View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
sherszen Apprentice
|
Posted: Sat May 17, 2008 12:30 pm Post subject: program do wymazywania wolnego miejsca... |
|
|
Witam,
Poszukuje programu, który by porządnie wymazał wolne miejsce, dzięki czemu odzyskanie danych nie było by już możliwe. Równie dobrze by było, aby możliwe było wymazywanie całych partycji. Obsługa z poziomu konsoli. Od niedawna używam do kasowania plików program shred. Jaka jest jego skuteczność? |
|
Back to top |
|
|
dylon Guru
|
Posted: Sat May 17, 2008 1:12 pm Post subject: |
|
|
Prasa hudrauliczna
Kiedys czytalem w necie wywiad z gosciem z ontrack-a. Mowil, ze sa w stanie odtworzyc dane po kilkunastokrotnym nadpisywaniu.
Jesli potrzebuje tego do firmy to zniszczenie kompletne dysku raz na czas jest najpewniejszym rozwiazaniem, a jesli do domu to ... po co? Zaszyfrowanie partycji z waznymi danymi w zupelnosci zalatwia sprawe. _________________ Maciej Dylski |
|
Back to top |
|
|
argon n00b
|
Posted: Sat May 17, 2008 8:58 pm Post subject: |
|
|
Proponuję:
Do wyczyszczenia pustego miejsca na używanym systemie plików zwykle robiłem:
Code: | dd if=/dev/zero of=plik
rm plik |
Sposób niezależny od systemu plików, nie daję jednak gwarancji na pełne wyczyszczenie danych.
Może goście z FBI czy Ontracka dadzą radę odczytać dane, ale zwykle nikt nie otwiera dysków i nie wyciąga talerzy żeby bit po bicie je odzyskać...
Poza tym to brzmi ciekawie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic882242.html _________________ No ATI, no cry. |
|
Back to top |
|
|
13Homer Guru
|
Posted: Sat May 17, 2008 9:10 pm Post subject: |
|
|
argon wrote: | Do wyczyszczenia pustego miejsca na używanym systemie plików zwykle robiłem:
Code: | dd if=/dev/zero of=plik
rm plik |
Sposób niezależny od systemu plików, nie daję jednak gwarancji na pełne wyczyszczenie danych. |
Dużo bezpieczniejszym sposobem jest 4-krotne nadpisanie danego obszaru przez następujące sekwencje bitów: 01, 10, 11, 00 (na zmianę 0 i 1 na obydwa sposoby, same 1 i same 0). Główną metodą odczytywania kasowanych "tradycyjnie" danych jest przesunięcie pozycjonowania głowicy czytającej o ułamek kroku, zaś takie kasowanie "w kratkę" minimalizuje ten szcz atkowy magnetyzm. _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM |
|
Back to top |
|
|
sherszen Apprentice
|
Posted: Sat May 17, 2008 9:30 pm Post subject: |
|
|
Można po polsku?
A tak w ogóle z tym dd... to np. mamy jakieś puste miejsce.. wolne od plików i katalogów.. można to potraktować np. tymi zerami, tak, aby nie "dotknąć" danych? |
|
Back to top |
|
|
canis_lupus l33t
|
Posted: Sun May 18, 2008 10:24 am Post subject: |
|
|
Napisałem kiedyś skrypt w bashu który kilkakrotnie nadpisywał zadany obszar z urandom a na koncu go czyścił. Jako parametry się podawało ilośc iteracji i gdzie ma to zrobić. Jak potrzeba to mogę taie coś jeszcze napisac i udostępnic. _________________ "I love you cię" Różyczko... |
|
Back to top |
|
|
13Homer Guru
|
Posted: Sun May 18, 2008 10:41 am Post subject: |
|
|
sherszen wrote: | Można po polsku? :D |
A czego nie rozumiesz? Nadpisujesz dany plik identycznymi bajtami: 55 (samymi 55), póxniej AA, FF, 00, a na koniec kasujesz.
Quote: | A tak w ogóle z tym dd... to np. mamy jakieś puste miejsce.. wolne od plików i katalogów.. można to potraktować np. tymi zerami, tak, aby nie "dotknąć" danych? |
Tak. Tworzysz nowy plik za pomocą cp /dev/zero xyz i czekasz, aż skończy się błędem braku wolnego miejsca. Dalej standardowo czyścisz plik. _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM |
|
Back to top |
|
|
sherszen Apprentice
|
Posted: Sun May 18, 2008 11:32 am Post subject: |
|
|
Quote: | Nadpisujesz dany plik identycznymi bajtami: 55 (samymi 55), póxniej AA, FF, 00, a na koniec kasujesz. |
A jak można takie nadpisywanie wykonać? Hexdump'em? Hmm.... o tyle co rozumiem co z tym wolnym miejscem i za pomocą dd tworzę pusty plik i mogę go potraktować urandomem, to nie wiem, jak to wykonać nadpisywanie bitów w praktyce... tymi sekwencjami, które mi podałeś... |
|
Back to top |
|
|
BeteNoire Veteran
|
Posted: Sun May 18, 2008 11:35 am Post subject: |
|
|
sherszen wrote: | Można po polsku?
A tak w ogóle z tym dd... to np. mamy jakieś puste miejsce.. wolne od plików i katalogów.. można to potraktować np. tymi zerami, tak, aby nie "dotknąć" danych? |
Dd ma opcję "seek":
Code: | seek=bloki
Pomija bloki obs-bajtowych bloków pliku wyjściowego przed kopiowaniem. |
Jeśli określisz w blokach jaki obszar ma pominąć to możesz tak wymazywać. Ale ja bym z tym uważał
Prościej będzie skopiować kilka(naście) razy w to miejsce jakieś nic nie znaczące dane. _________________ powered by power plant |
|
Back to top |
|
|
|