View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
p_d n00b
![n00b n00b](/images/ranks/rank_rect_0.gif)
![](images/avatars/gallery/Simpsons/simpsons_snowball.gif)
|
Posted: Tue Jul 15, 2014 1:39 pm Post subject: Raspberry PI z IcedTea |
|
|
Cześć
Próbuję zainstalować apache tomcat na gentoo które zrobiłem pod Raspberry PI (ARM). Jedna z zależności dla Tomcat-a to virtual/jdk, następnie virtual/jdk wymaga icedtea (opensource java) której fizycznie nie ma w portage dla architektury ARM.
Do tej pory radziłem sobie na takiej zasadzie że modyfikowałem ebuild-a do virtual/jdk usuwając zapis o icedtea.
Podpowiedzcie mi prosze czy jest bardziej elegancki sposób aby np wymusić instalowanie tylko oracle-jdk (które jest dla ARM) a nie takie zabawy?
Dziękuję za wyrozumiałość jeżeli pytam o rzeczy oczywiste. _________________ Ludzie z celami odnoszą sukcesy ponieważ wiedzą dokąd zmierzają…
To jest aż tak proste.
Earl Nightingale |
|
Back to top |
|
![](templates/gentoo/images/spacer.gif) |
SlashBeast Retired Dev
![Retired Dev Retired Dev](/images/ranks/rank-retired.gif)
![](images/avatars/14227932946af20272aa68.jpg)
|
Posted: Tue Jul 15, 2014 6:53 pm Post subject: |
|
|
Wciagnelo Ci pierwsza alternatywe.
Code: | RDEPEND="|| (
=dev-java/icedtea-bin-7*
=dev-java/icedtea-7*
=dev-java/oracle-jdk-bin-1.7.0*
=dev-java/soylatte-jdk-bin-7*
)" |
Mogl bys dac emerge --oneshot oracle-jdk-bin ktore dorzuci oracle-jdk bez wpisu do world file i juz w tym momencie virtual/jdk bedzie spelnione, bez edycji niczego. |
|
Back to top |
|
p_d n00b
![n00b n00b](/images/ranks/rank_rect_0.gif)
![](images/avatars/gallery/Simpsons/simpsons_snowball.gif)
|
Posted: Wed Jul 16, 2014 8:40 am Post subject: |
|
|
Co tak de facto daje opcja
napisałeś że nie dorzuci do pliku world. To rozumiem. Dlaczego np jeżeli zemerguje przed virtual/jdk pakiet oracle-jdk to nadal chce mi instalować iced-tea?
Z virtual/jre jakaś inna sytuacja jest bo jak próbuję emergować pakiet to nie chce mi ściągać (mam akceptację licencji) oznacza ze plik już jest sciągniety a w /usr/portage/distfiles mam pusto. Zgodnie z przypuszczeniami nie może rozpakować bo nie ma czego rozpakowywać. _________________ Ludzie z celami odnoszą sukcesy ponieważ wiedzą dokąd zmierzają…
To jest aż tak proste.
Earl Nightingale |
|
Back to top |
|
SlashBeast Retired Dev
![Retired Dev Retired Dev](/images/ranks/rank-retired.gif)
![](images/avatars/14227932946af20272aa68.jpg)
|
Posted: Wed Jul 16, 2014 3:10 pm Post subject: |
|
|
Z oracle jest tak, ze dostajesz linka, na ktory Ty wchodzisz, tam tez akceptujesz oraclowa licencje i pobierasz plik, ktory masz potem w distfiles wrzucic. Oznaczone jest jako fetch restriction.
Normalnie jak cos dodasz przez emerge to depclean tego nie ruszy, jak dasz oneshot a potem wciagniesz cos co wymaga virtual/jdk to generalnie ten oracle-jdk-bin spelni zaleznosc virtual/jdk, zamiast instalowac inny, pierwszy z brzegu pakiet. |
|
Back to top |
|
|