View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
mati1414 n00b
|
Posted: Mon Mar 17, 2014 2:10 pm Post subject: Instalcja Gentoo obok W7 |
|
|
Witam,
chcę zainstalować Gentoo ze stage3 obok W7. W tej chwili posiadam zainstalowanego Ubuntu 13.10 obok W7. Problem niestety pojawił się przy partycjonowaniu dysków. Posiadam dwie partycje NTFS (Windows, Dane). Partycja /dev/sda1 jest zaznaczona jako bootowalna więc przypuszczam, że tam siedzi w tej chwili GRUB. Usunałem wszystkie partycję Linuxowe oraz ta bootowalna, żeby skonfigurować dyski na nowo. Stworzylem partycję boot i wymiany, ale niestety przy tworzeniu partycji systemu plików pojawia się komunikat, że można stworzyć jedynie 4 partycje primary (NTFS sa widziane jako primary? <dev/sda2 i sda3>). Co robić w takiej sytuacji? Nie ukrywam, że nie chciałbym utracić danych z Windowsa. |
|
Back to top |
|
|
nUmer_inaczej Apprentice
|
Posted: Tue Mar 18, 2014 10:03 pm Post subject: |
|
|
Witaj,
w takiej sytuacji ja bym zrobił tak, że pozostawił na primary Windowsa, na kolejnej wolnej utworzył rozszerzoną a na niej partycje dla Gentoo.
Zainstalowałbym wpierw Windowsa, z kolei Gentoo i tak gruba na sda. |
|
Back to top |
|
|
Bialy Guru
|
Posted: Wed Mar 19, 2014 9:28 am Post subject: |
|
|
Ale w czym problem?
W tym, że chcesz więcej niż 4 partycje primary?
To jest niemożliwe...
Jak już wykorzystasz 4 primary, wtedy pozostaje już tylko partycja rozszerzona (extended? - pisane z pamięci).
Stawiasz systemy i chyba tobie to z grubsza wychodzi, ale podstawowej wiedzy brak.
Łap to. |
|
Back to top |
|
|
Jacekalex Guru
|
|
Back to top |
|
|
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|