View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
ial Apprentice
|
Posted: Thu Jul 02, 2009 8:39 pm Post subject: installacja UMTS Huawei E160 / 156G |
|
|
Jak zainstalować modem USB Huawei E160 lub 156G które są dostępne w ostatniej promocji Play:
http://web.playmobile.pl/pl/internet/oferta/index.html
Czy nie będzie z tym problemu i czy więc warto skorzystać z tej promocji (dla użytkowników wyłącznie Gentoo)? |
|
Back to top |
|
|
magnum_pl Tux's lil' helper
|
Posted: Fri Jul 03, 2009 8:01 pm Post subject: |
|
|
Miałem przez chwilę E160 do sprawdzenia i pod gentoo smiga bez problemu. Z tego co pamiętam to u mnie pracował na porcie ttyUSB0. _________________ Thinkpad x230 |
|
Back to top |
|
|
ial Apprentice
|
Posted: Fri Jul 03, 2009 9:39 pm Post subject: |
|
|
magnum_pl wrote: | Miałem przez chwilę E160 do sprawdzenia i pod gentoo smiga bez problemu. Z tego co pamiętam to u mnie pracował na porcie ttyUSB0. | Ale co musiałeś zainstalować, czy wszystko co trzeba jest w Portage? Co trzeba zaznaczyć w konfiguracji Jądra? |
|
Back to top |
|
|
magnum_pl Tux's lil' helper
|
Posted: Sat Jul 04, 2009 9:00 am Post subject: |
|
|
Nic specjalnego chyba nie instalowalem. Po włożeniu modemu powinien zostać rozpoznany jako ttyUSBx . Potem skrypty do odpalenia neta przez ppp (pełno w necie) i to wszystko . Jak by Ci dns błędnie ściągało to wpisz sobie na sztywno w resolv.conf.
Miałem tylko ten modem przez moment do sprawdzenia, znajomej pod windą się wiecznie rozłączał (wina zasilania usb), Na lapku z gentoo smigał mi bez problemu zaraz po podpięciu, zmieniłem tylko w skryptach port. Ja osobiście używam modemów Option i tez pracują bez problemu.
ps. brat na lapku pod ubuntu tez uzywa e160 i sobie chwali. _________________ Thinkpad x230 |
|
Back to top |
|
|
ial Apprentice
|
Posted: Sat Jul 04, 2009 12:51 pm Post subject: |
|
|
Ale właśnie jakie skrytpy bo jak sobie przeczytałem tu:
http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Huawei_E220
(o E200 który jest podobno bardzo podobny do E156G)
to tam piszą, że trzeba ściągnąć skrypt UI w Pythonie z Vodafone który na dodatek nie zawsze działa w Gentoo...
Poza tym jakie dane dla Playa wpisać do /etc/wvdial.conf ?? |
|
Back to top |
|
|
Dagger Retired Dev
|
Posted: Tue Jul 07, 2009 7:40 am Post subject: |
|
|
NetworkManager-0.7.1 ma bardzo dobra obsluge mobile broadband.
Zdecydowanie polecam nm-applet-0.7.1-r4 (z mojego repo - layman -a dagger). Nowy kreator polaczen 3G zajmuje sie wszystkim. Nie musisz znac zadnych danych, poza nazwa dostawcy (przynajmniej teoretycznie).
Nie mialem okazji tego sprawdzic na PLAY, ale z moja siecia (Hutchison 3G UK) dziala wysmienicie. _________________ 95% of all computer errors occur between chair and keyboard (TM)
Join the FSF as an Associate Member!
Post under CC license. |
|
Back to top |
|
|
olejseba Tux's lil' helper
|
|
Back to top |
|
|