View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
mentorsct Apprentice
|
Posted: Wed Mar 26, 2008 1:25 pm Post subject: Środowiska programistyczne. |
|
|
Witam poszukuje jakis dobrych programów, w ktorych mozna by bylo programowac np w C++, java i delphi. Coś na podobe do Borlanda C++ itp. Dzięki za propozycje. |
|
Back to top |
|
|
unK l33t
|
Posted: Wed Mar 26, 2008 1:34 pm Post subject: |
|
|
KDevelop dla KDE, Anjuta dla GNOME. _________________ ncmpcpp - featureful ncurses based MPD client inspired by ncmpc |
|
Back to top |
|
|
Poe Bodhisattva
Joined: 03 Apr 2004 Posts: 2155 Location: Mysłowice/Lublin, Poland
|
Posted: Wed Mar 26, 2008 2:52 pm Post subject: |
|
|
Moved from Polish to Polish OTW. _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://popularcoffee.blogspot.com - Popkulturowa Kawa
RLU#342333 |
|
Back to top |
|
|
13Homer Guru
|
Posted: Wed Mar 26, 2008 5:34 pm Post subject: |
|
|
C++: do niedawna korzystałem z Code::Blocks, ale nie jest to IDE z prawdziwego zdarzenia, obecnie wystarczy mi Kate (zwykły edytor tekstów).
Java: Eclipse; alternatywą może być netbeans (sunowskie), ale dawno tego nie używałem, więc nie potrafię tego porównać.
W Eclipse można też programować m.in. w C++ oraz PHP po zainstalowaniu odpowiednich pluginów, ale dla mnie to porażka. _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM |
|
Back to top |
|
|
akub Tux's lil' helper
Joined: 03 Aug 2004 Posts: 123 Location: Poland, Olkusz/Gliwice
|
|
Back to top |
|
|
Ancestor n00b
|
|
Back to top |
|
|
jabol Apprentice
|
Posted: Fri Mar 28, 2008 5:25 pm Post subject: |
|
|
netbeans, netbeans i jeszcze raz netbeans .
Naprawdę działa rewelacyjnie zarówno z Javą jak i C (z C++ podejrzewam też będzie śmigał).
Dla delphi nic dobrego nie znam. Zresztą linuxowe forum to złe miejsce na pytanie o śrdowisko do delphi (swoją drogą czy delphi nie jest przypadkiem środowiskiem programistycznym sam w sobie?).
Pozdrawiam
--- Edytowane przez moderatora
Ort - s/podjeżewam/podejrzewam/
Kurt Steiner |
|
Back to top |
|
|
wierzba n00b
|
Posted: Sat May 17, 2008 3:44 am Post subject: |
|
|
Zgodnie z twierdzeniem co do wszystkiego to do niczego.
C/C++ -> ( vim || nano || kate ) && gcc
java,php -> eclipse || kate
shell, perl i podobne -> nano || vim
Za eclipse'm i netbeans'em przemawia opcja tworzenia GUI (jakoś to do tworzenia okien etc. to się nazywało, ale zapomniałem). _________________ Close the world, open the next
// HP Compaq nx6325 AMD Sempron 3500+, 1G , 60 GB HD
Gentoo Hardened 2.6.23 |
|
Back to top |
|
|
largo3 Tux's lil' helper
|
Posted: Sat May 17, 2008 8:33 am Post subject: |
|
|
13Homer wrote: | W Eclipse można też programować m.in. w C++ oraz PHP po zainstalowaniu odpowiednich pluginów, ale dla mnie to porażka. |
@13Homer: Dlaczego tak twierdzisz? Pytam z ciekawości... _________________ We are making a new world - free world.
XianN wrote: | Pamietaj, ze Gentoo to dobry, stabilny, szybki i b. fajny system, ktory trzeba pielegnowac, piescic i dobrze karmic;) W przeciwnym razie odgryzie Ci noge i pojdzie w swoja strone... |
|
|
Back to top |
|
|
13Homer Guru
|
Posted: Sat May 17, 2008 9:00 am Post subject: |
|
|
largo3 wrote: | 13Homer wrote: | W Eclipse można też programować m.in. w C++ oraz PHP po zainstalowaniu odpowiednich pluginów, ale dla mnie to porażka. |
@13Homer: Dlaczego tak twierdzisz? Pytam z ciekawości... |
Dokładnie już nie pamiętam, ale w przypadku C++ chodziło bodajże o to, że zmiana jakiegokolwiek pliku powodowała rekompilację wszystkiego, zaś indeksowanie trwało koszmarnie długo (było ono wykonywane po każdej kompilacji, a więc po każdym zapisaniu pliku, jeśli włączone było automatyczne budowanie po kazdej zmianie). Ogólnie wszystko chodziło dużo bardziej ociężale niż w przypadku Javy.
Zaś PHP miało słabe wsparcie wyszukiwania kontekstowego - potrafiło znaleźć coś w obrębie jednego pliku, ale już nie w przypadku pliku zaincludowanego. Z tego też powodu notorycznie miałem ostrzeżenia, że zmienne są niezadeklarowane (tzn. w komunikacie chodziło o coś zupełnie innego, ale sens był zblizony). Generalnie obsługa powiązań pomiędzy plikami includowanymi była bardzo słaba i przez to Eclipse działał tylko jako podkreślacz składni. Dla mnie było to za mało. _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM |
|
Back to top |
|
|
|