View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
karaluch Apprentice
|
Posted: Wed May 07, 2008 1:14 pm Post subject: Zabijanie procesow-smieci |
|
|
Witam, zastanawiam sie nad sposobem zabijania procesow na wielouserowej maszynie. Wylogowanie usera nie czysci w calosci procesow ktore on sobie uruchomil. Zostaja udzialy samby podmontowane przez usera (nie ma ich w fstabie). Chcialbym aby podczas wylogowania usera wszystkie procesy jakie zostaly w jego sesji otwarte zostaly zabite. Myslalem tez o recznym odmontowaniu zasobow samby ale bez uprawnien roota nie da sie tego zrobic, tzn uzycia sudo albo odpowiednich wpisow w fstab.
Macie jakies sposoby na taka zabawe? |
|
Back to top |
|
|
scyld n00b
|
Posted: Sat May 10, 2008 8:49 am Post subject: Re: Zabijanie procesow-smieci |
|
|
karaluch wrote: | Witam, zastanawiam sie nad sposobem zabijania procesow na wielouserowej maszynie. Wylogowanie usera nie czysci w calosci procesow ktore on sobie uruchomil. Zostaja udzialy samby podmontowane przez usera (nie ma ich w fstabie). Chcialbym aby podczas wylogowania usera wszystkie procesy jakie zostaly w jego sesji otwarte zostaly zabite. Myslalem tez o recznym odmontowaniu zasobow samby ale bez uprawnien roota nie da sie tego zrobic, tzn uzycia sudo albo odpowiednich wpisow w fstab.
Macie jakies sposoby na taka zabawe? |
Jeśli chodzi o ubijanie procesów przy wylogowywaniu się usera, to najprościej jest wpisać mu do ~/.bash_logout (lub innego pliku jeśli user używa innej powłoki):
Tyle tylko, że to ubija wszystkie procesy usera, we wszystkich sesjach, a nie tylko tej, z której ów się właśnie wylogowuje. |
|
Back to top |
|
|
quosek Apprentice
|
Posted: Sat May 10, 2008 8:49 pm Post subject: |
|
|
od razu bym zrezygnowal z takiego providera konta shellowych - czesto mam odpalone w ktorejsc sesji w screenie jakis program (chocby ekg) i to podejscie (kill -9 -1) w momencie wylogowania sie na innej konsoli by mi ubilo tez screena |
|
Back to top |
|
|
karaluch Apprentice
|
Posted: Sun May 11, 2008 3:49 pm Post subject: |
|
|
Chodzi o czyszczenie serwera terminali ... |
|
Back to top |
|
|
timor Guru
|
Posted: Mon May 12, 2008 12:15 pm Post subject: |
|
|
Nie pamiętam dokładnie gdzie, ale można ustawić aby procesy dla danego konta były ubijane po jakimś czasie, np. po 8-9h (w zależności od czasu pracy).
Taki skrypcik też znalazłem
Code: | #!/bin/bash
# Days ago
DAYS="3"
PROCS="eggdrop|psybnc"
# Old date
AGO=$(date --date="$DAYS days ago" +"%b %d")
# Get pids
PIDS=$(ps eaxo bsdstart,cmd,pid | egrep "^$AGO"' | egrep "$PROCS" | awk '{ print $4}')
# Now kill em
echo "Killing $PROCS process created $AGO days ago..."
kill -9 $PIDS |
_________________ Nie lubię chomików.... budzą we mnie agresję... |
|
Back to top |
|
|
|