View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Karmazyn Tux's lil' helper
Joined: 30 Oct 2005 Posts: 133 Location: Dąbrowa Górnicza [pl_PL.UTF-8]
|
Posted: Sat Sep 22, 2012 10:05 am Post subject: [SOLVED] Konfiguracja jądra GRUB + ext4 (sda3) |
|
|
Witam!
Problem w tym, iż jądro widzi poprawnie dysk i rozpoznaje na nim 4 partycje (mam tylko podstawowe).
Partycja systemowa to /dev/sda3 i sformatowana na system plików ext4.
Jądro nie potrafi zamontować /
Bez przerwy krzyczy: "No filesystem could mount root tried: ble ble ble ext4"
Śmieszna jest też próba montowania partycji dla systemów plików jakie nie zostały wkompilowane do jądro
Nie pomaga opcja w GRUBie rootfstype=ext4
W jądrze stanu czystego (make clean, make mrproper) dodałem następujące sterowniki:
- NVIDIA SATA Support (jak oznajmiłem poprawnie widzi dysk)
- Ext4 Filesystem (bez obsługi partycji typu ext2 ext3, na cholere)
Oczywiście wszystko wmontowane na stałe.
Próbowałem też z wywaloną opcją Generic ATA support (brak skutku).
Last edited by Karmazyn on Sun Sep 23, 2012 5:07 pm; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Sat Sep 22, 2012 4:15 pm Post subject: |
|
|
Uzyj initramfs do debugownia to, z https://github.com/slashbeast/better-initramfs/downloads mozesz pobrac gotowe binarne obrazy, najczesciej wystarczy rozpakowac, z-gzipowac initramfs.cpio i dodac do bootloadera.
Gdy podczas bootu poleci ten blad, sprawdz, czy z szela do ktorego dostep dostajesz widac /dev/sda*, czy mozesz to zamontowac, jak nie, sprawdz dmesg czy nie ma tam podanego powodu i tak dalej. |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Sun Sep 23, 2012 3:01 pm Post subject: |
|
|
Dobry pomysł
Lecz...
Kernel wystartował i dostałem dostęp do shella.
Code: | rescueshell / # mount
...
/dev/sda3 on / type ext4 (0) |
Więc już nic nie rozumiem...
Coś mnie tchneło i zrobiłem wszystkie sterowniki do dysków jakie były oznaczone jako "< >" na modularne.
System wystartował...
Jaka przyczyna?
BTW. nie mam genkernela ani własnego initramfs, więc żaden z modułów nie powinien być załadowany. |
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Sun Sep 23, 2012 3:33 pm Post subject: |
|
|
Z to conajmniej ciekawe, initramfs nie powinien do / nic montowac chyba, ze juz po starcie systemu, Lepiej patfrz w /proc/mounts zamiast 'mount'. Mount czyta plik /etc/mtab ktory nie zawsze jest swiezy czy w ogole ma sens. |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Sun Sep 23, 2012 3:40 pm Post subject: |
|
|
Dobra, initramfs odstawmy teraz na bok
System się poprawnie uruchomił gdy wszystko < > zamieniłem na moduły (chodzi o dział SATA w jądrze), ale gdy w systemie wykonałem lsmod to odpowiedział, żaden moduł nie jest wykorzystywany.
Ad x00:
Co za głupota, GRUB nie potrafi czytać haszy # które nie znajdują się na początku linii tj.
Code: | kernel /boot/bzImage root=/dev/sda3 # root=/dev/ram0 real_root=/dev/sda3 |
Właśnie ta linijka wywołała błąd jądra i nie pozwoliła na prawidłowe zamontowanie partycji...
Chciałem ją zachować na przyszłość, gdybym wykorzystał genkernela, ale widać GRUB mi nie pozwoli zrobić tego w ten sposób.
SOLVED |
|
Back to top |
|
|
|