View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
atmosx n00b
|
Posted: Thu May 12, 2011 10:10 am Post subject: Ελληνικά σε console [SOLVED] |
|
|
Καλησπέρα,
Έχω εγκαταστήσει gentoo κι ενώ έχω Ελληνικά σε X11 applications (browsers/abiword) δεν έχω στα terminals (Eterm/aterm) και σε console. Ακόμη και οι ημερομηνίες και ώρες δεν εμφανίζονται σωστά, είναι σαν «κινέζικα».
Όταν δίνω date από macosx Terminal (via ssh) που υποστηρίζει πλήρως UTF-8 διαβάζω κανονικά (Ελληνικά) τα αποτελέσματα. Όταν δίνω την ίδια εντολή από console όμως όχι.
Τα αρχεία μου:
Code: |
amilo linux # cat /etc/locale.gen
[...]
en_US ISO-8859-1
en_US.UTF-8 UTF-8
en_US.utf8@euro UTF-8
el_GR.UTF-8 UTF-8
el_GR@euro ISO-8859-7
el_GR.UTF-8@euro UTF-8
amilo linux # cat /etc/env.d/02locale
LC_CTYPE="el_GR.utf8"
LC_NUMERIC="el_GR.utf8"
LC_TIME="el_GR.utf8"
LC_COLLATE="C"
LC_MONETARY="el_GR.utf8@euro"
LC_MESSAGES="en_US.utf8"
LC_PAPER="el_GR.utf8"
LC_NAME="el_GR.utf8"
LC_ADDRESS="el_GR.utf8"
LC_TELEPHONE="el_GR.utf8"
LC_MEASUREMENT="el_GR.utf8"
LC_IDENTIFICATION="el_GR.utf8"
#LC_ALL="el_GR.utf8@euro"
LANG="el_GR.utf8@euro"
LANGUAGE="el_GR:el:en_US:en"
LC_ALL=""
|
Έχω τρέξει, locale-gen στα USE flags έχω 'utf8' και στα Linguas='en el'. Αν έχετε κανένα hint, please share.
Ευχαριστώ,
Last edited by atmosx on Tue May 17, 2011 10:06 am; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
g3om1s n00b
|
Posted: Fri May 13, 2011 9:18 am Post subject: |
|
|
έκανες env-update && source /etc/profile μέτα την δημιουργεία του /etc/env.d/02locale; |
|
Back to top |
|
|
atmosx n00b
|
Posted: Fri May 13, 2011 7:28 pm Post subject: |
|
|
g3om1s wrote: | έκανες env-update && source /etc/profile μέτα την δημιουργεία του /etc/env.d/02locale; |
Ναι τα έχω κάνει όλα αυτά πολλές φορές. Το πρόβλημα είναι ότι για κάποιο λόγο σε console αλλά και σε terminals (aterm/Eterm) δεν υποστηρίζει UTF-8 encoding τίποτα. Περιέργο γιατί έχω και utf8 στα use, kernel support build-in και όλα τα configurations είναι έτσι ώστε να παίζει το utf8.
Αναρωτιέμαι μήπως έχει δημιουργήσει προβλήματα το nls που έχω στα use flags. |
|
Back to top |
|
|
g3om1s n00b
|
Posted: Fri May 13, 2011 9:00 pm Post subject: |
|
|
atmosx wrote: | g3om1s wrote: | έκανες env-update && source /etc/profile μέτα την δημιουργεία του /etc/env.d/02locale; |
Ναι τα έχω κάνει όλα αυτά πολλές φορές. Το πρόβλημα είναι ότι για κάποιο λόγο σε console αλλά και σε terminals (aterm/Eterm) δεν υποστηρίζει UTF-8 encoding τίποτα. Περιέργο γιατί έχω και utf8 στα use, kernel support build-in και όλα τα configurations είναι έτσι ώστε να παίζει το utf8.
Απ' όσο γνωρίζω το aterm δεν υποστηρίζει unicode όσο για το eterm θα πρέπει να ενεργοποιήσεις την use flag unicode
θα σου συνιστούσα το rxvt-unicode σε σχέση με τα {a,e}term |
|
Back to top |
|
|
atmosx n00b
|
Posted: Mon May 16, 2011 11:31 am Post subject: |
|
|
g3om1s wrote: | atmosx wrote: | g3om1s wrote: | έκανες env-update && source /etc/profile μέτα την δημιουργεία του /etc/env.d/02locale; |
Απ' όσο γνωρίζω το aterm δεν υποστηρίζει unicode όσο για το eterm θα πρέπει να ενεργοποιήσεις την use flag unicode
Έχει γίνει compile το Eterm με +unicode.Το rxvt-unicode αν κι έχει γίνει install δεν βλέπω πουθενά το binary(!). Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχω την εντύπωση ότι γενικότερα το σύστημα υποστηρίζει UTF-8 μόνοσε X-applications κι όχι σε console/terminal(s).
|
|
Back to top |
|
|
g3om1s n00b
|
Posted: Mon May 16, 2011 3:37 pm Post subject: |
|
|
atmosx wrote: | g3om1s wrote: | atmosx wrote: | g3om1s wrote: | έκανες env-update && source /etc/profile μέτα την δημιουργεία του /etc/env.d/02locale; |
Έχει γίνει compile το Eterm με +unicode.Το rxvt-unicode αν κι έχει γίνει install δεν βλέπω πουθενά το binary(!). Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχω την εντύπωση ότι γενικότερα το σύστημα υποστηρίζει UTF-8 μόνοσε X-applications κι όχι σε console/terminal(s).
|
To rxvt-unicode το τρέχεις με urxvt ή /usr/bin/urxvt
σου παραθέτω το δικό μου /etc/env.d/02locale με το οποίο τρέχουν όλα κομπλέ
Code: |
LANG="en_US.UTF-8"
LC_COLLATE="C"
|
μήπως πρέπει την μεταβλητή Code: | LANG="el_GR.utf8@euro" | να διορθώσεις με ή με ?
ρίξε μια ματιά και σε αυτό http://forum.hellug.gr/index.php?topic=380.0 |
|
Back to top |
|
|
atmosx n00b
|
Posted: Tue May 17, 2011 10:05 am Post subject: |
|
|
Καλησπέρα,
Σε ευχαριστώ για την βοήθεια! Το rxvt-unicode αναγνωρίζει Ελληνικά κανονικότατα! Άλλαξα και τα locale κι όλα παίζουν! Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!
Καλή συνέχεια! |
|
Back to top |
|
|
g3om1s n00b
|
Posted: Tue May 17, 2011 10:44 am Post subject: |
|
|
Υπάρχει και το #gentoo-el στο freenode για οτιδήποτε χρειάζεσε.. |
|