View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
kwach Tux's lil' helper
|
Posted: Sat Aug 23, 2008 3:28 pm Post subject: Prefetching programów do RAMu? |
|
|
Cześć
Ostatnio dokupilem do swojego laptopa trochę pamięci RAM (w sumie mam teraz 3GB). I teraz chciałbym, żeby mi się ta pamięć nie "marnowała" (no cóż, przy moich zastosowaniach, bardzo rzadko zużycie zbliża się do 1GB - kupiłem na "zapas" :p). Ponieważ w laptopie wąskim gardłem jest dysk, to chciałbym go nieco odciążyć, żeby system (obecnie Kubuntu 8.04 - bo działa ) dostał nieco kopa.
Pomyślałem, że gdyby najczęściej używane przeze mnie aplikacje były ładowane z RAMu, a nie z dysku, to wtedy odczuwalny przyrost wydajności byłby spory. Dlatego mój pomysł padł na załadowaniu potrzebnych plików do RAMu zaraz przy starcie systemu/ewentualnie startu KDE (oczywiście uruchamianie byłoby nieco dłuższe, ale myślę, że i tak warto).
Czy ktoś z Was kiedykolwiek robił coś takiego i może mi powiedzieć co i jak trzeba ustawić? Ewentualnie czego szukać na necie?
Kuba _________________ IBM R61i + Ubuntu
(no patience for Gentoo, but love it anyway) |
|
Back to top |
|
|
largo3 Tux's lil' helper
|
Posted: Sat Aug 23, 2008 3:49 pm Post subject: |
|
|
Może prelink Cię zainteresuje? _________________ We are making a new world - free world.
XianN wrote: | Pamietaj, ze Gentoo to dobry, stabilny, szybki i b. fajny system, ktory trzeba pielegnowac, piescic i dobrze karmic;) W przeciwnym razie odgryzie Ci noge i pojdzie w swoja strone... |
|
|
Back to top |
|
|
mbar Veteran
|
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Sun Aug 24, 2008 6:23 pm Post subject: |
|
|
Można też pobawić sie tmpfs (ramdysk) + aufs + kopiowanie /usr/lib do tego tmpfs. Wszystko do wykonania pytanie czy warto? |
|
Back to top |
|
|
v7n Guru
|
Posted: Mon Aug 25, 2008 10:39 am Post subject: |
|
|
może prelink+preload (ebuild do preload leży na bugzach)? _________________ /~x86 /*-sources /oss /zsh /urxvt /vim /openbox /rox /xmms /Opera |
|
Back to top |
|
|
kwach Tux's lil' helper
|
Posted: Thu Aug 28, 2008 8:50 am Post subject: |
|
|
dzięki wszystkim - niestety zaczęły mi się studia i nie mam czasu nawet wypróbować. _________________ IBM R61i + Ubuntu
|
Back to top |
|
|
mistix Apprentice
|
Posted: Thu Aug 28, 2008 10:28 am Post subject: |
|
|
Studia zaczynają się od października :d a końcówka sierpnia jest :d No chyba, że kampania wrześniowa to łączę się w bólu (skąd ja to znam ...). Sorry, ze ten mały OT. _________________ Cuda się zdarzają. Co potwierdzi każdy programista. |
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Thu Aug 28, 2008 12:22 pm Post subject: |
|
|
Może nie tyle studia co studium, wtedy one się 1 września zaczynają. |
|
Back to top |
|
|
kwach Tux's lil' helper
|
Posted: Thu Aug 28, 2008 2:55 pm Post subject: |
|
|
No cóż nikt z was nie zgadł - ani nie poprawki, ani nie żadne studium
Erasmus w Danii (DTU). Zajęcia od 1 września, a teraz mam jakiś tydzień wprowadzający. _________________ IBM R61i + Ubuntu
|
Back to top |
|
|
mentorsct Apprentice
|
Posted: Thu Aug 28, 2008 3:01 pm Post subject: |
|
|
kwach wrote: | No cóż nikt z was nie zgadł - ani nie poprawki, ani nie żadne studium
Erasmus w Danii (DTU). Zajęcia od 1 września, a teraz mam jakiś tydzień wprowadzający. |
Kwach chciałeś sie pochwalić gdzie studiujesz? Kogo to obchodzi gdzie studiujesz? Kozacka uczelnia i Ty tam jesteś a nie umiesz sobie poradzić z wykorzystaniem w pełni 3 GB ramu? To po co tyle kupowałeś? Ponoć od przybytku głowa nie boli. Sory za OT ale nie mogłem sie powstrzymać kiedy koleś z renomowanej uczelni pisze takie posty. |
|
Back to top |
|
|
kwach Tux's lil' helper
|
Posted: Thu Aug 28, 2008 3:07 pm Post subject: |
|
|
No cóż.................
Przepraszam wszystkich, którzy poczuli się dotknięci tym, że napisałem gdzie studiuję. _________________ IBM R61i + Ubuntu
|
Back to top |
|
|
mistix Apprentice
|
Posted: Thu Aug 28, 2008 7:15 pm Post subject: |
|
|
Zrobiło się nieprzyjemnie po co się unosicie ? Niewiedza ludzka rzecz, nie wiedział więc chciał uzupełnić wiedzę. To, że studiuję gdzieś na renomowanej uczelni nie czyni od razu człowieka ekspertem. A ja nie wiedziałem, że w innych krajach zaczynają się studia akurat we wrześniu wybacz. Myślałem, że normalnie studiujesz gdzieś w Polsce. _________________ Cuda się zdarzają. Co potwierdzi każdy programista. |
|
Back to top |
|
|
Poe Bodhisattva
Joined: 03 Apr 2004 Posts: 2155 Location: Mysłowice/Lublin, Poland
|
Posted: Thu Aug 28, 2008 7:54 pm Post subject: |
|
|
mentorsct wrote: |
Kwach chciałeś sie pochwalić gdzie studiujesz? Kogo to obchodzi gdzie studiujesz? Kozacka uczelnia i Ty tam jesteś a nie umiesz sobie poradzić z wykorzystaniem w pełni 3 GB ramu? To po co tyle kupowałeś? Ponoć od przybytku głowa nie boli. Sory za OT ale nie mogłem sie powstrzymać kiedy koleś z renomowanej uczelni pisze takie posty. |
.......
dobrze, że jestem po 2-tygodniowym urlopie i potrafie sie jeszcze chwile nie denerwować
ojć, przepraszam, panie mentorze, już sie nei chwale, ze bylem na wakacjach...
@kwach, nie przejmuj się pewnymi rzeczami.
EOT
---
Edit, bo nie potrafie się powstrzymać.
mentor, takimi tekstami nie zdobędziesz licencji l33t wsród pr0 h4c3r0w, ani posady moda tym bardziej. bawisz się w moderkę, a sam notorycznie łamiesz wiele punktów regulaminu, chociażby teraz spójrz na punkty 12. i 15.
to jest oficjalne ostrzeżenie, bo to już jest któryś raz z rzędu. na forum moderatorskim byla poruszona twoja kwestia i darowaliśmy ci, ale jak tak dalej pójdzie, zostaniesz stąd łaskawie wyproszony. _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://popularcoffee.blogspot.com - Popkulturowa Kawa
RLU#342333 |
|
Back to top |
|
|
|