View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
kotecek n00b
|
Posted: Mon Jul 15, 2013 8:40 pm Post subject: instalacja gentoo przez kontroler |
|
|
Witam!
mam bardzo nietypowy problem otoz moja plyta glowna jest zaopatrzona tylko w porty sata a gentoo che zaintalowac na dysku ata dlatego wyposazylem się w kontroler (który w zasadzie jest kontrolerem raid do którego podlaczam dysk ata (link do typu kontrolera: http://www.4world.pl/sites/index/7_3 ).
problem polega na tym ze za nic nie mogę zmusic systemu aby wstal ponieważ nie widzi dysku (kernel panic - mowi o tym ze dysk sr0 i sterownik sr).
czy mogę was prosić o pomoc? bardzo mi zależy na tym aby ten system jednak wstal bo sporo czasu dzialalem na gentoo a po spaleniu procesora byłem zmuszony zmienić sprzet (a byłem pewny ze zwykla przejsciowka starczy - okazało się ze nie sa kompatybilme wiec ratuje się jak mogę) i w obencnej chwili za nic nie mogę postawić systemu (jest zainstalowany - chodzi o sam kernel panic).
z góry bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
kotecek |
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Mon Jul 15, 2013 9:22 pm Post subject: |
|
|
Odpal livecd, daj lspci -vv|grep -i kernel, zobacz jaki driver/modul jest w uzyciu i wrzuc go na stale w kernel. Potem sprawdz w jakiej kolejnosci Ci sklada te dyski, mozesz uzyc binarnego obrazu better-initramfs by dostac shella i meic jak zrobic ls -l /dev/sd* |
|
Back to top |
|
|
kotecek n00b
|
Posted: Mon Jul 15, 2013 9:46 pm Post subject: |
|
|
dziekuje za szybka odpowiedz. jeszcze nie sprawdzilem twojej metody ale tak od siebie dodam ze dla pewnosci skompilowalem jajko genkernelem (zeby miec pewnosc ze czegos przypadkiem nie pominalem).
wynik:
VFS: Cannot open root device "(null)" or unknown-block(o,0): error -6
Kernel panic - not cuncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)
problem z sr0 i sterownikiem sr zniknal ale dalej nie bootuje.
tak swoja droga moj grub mowi tylko o nazwie + partycji bootowalnej + sciezce do kernela (wole napisac niz potem dopisywac).
zaraz sprawdze to co mi napisales i jeszcze raz dziekuje za szybka odpowiedz.
edit: dziala! bardzo dziekuje za pomoc! |
|
Back to top |
|
|
|