View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Syster n00b
|
Posted: Sun Dec 09, 2012 11:39 am Post subject: Nie honorowane flagi USE z make.conf? |
|
|
Witajcie!
Instaluję po raz kolejny w swoim życiu Gentoo I nie wiem czy coś się zmieniło w sprawie flag USE (na wiki wygląda na to, że nie), albo ja czegoś nie rozumiem, ale:
Ustawiam flagi USE w /etc/make.conf (chcę, aby były globalnie wykryte):
Code: | CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-march=native -O2 -pipe"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
MAKEOPTS="-j 4"
USE="-X -gnome -kde -gtk -qt ssl sql mysql rrd rrdtool lighttpd samba threads zip"
|
a mimo to, podczas instalowania emerge nie wykrywa tychże flag:
Code: | [ebuild R ] dev-lang/php-5.4.6:5.4 USE="berkdb bzip2 cli crypt ctype fileinfo filter gdbm hash iconv ipv6 json nls phar posix readline session simplexml ssl tokenizer unicode xml zlib -apache2 -bcmath -calendar -cdb -cgi* -cjk -curl -curlwrappers -debug -doc -embed -enchant -exif* -firebird -flatfile -fpm (-frontbase) -ftp -gd* -gmp -imap -inifile -intl -iodbc -kerberos (-kolab) -ldap -ldap-sasl -libedit -mhash -mssql -mysql* -mysqli* -mysqlnd -oci8-instant-client -odbc -pcntl -pdo -pic -postgres -qdbm -recode -sharedmem -snmp* -soap -sockets* -spell -sqlite3 (-sybase-ct) -sysvipc -threads -tidy -truetype -wddx -xmlreader -xmlrpc -xmlwriter -xpm -xsl -zip" |
Natomiast kiedy wymuszę mu poprzez zmienną środowiskową, wszystko gra?
Co jest?
Jeszcze przy okazji chciałem zapytać - Sprzęt na którym instaluję gentoo to płytka D2700DC z Atomem D270.
Czy podane przeze mnie CFLAGi są najbardziej optymalne? ktoś ma doświadczenie z gentoo z atomami serii D?
Według wiki, -march=atom nie pasuje do serii D, ale -march=native w sumie powinien sam dobrać najlepsze ustawienie, czyż nie? |
|
Back to top |
|
|
joi_ Apprentice
|
Posted: Sun Dec 09, 2012 4:32 pm Post subject: |
|
|
make.conf zmieniło położenie na /etc/portage/make.conf. |
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Sun Dec 09, 2012 4:57 pm Post subject: |
|
|
w /etc/make.conf nadal dziala, sprawdz, czy jak wywalisz /etc/portage/make.conf zaczyna to dzialac. |
|
Back to top |
|
|
Syster n00b
|
Posted: Sun Dec 09, 2012 9:15 pm Post subject: |
|
|
SlashBeast wrote: | w /etc/make.conf nadal dziala, sprawdz, czy jak wywalisz /etc/portage/make.conf zaczyna to dzialac. |
Rzeczywiście, /etc/portage/make.conf miało pierwszeństwo nad /etc/make.conf...
Szkoda tylko, że dowiedzieć się o tym można tylko na forum |
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Mon Dec 10, 2012 4:57 pm Post subject: |
|
|
W eselect news bylo o migracji na /etc/portage/make.conf jak i aktualna dokumetnacja wskazuje tylko na /etc/portage/make.conf. |
|
Back to top |
|
|
Jacekalex Guru
|
Posted: Mon May 20, 2013 9:40 pm Post subject: |
|
|
Code: | ls -l /etc/make.conf
lrwxrwxrwx. 1 root root 22 2012-09-17 /etc/make.conf -> /etc/portage/make.conf |
Ja sobie przeniosłem make.conf do /etc/portage, po czym zrobiłem symlinka, żeby się ciągle nie mylić.
Pozdrawiam
|
|
Back to top |
|
|
Oniryczny Guru
|
Posted: Tue May 21, 2013 5:24 am Post subject: |
|
|
ja mam system z czasu przed migracją i /etc/make.conf działa bez zarzutów... _________________ cogito ergo sum |
|
Back to top |
|
|
|