View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
DaVidon n00b
|
Posted: Mon Dec 05, 2011 2:52 pm Post subject: Jaki sprzęt pod Gentoo |
|
|
Witam.
Chcę kupić dobrej jakości komputer z możliwością wgrania na niego Gentoo.
Jest może jakaś strona gdzie znajdę spis kompatybilnego sprzętu z tym systemem operacyjnym? |
|
Back to top |
|
|
Pryka l33t
|
Posted: Mon Dec 05, 2011 3:00 pm Post subject: |
|
|
Gentoo jak każdy inny Linux wspiera ten sam rodzaj sprzętu czyli praktycznie wszystko.
Jest kilka stron w Internecie na których ludzie zamieszczają wpisy ze sprzętem i oceną jak działa i czy w ogóle działa pod Linuksem. |
|
Back to top |
|
|
Ajgor n00b
|
Posted: Mon Dec 05, 2011 3:46 pm Post subject: |
|
|
Zaglądnij sobie tu jest spora baza wiedzy na temat sprzętu
http://kernel-seeds.org/working.html _________________ The Linux Counter 401049 |
|
Back to top |
|
|
DaVidon n00b
|
Posted: Tue Dec 06, 2011 7:33 am Post subject: |
|
|
Dzięki za linka, może w końcu uda mi się zrobić samodzielnie poprawnego kernela |
|
Back to top |
|
|
Pryka l33t
|
Posted: Tue Dec 06, 2011 7:42 am Post subject: |
|
|
DaVidon wrote: | Dzięki za linka, może w końcu uda mi się zrobić samodzielnie poprawnego kernela |
Wbrew pozorom to jest łatwiejsze niż Ci się wydaje.
Polecam jeszcze http://kernelnewbies.org/ w prawdzie strona po angielsku ale przystępnie wszystko opisane. |
|
Back to top |
|
|
DaVidon n00b
|
Posted: Tue Dec 06, 2011 8:53 pm Post subject: |
|
|
Na 100 % się przyda. Szukam dokładnie sprzętu, na którym można będzie (przy zainstalowanym Linuxie i Wine) grać w nowe gry. |
|
Back to top |
|
|
Pryka l33t
|
Posted: Wed Dec 07, 2011 7:32 am Post subject: |
|
|
DaVidon wrote: | Na 100 % się przyda. Szukam dokładnie sprzętu, na którym można będzie (przy zainstalowanym Linuxie i Wine) grać w nowe gry. |
Darowałbym sobie, choć Wine niby odpala nowe gry, ale często i gęsto długo po premierze a i tak z masą glitchy. Na dodatek jak gra ma jakieś bardziej skomplikowane zabezpieczenie to już całkiem możesz zapomnieć o graniu w legalny sposób.
Ja specjalnie dla gier trzymam Windowsa inne rozwiązanie mnie nie ma dla mnie sensu, a przynajmniej w przypadku nowych tytułów. |
|
Back to top |
|
|
sebas86 Guru
Joined: 01 May 2005 Posts: 570 Location: Szczecinek / Szczecin
|
Posted: Wed Dec 07, 2011 7:54 pm Post subject: |
|
|
Pryka wrote: | Wbrew pozorom to jest łatwiejsze niż Ci się wydaje. | Do pewnego stopnia.
Ale jeśli będziesz unikał najnowszych wynalazków w stylu Nvidia Optimus, itd. itp. to praktycznie każdy sprzęt będzie Ci działał bez większych problemów. Generalnie jednak warto się rozejrzeć za czymś co komuś działało i działało stabilnie, żeby się nie okazało, że kupisz naprawdę dobry sprzęt a problemem będzie sterownik, który jest w bardzo wczesnej fazie rozwoju lub kupisz komputer z ficzerami, których nigdy nie będziesz mógł wykorzystać pod Linuksem.
Co do gier, warto mieć mocną maszynę bo jest kilka wymagających tytułów. Takie Trine w HD zaścierwia nawet nowe karty graficzne o przyzwoitej wydajności.
PS. Wgrać to sobie można Windows, Gentoo trzeba zbudować. _________________ Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux! |
|
Back to top |
|
|
Pryka l33t
|
Posted: Thu Dec 08, 2011 12:58 pm Post subject: |
|
|
sebas86 wrote: |
Co do gier, warto mieć mocną maszynę bo jest kilka wymagających tytułów. Takie Trine w HD zaścierwia nawet nowe karty graficzne o przyzwoitej wydajności. |
Trine to i tak pikuś
sebas86 wrote: | Do pewnego stopnia.
Ale jeśli będziesz unikał najnowszych wynalazków w stylu Nvidia Optimus, itd. itp. to praktycznie każdy sprzęt będzie Ci działał bez większych problemów. Generalnie jednak warto się rozejrzeć za czymś co komuś działało i działało stabilnie, żeby się nie okazało, że kupisz naprawdę dobry sprzęt a problemem będzie sterownik, który jest w bardzo wczesnej fazie rozwoju lub kupisz komputer z ficzerami, których nigdy nie będziesz mógł wykorzystać pod Linuksem. |
Zgadza się, z drugiej strony jak przez to miałbym specjalnie kupować sprzęt starszy to bym się mocno zastanawiał gdzie jest tego sens w ogóle. I jednak wolałbym osobiście kupić coś nowego zainstalować Windowsa a na Gentoo czekać jeśli w danej chwili nie dałoby się z niego normalnie korzystać. Ale znając życie nie działały by jakieś duperele, albo karta sieciowa |
|
Back to top |
|
|
|