p_d n00b
|
Posted: Tue Sep 20, 2011 1:10 pm Post subject: Gentoo Ati, framebuffer i X |
|
|
Witam
Piszę dziś w kilku sprawach:
1) framebuffer
próbowałem wielu kombinacji począwszy od vesafb przez uvesafb aż na radeonfb (brak powodzenia). W każdym rodzaju sterownika ramki nie mogę uzyskać więcej niż 800x600. Pewnie z uwagi na to iż w wyniku
Code: | /sys/class/graphics/fb0/modes |
nie otrzymuje większych rozdzielczości jako dostępnych. Pytam gdyż przy uruchomieniu z np systemrescuecd normalnie ładuje mi większe rozdzielczości.
Sterownik radeonfb z definicji się wywala
2) X i sterowniki opensource a ati binarki
przetestowałem oba i z przykrością zaobserwowałem iż prekompilowane ati dają mi więcej około 2x FPS w glxgears w porównaniu do opensource ale z kolei pojawia się w prawym dolnym rogu ekranu informacja w formie znaku wodnego "Device not supported"
Moje pytanie jak to ustrojstwo usunąć, czytałem o podmianie z wcześniejszych sterowników pliku w /etc/ati ale jakoś nie chce mi się wierzyć że starsze sterowniki mają poprawną kontrolę a w nowszych tą funkcjonalność popsuli.
3) framebuffer i sterowniki X z ati
jest jakiś sposób aby połączyć KMS z kernela (>=2.6.39) ze sterownikami ati?. Na różnych forach piszą że KMS może wymusić większą rozdzielczość w buforze ramki ale za to jest w konflikcie ze sterownikami ati. Objawy równoległej pracy (zwiech na 30 sekund ekranu, seria artefaktów i bardzo rozmazany ekran logowania). Można się zalogować i "na czuja wpisać reboot" ale nic poza tym.
4) prośba o przesłanie przykładowego pliku który może wygenerować
Code: | "aticonfig --initial --input=/etc/X11/xorg.conf" |
Zrób backup swojego xorg.conf ze swoimi zmianami zanim to uruchomisz. Dziękuję z góry
u mnie wyrzuca komunikat że moje GPU nie jest wspierane i mówi mi abym poszedł się rozbiec na ścianę |
|