View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
happ Tux's lil' helper
|
Posted: Mon Jul 21, 2014 6:03 am Post subject: [SOLVED] montowanie usb i partycji przez zwykłego usera |
|
|
Mam problem z montowaniem dysków USB i partycji dyskowych poprzez zwykłego usera w środowisku LXDE za pomocą "pcmanfm" - na koncie root-a wszystko działa ok
user należy do grup
Code: |
$ groups zbyszek
disk wheel floppy uucp cdrom video usb users plugdev zbyszek
|
utworzyłem również plik 55-storage.pkla w katalogu /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d
o zawartości
[Storage Permissions]
Identity=unix-group:plugdev
Action=orgfreedesktop.udisks.filesystem-mount;org.freedesktop.udisks.drive-eject;org.freedesktop.udisks.drive-detach;org.fredesktop.udisks.luks-unlock;org.freedesktop.udisks.inhibit-polling;org.freedesktop.udisks.drive-set-spindown
ResultAny=yes
ResultActive=yes
ResultInactive=no
|
Problem jest taki, że nie mogę montować zwykłych partycji które są na dysku oraz po wsunięciu usb "pcmanfm" wykrywa mi dysk USB ale przy próbie montowania któregokolwiek z nich mam komunikat
Not authorized to perform operation
|
w pliku ~/.xinitrc mam wpis
Code: | exec ck-launch-session startlxde |
czy da się zrobić montowanie dla usera ? _________________ Jeśli wiesz, że nic nie wiesz, to coś wiesz, Jeśli wiesz że nic nie wiesz, to nic nie wiesz, więc nie wierz, że nic nie wiesz
Last edited by happ on Thu Jul 24, 2014 9:16 am; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
Oniryczny Guru
|
Posted: Thu Jul 24, 2014 7:35 am Post subject: |
|
|
u mnie problem rozwiązało wywalenie systemd i powrót na udev _________________ cogito ergo sum |
|
Back to top |
|
|
happ Tux's lil' helper
|
Posted: Thu Jul 24, 2014 9:15 am Post subject: |
|
|
już problem rozwiązałem, nic nie musiałem wywalać, zrobiłem wszystko wg linka jak w temacie który założyłem na angielskim forum
https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-995930.html
ale to mi nie pomogło, więc szukałem flag których nie miałem włączonych... i rozwiązałem problem takim poleceniem
Code: | USE="consolekit dbus pam policykit udev udisks upower" emerge -auvDN world |
wszystko się przebudowało i mam możliwość montowania dysków usb i partycji z poziomu usera no i dodała mi się w końcu opcja wyłączania i restartowania kompa z poziomu użytkownika
problemem okazały się flagi które nie miałem włączone _________________ Jeśli wiesz, że nic nie wiesz, to coś wiesz, Jeśli wiesz że nic nie wiesz, to nic nie wiesz, więc nie wierz, że nic nie wiesz |
|
Back to top |
|
|
Oniryczny Guru
|
Posted: Thu Jul 24, 2014 10:06 am Post subject: |
|
|
i działa ci to z systemd? _________________ cogito ergo sum |
|
Back to top |
|
|
happ Tux's lil' helper
|
Posted: Thu Jul 24, 2014 10:17 am Post subject: |
|
|
ja nawet tego nie mam zainstalowanego
emerge -pv systemd
* Last emerge --sync was Wed Jun 18 02:35:01 2014.
These are the packages that would be merged, in order:
Calculating dependencies... done!
[ebuild N ] sys-apps/systemd-208-r3:0/1 USE="acl filecaps firmware-loader kmod lzma pam python tcpd -audit -cryptsetup -doc -gcrypt -gudev -http -introspection -policykit -qrcode (-selinux) {-test} -vanilla -xattr" PYTHON_SINGLE_TARGET="python2_7 -python3_2 -python3_3" PYTHON_TARGETS="python2_7 python3_3 -python3_2" 2,335 kB
[ebuild N ] sys-apps/gentoo-systemd-integration-4 52 kB
[blocks B ] sys-fs/udev ("sys-fs/udev" is blocking sys-apps/systemd-208-r3, sys-apps/gentoo-systemd-integration-4)
[blocks B ] sys-apps/gentoo-systemd-integration ("sys-apps/gentoo-systemd-integration" is blocking sys-fs/udev-212-r1)
[blocks B ] sys-apps/systemd ("sys-apps/systemd" is blocking sys-fs/udev-212-r1)
Total: 2 packages (2 new), Size of downloads: 2,386 kB
Conflict: 3 blocks (3 unsatisfied)
* Error: The above package list contains packages which cannot be
* installed at the same time on the same system.
(sys-fs/udev-212-r1::gentoo, installed) pulled in by
>=sys-fs/udev-208-r1:0/0[abi_x86_32(-)?,abi_x86_64(-)?,abi_x86_x32(-)?,abi_mips_n32(-)?,abi_mips_n64(-)?,abi_mips_o32(-)?,gudev,introspection?,static-libs?] (>=sys-fs/udev-208-r1:0/0[abi_x86_32(-),gudev]) required by (virtual/libgudev-208::gentoo, installed)
>=sys-fs/udev-208:0/0[abi_x86_32(-)?,abi_x86_64(-)?,abi_x86_x32(-)?,abi_mips_n32(-)?,abi_mips_n64(-)?,abi_mips_o32(-)?,static-libs?] (>=sys-fs/udev-208:0/0[abi_x86_32(-)]) required by (virtual/libudev-208::gentoo, installed)
>=sys-fs/udev-208 required by (virtual/udev-208-r2::gentoo, installed)
(sys-apps/systemd-208-r3::gentoo, ebuild scheduled for merge) pulled in by
>=sys-apps/systemd-208:0/1[abi_x86_32(-)?,abi_x86_64(-)?,abi_x86_x32(-)?,abi_mips_n32(-)?,abi_mips_n64(-)?,abi_mips_o32(-)?,static-libs(-)?] (>=sys-apps/systemd-208:0/1[abi_x86_32(-)]) required by (virtual/libudev-208::gentoo, installed)
systemd
>=sys-apps/systemd-208:0 required by (virtual/udev-208-r2::gentoo, installed)
>=sys-apps/systemd-207 required by (sys-apps/gentoo-systemd-integration-4::gentoo, ebuild scheduled for merge)
For more information about Blocked Packages, please refer to the following
section of the Gentoo Linux x86 Handbook (architecture is irrelevant):
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?full=1#blocked
|
_________________ Jeśli wiesz, że nic nie wiesz, to coś wiesz, Jeśli wiesz że nic nie wiesz, to nic nie wiesz, więc nie wierz, że nic nie wiesz |
|
Back to top |
|
|
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|