View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
cypis n00b
|
Posted: Sat Oct 04, 2003 1:52 pm Post subject: [PL] Problemy z konfiguracja: mysz usb (mx700) i Framebuffer |
|
|
Czesc,
Na wstepie chcialbym zaznaczyc, ze jestem poczatkujacym uzytkownikiem gentoo (wczesniej uzywalem RedHata na laptopie, ale powiedzmy, ze to troche inna szkola).
Mam nastepujacy problem:
1. Jak uruchomić mysz USB (konkretnie Logitech MX700, ale to chyba nie ma znaczenia - moze potem w konfiguracji)
2. Odpalic Framebuffera
Najbardziej irytujaca dla mnie sprawa jest to, ze podczas instalacji gentoo (stage1) system wykryl wszystko co mam poinstalowane (m.in. Logitech USB receiver) jak i odpalil sie przepieknie Framebuffer, wiec na tej podstawie wnioskuje, ze da sie to zrobic. Jest tylko pytanie jak.
Ad.1.
W celu uruchomienia mychy posilkowalem sie artykulami z tego forum, czyli generalnie sprowadzalo sie to do odpowiedniego skompilowania jadra i odpalenia modulow:
mousedev
usbmouse
usb-uhci
input
Jednakze nic to nie daje Jak pisalem wyzej nie jestem zbyt zaawansowanym uzytkownikiem wiec nie wiem jak najlepiej sprawdzic co jest nie tak (oprocz wchodzenia do Xow).
Podczas odlaczania i podlaczania myszy nie dostaje zadnych komunikatow z kernela a /proc/bus/usb/devices nie jest dla mnie zbyt czytelne (aczkolwiek nie rozpoznawalem tam nic coby przypominalo mysz).
Co do USB to mysz mam podlaczona do monitra, ktory robi za HUB.
Ad.2.
Framebuffera probowalem uruchomic zgodnie z instrukcjami stąd:
https://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=49036&highlight=frame+buffer
Jednakze po odpowiednim zbootowaniu gentoo nic sie nie wyswietla
Xy dzialaja ok (tzn. odpalaja sie, ale nie mam myszy wiec nic nie moge podzialac )
Jakiekolwiek sugestie (oprocz RTFM) mile widziane.
Najbardziej interesuja mnie podpowiedzi gdzie i jak szukac bledow.
Jak wszystko pokonfigurowac zebym mial wszystko to co przy instalacji.
Z gory dzieki za pomoc, c y p i s _________________ pozdrawiam, cyprian |
|
Back to top |
|
|
cypis n00b
|
|
Back to top |
|
|
cypis n00b
|
Posted: Sun Oct 05, 2003 11:54 am Post subject: MX700 na USB - rozwiązane |
|
|
Mysz juz uruchomilem: problem lezal w ACPI - wylaczylem obsluge w kernelu i teraz podczas boota gentoo wykrywa Logitech USB receiver i LG monitor USB hub.
Jednak nadal mam problem z FB _________________ pozdrawiam, cyprian |
|
Back to top |
|
|
Ebola n00b
|
Posted: Sun Jan 25, 2004 11:27 pm Post subject: |
|
|
moze sie nie znam ale
glupie pytanko wkompilowales obsluge fb w jajko ?? _________________ per rectum |
|
Back to top |
|
|
|