View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Xywa Veteran
Joined: 23 Jul 2005 Posts: 1631 Location: /mnt/Gentoo/Europe
|
Posted: Tue Oct 16, 2012 1:15 pm Post subject: Jak odczytać (z możliwością skopiowania) plik .pdf |
|
|
Witam wszystkich,
Dostałem od znajomej plik .pdf z ofertą, którą miałem skopiować w inne miejsce. Zazwyczaj z kopiowaniem teksu z .pdf-a radział sobie Acrobat Reader, ale tym razem nie dał rady. Posiadam:
Code: | * app-text/acroread
Latest version available: 9.5.1-r1
Latest version installed: 9.5.1-r1
Size of files: 55,799 kB
Homepage: http://www.adobe.com/products/reader/
Description: Adobe's PDF reader
License: Adobe
|
Czy istnieje jakiś inny program pod Gentoo, którym odczytam zabezpieczony przed kopiowaniem plik .pdf?
Dostałem info że na Windowsa jest:
http://www.nitropdf.com/
ale tylko na Windows
Znajoma ma przesłać mi jeszcze raz ten plik odbezpieczony, ale ona z kolei czeka na informatyka, który zrobił jej ten plik a czas nagli
Dzięki za wszelkie sugestie. |
|
Back to top |
|
|
Garrappachc Guru
|
Posted: Tue Oct 16, 2012 4:02 pm Post subject: |
|
|
Spróbuj okularem. Tylko że jeżeli nie masz KDE, to po instalacji tego programu będziesz miał. _________________ De profundis clamavi ad Te, Domine
emerge --info | virtual aviation |
|
Back to top |
|
|
joi_ Apprentice
|
Posted: Wed Oct 17, 2012 6:32 pm Post subject: |
|
|
Garrappachc wrote: | Tylko że jeżeli nie masz KDE, to po instalacji tego programu będziesz miał. |
To nie bug, to feature! |
|
Back to top |
|
|
znal Apprentice
|
Posted: Wed Oct 17, 2012 9:33 pm Post subject: |
|
|
Dodam jeszcze, że w okularze musi być odptaszona opcja "Przestrzegaj ograniczeń DRM". |
|
Back to top |
|
|
Xywa Veteran
|
Posted: Fri Oct 19, 2012 9:09 am Post subject: |
|
|
Sęk w tym że od zawsze używam Okular (dużo szybsze otwieranie niż Acrobat Reader). Acrobata zainstalowałem tylko dlatego, że dawał mi możliwość kopiowania tekstu, czego nie miałem w Okularze, więc jak miałem starą fakturą w .pdf-ie otwierałem jak Acrobatem, kopiowałem dane klienta, wklejałem i było po kłopocie. Nawet nie wiedziałem że Okular ma taką możliwość.
znal wrote: | Dodam jeszcze, że w okularze musi być odptaszona opcja "Przestrzegaj ograniczeń DRM". |
Niestety, odptaszyłm opcję i lipa. Co prawda .pdfy z fakturami mogę czytać i kopiować (albo jako tekst albo jako zdjęcie), w przypadku tego pliku jest tylko opcja kopiowania jako zdjęcia (bez opcji tekstu).
A może użyć jakiego programu do rozpoznawania tekstu, jak mamy plik po skanowaniu? |
|
Back to top |
|
|
joi_ Apprentice
|
Posted: Sat Oct 20, 2012 3:36 pm Post subject: |
|
|
może w tym pdfie jest po prostu zdjęcie? |
|
Back to top |
|
|
Xywa Veteran
|
Posted: Mon Oct 22, 2012 9:22 am Post subject: |
|
|
joi_ wrote: | może w tym pdfie jest po prostu zdjęcie? |
Okazało się że tak. Na razie znajoma do swojej oferty załacza drugi plik z ofertą Czekamy na .doca
Chyba że jak napisałem wcześniej, jest jaki program co rozpoznaje tekst z ze zdjęcia. |
|
Back to top |
|
|
soban_ l33t
|
Posted: Wed Oct 24, 2012 9:11 pm Post subject: |
|
|
Tak z ciekawosci zagooglowalem tu i taki pierwszy strzal tu, mozesz sprobowac - ale nie powiem Ci z jakim sukcesem zwlaszcza ze sa to darmowe jakies narzedzia. Wiem ze kiedys pod windowsa bylo cos niezlego, ale platnego niestety. Zdjecie tez powinien lyknac, o ile jego zasada jest jakies dzialanie na neuronie ktory uczy sie rozpoznawac tekst - jak jest w praktyce, to nie wiem (-: zawsze mozesz sprobowac np tak. _________________ gg: 525600 |
|
Back to top |
|
|
Jacekalex Guru
|
Posted: Sun Oct 28, 2012 1:10 am Post subject: |
|
|
Xywa wrote: | joi_ wrote: | może w tym pdfie jest po prostu zdjęcie? |
Okazało się że tak. Na razie znajoma do swojej oferty załacza drugi plik z ofertą Czekamy na .doca
Chyba że jak napisałem wcześniej, jest jaki program co rozpoznaje tekst z ze zdjęcia. |
To już zadanie dla programu OCR.
Jest kilka, np app-text/tesseract ale ich skuteczność nie powala na kolana.
Przeglądarka PDF (każda) tylko wyświetli dokument, bitmapę traktuje jako bitmapę.
Znajoma prawdopodobnie używa drukarki pdf, np PDF-Creatora, który drukuje właśnie do bitmapy.
Pozdrawiam
|
|
Back to top |
|
|
|