2.6.29-ARCH] [ati-open] [KDE 3.5.10] |
|
Back to top |
|
|
Poe Bodhisattva
Joined: 03 Apr 2004 Posts: 2155 Location: Mysłowice/Lublin, Poland
|
Posted: Fri Jan 18, 2008 10:25 pm Post subject: |
|
|
ZTCW nie jest to mozliwe, ale glowy nie dam sobie uciąć. _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://popularcoffee.blogspot.com - Popkulturowa Kawa
RLU#342333 |
|
Back to top |
|
|
Kurt Steiner Bodhisattva
|
Posted: Fri Jan 18, 2008 10:27 pm Post subject: |
|
|
Yatmai wrote: | Kexec raczej służy do zrobienia dumpa pamięci przy jakiejś grubszej awarii.
Inna rzecz, że ponoć się dało tak jajka podmieniać, niemniej operacja i tak była by krótsza od reboot'a jedynie o to co bios na początku knuje z kompem, a przez ten czas userzy i tak byli by odcięci. | No właśnie wygooglałem, że to kexec robi. _________________ Proszę, pamiętaj o regulaminie, a jeśli zauważysz, że został on złamany, zgłoś to.
|
Back to top |
|
|
Yatmai Veteran
|
Posted: Fri Jan 18, 2008 10:34 pm Post subject: |
|
|
Generalnie jajek nie może pozwolić się wywalić z systemu (w sensie pamięci operacyjnej) bo była by to potencjalna luka dla robactwa i hakieróff _________________ Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
Lapek: [HP nc6000] [i686] [2.6.29-ARCH] [ati-open] [KDE 3.5.10] |
|
Back to top |
|
|
Kurt Steiner Bodhisattva
|
Posted: Fri Jan 18, 2008 10:40 pm Post subject: |
|
|
Yatmai wrote: | Generalnie jajek nie może pozwolić się wywalić z systemu (w sensie pamięci operacyjnej) bo była by to potencjalna luka dla robactwa i hakieróff | Prawda, choć czytając kiedyś jakąś lakoniczną notkę, że udało się zrobić możliwość takiej podmianki, pomyślałem, że zostało to jakoś rozwiązane. Będę pamiętał, żeby następnym razem szukać lepszych źródeł. _________________ Proszę, pamiętaj o regulaminie, a jeśli zauważysz, że został on złamany, zgłoś to.
|
Back to top |
|
|
vermaden Apprentice
|
Posted: Mon Jan 21, 2008 2:47 am Post subject: |
|
|
http://www.ibm.com/developerworks/linux/library/l-kexec.html
kexec pozwala na przeladowanie innego jajka bez sprzetowego reboota, bez biosu, bootloadera itd, ale userow chyba i tak rozlaczy, musialbys sprawdzic. _________________ "If 386BSD had been available when I started on Linux, Linux would probably never had happened." Linus Torvalds
vermaden's: links spreadbsd |
|
Back to top |
|
|
soban_ l33t
|
Posted: Mon Mar 28, 2011 9:49 pm Post subject: |
|
|
Czy cos sie zmienilo w tej kwestii? I czy ktos tego uzywa w praktyce? _________________ gg: 525600 |
|
Back to top |
|
|
joi_ Apprentice
|
Posted: Tue Mar 29, 2011 6:43 pm Post subject: |
|
|
pogooglaj za ksplice; kexec nie zachowuje stanu systemu po podmianie |
|
Back to top |
|
|
znal Apprentice
|
Posted: Tue Mar 29, 2011 11:32 pm Post subject: |
|
|
Ja używam kexec, ale rzadko mi się zdarza restart poza aktualizacją kernela, zwykle korzystam z hibernacji i nie ma takiej potrzeby. Kexec pozwala na pominięcie całej fazy POST, bootloadera i wczytywania się jądra do pamięci (na domyślnych opcjach). Wszystko poza tym jest tak jak przy zwykłym restarcie. Tzn. zaoszczędza się czas, który normalnie by upłynął od końca wyłączania do momentu zatwierdzenia opcji w bootloaderze + czas ładowanie się jądra do pamięci, ten ostatni myślę, że nie więcej niż 1-3 sek. (nie mierzyłem dokł.) |
|
Back to top |
|
|
soban_ l33t
|
Posted: Thu Nov 10, 2011 11:35 am Post subject: |
|
|
OK kexec juz przetestowalem dosyc dlugo i moge powiedziec ze jest fajnym sposobem na przeladowanie calego systemu. Jednak uslugi musza zostac pozamykane i uruchomine na nowo (w skrocie jest to szybszy troche reboot bez ladowania biosu etc). A co powiecie na temat ksplice o ktorym juz @joi_ wspomnial? _________________ gg: 525600 |
|
Back to top |
|
|
sebas86 Guru
Joined: 01 May 2005 Posts: 568 Location: Szczecinek / Szczecin
|
Posted: Thu Nov 10, 2011 7:02 pm Post subject: |
|
|
Wiem, że propozycja trochę odbiega od pytania, ale... nie prościej byłoby skorzystać z wirtualizacji i w razie potrzeby przerzucić użytkowników na inną wirtualną maszynę? W między czasie tworzy się dodatkowy bufor na przetestowanie czy wszystko działa po aktualizacji. _________________ Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux! |
|
Back to top |
|
|
soban_ l33t
|
Posted: Thu Nov 10, 2011 11:22 pm Post subject: |
|
|
Hmm, a jak daje dostep do ssh maszyny ktora jest postawiona bez wirtualizacji? Nie zajmuje sie tym profesjonalnie - bardziej aby pomoc innym w projektach etc nic z tego nie mam, dlatego nie uzywam jakis super poteznych maszyn do wirtualizacji. No na pewno jest to jakies rozwiazanie, ale ja nie wirtualizuje - chyba ze masz cos innego na mysli. Z reszta wirtualizacje tez musi jakas maszyna podtrzymywac, wiec chyba na pewnym etapie trzeba zaktualizowac tego kernela i tak (-: a co do testowania czy wszystko dziala - zawsze staram sie update zrobic na innych maszynach, zanim zrobie na tej ktora udostepniam. Zeby pozniej nie bylo watpliwosci podczas aktualizacji jak rozsadnie wspomniales. _________________ gg: 525600 |
|
Back to top |
|
|
|