View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Boczkowski_D Apprentice
|
Posted: Mon Apr 23, 2012 8:59 pm Post subject: USB sound |
|
|
Wkompilowałem ostatnio moduły SND_USB do jajka, żebym mógł korzystać z mikrofonu wbudowanego w kamerę internetową. Od tego czasu dźwięk pojawia się tylko w Skype. W pozostałych programach (np. w audacious, firefox) jest totalna cisza. W jaki sposób przywrócić dzwięk we wszystkich aplikacjach albo co sprawdzić najpierw?
Do tej pory korzystałem z SND_PCI (alsa)... |
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Tue Apr 24, 2012 7:28 am Post subject: |
|
|
Wydaje mi sie, ze skype wymusza emulacje OSS i wywlaszcza urzadzenie dla siebie. Po wylaczeniu skype dzwiek wraca? |
|
Back to top |
|
|
Boczkowski_D Apprentice
|
Posted: Tue Apr 24, 2012 4:10 pm Post subject: |
|
|
Niestety nie. Cały czas go nie ma. Nawet jak załaduje stary kernel bez obsługi SND_USB...
Edit 1: Zauważyłem, że jeśli zmienię w audacious opcję ALSA z 'default PCM device' na default:CARD=V8235 odtwarza muzykę bez problemu. Myślałem, że problem jest w kolejności ładowania modułów więc dopisałem do alsa.conf kolejność rozpoznawania, ale to też nic nie dało:
Code: |
panda / # cat /etc/modules.d/alsa.conf
# --- BEGIN: Generated by ALSACONF, do not edit. ---
# --- ALSACONF version 1.0.19 ---
alias snd-card-0 snd-via82xx
alias sound-slot-0 snd-via82xx
# --- END: Generated by ALSACONF, do not edit. ---
options snd-via82xx index=0
options snd-usb-audio index=1
|
Firefox wciąż milczy, a i bezpośrednie ustawienie w audacious też mi się nie podoba, bo wszystkie aplikacje powinny korzystać z domyślnego urządzenia snd-via82xx. Skype, jeśli się tak zdefiniuje, użyje snd-usb-audio i to działa bez zarzutu.
Gdzie jest myk? |
|
Back to top |
|
|
Jacekalex Guru
|
Posted: Thu Apr 26, 2012 1:10 pm Post subject: |
|
|
A co masz w /etc/asound.conf i ewentualnie ~/.asoundrc?
Bo najprostszy konfig alsy na kartę główną wygląda tak:
http://jacekalex.sh.dug.net.pl/asound-dmix.conf
i działa, natomiast Skype też na nim prawidłowo chodzi, i też ma osobną kartę usb-audio (z której sam korzysta).
W dodatku, jak na jakiejś karcie nie masz włączonego miksowania, np przez dmixa, czy serwer dźwięku (a ta karta nie miksuje dźwięku sprzętowo - jak usb-audio) - to na 100% tylko jedno urządzenie może równocześnie korzystać z danej karty.
Po prostu każdy program wtedy zablokuje urządzenie dźwiękowe w /dev.
Pozdrawiam
|
|
Back to top |
|
|
|