View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Sebastian Piotrowski n00b
|
Posted: Sun May 26, 2013 2:38 pm Post subject: Toorox i instalacja Gentoo |
|
|
Czy ktoś z was wykorzystał dystrybucję Tooroxa do instalacji Gentoo? Ostatnio próbowałem postawić gentoo na moim (już nie tak nowym - rok) laptopie i niespecjalnie mi to wyszło bo był problem ze "zbyt nowym sprzętem". Dlatego też mam kilka pytań:
1. czy system autodetekcji sprzętu z Knopixa (nie używałem, nie znam), który tam przeniesiono tylko wykrywa sprzęt czy też modyfikuje ustawienia kernela i flag use?
2. czy da się po instalacji bardziej dopasować ustawienia i rekompilować system? |
|
Back to top |
|
|
gryf n00b
|
Posted: Mon Jun 24, 2013 5:28 pm Post subject: Re: Toorox i instalacja Gentoo |
|
|
Sebastian Piotrowski wrote: | Czy ktoś z was wykorzystał dystrybucję Tooroxa do instalacji Gentoo? |
Nie.
Sebastian Piotrowski wrote: | 1. czy system autodetekcji sprzętu z Knopixa (nie używałem, nie znam), który tam przeniesiono tylko wykrywa sprzęt czy też modyfikuje ustawienia kernela i flag use? |
Tylko wykrywa sprzęt. Flagi use modyfikujesz sam podaczas instalacji bądź po instalacji.
Sebastian Piotrowski wrote: | 2. czy da się po instalacji bardziej dopasować ustawienia i rekompilować system? |
Tak. |
|
Back to top |
|
|
wertjacek n00b
|
Posted: Sun Aug 11, 2013 12:44 pm Post subject: |
|
|
ja wykorzystalem torrox i po zmianie make.conf jest to najnormalniejsze gentoo (zreszta od poczatku to typowe gentoo )
Wszystkie pliki konfiguracyjne sa tam gdzie w gentoo,wogole nie zauważylem jakichkolwiek zmian oprocz kosmetycznych,tapetka,motywy etc.
Instaluje sie szybko,jedynie środowiska są cale ze wszystkimi zależnościami.ale mozna wywalić kilka pakietów i sobie dopasować wedlug potrzeb.jedna uwaga,Toroox jest z gałęzi niestabilnej i jesli chcesz wrocic na stabilna czeka cie przeemergowanie calości co i tak cie w koncu czeka.
Ja mam jakąś wersje torooxa starą,na dzień dzisiejszy pakiety tej plytki są niższe od aktualnych więc emerge -uDN world i leci.
Ta akurat modyfikacja genciaka jest jak najbardziej "gentowa" w odroznieniu np, do Sabayona gdzie troche jest tych zmian wiecej (sabayon zostawia pelno plików konfiguracyjnych i juz od startu jest tam smietnik) i bez obaw mozna to instalować.ja osobiscie polecam to do pierwszej instalacji bo skraca czas i jest poprostu wygodniej.
Ps
jajko kompilowc trza i basta |
|
Back to top |
|
|
Oniryczny Guru
|
Posted: Thu Aug 15, 2013 7:17 pm Post subject: |
|
|
ogólnie Toorox chodzi na unstable